Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@03:13:47 GMT

بهبود تجارت با منطقه یورو

تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۳۵۱۹۲۷

بهبود تجارت با منطقه یورو

تهران- ایرنا- روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی نوشت: داده‌های مرکز آمار اروپا از بهبود تجارت ایران با منطقه «یورو» حکایت دارد. سبقت گرفتن رشد صادرات از رشد واردات کالایی در تبادلات تجاری بین ایران و اتحادیه اروپا، موجب شد تا از تراز منفی تجاری کالایی ایران کاسته شود و از منفی 2 میلیارد یورو به منفی 160 میلیون یورو، بهبود یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ادامه این گزارش می خوانیم: مطابق آمارها حجم تجارت بین ایران و کشورهای اروپایی طی 8 ماه منتهی به آگوست سال 2017 میلادی نسبت به مدت مشابه سال گذشته، حدود 2 برابر شده است. سوخت و مواد نفتی بخش عمده سبد کالایی صادرات ایران به اروپا را تشکیل می‌دهد.

آمارهای مرکز آمار اروپا نشان می‌دهد که تجارت ایران با منطقه یورو بهبود یافته و به حدود 2 برابر رسیده است. با بررسی بیشتر این آمارها در می‌یابیم که رشد تجارت با اتحادیه اروپا، از رشد صادرات کالاهای ایرانی به 28 کشور اروپایی نشات گرفته است.

فعالان اقتصادی کشور به منظور بهره‌برداری از شرایط ایجاد شده پس از برجام، به دنبال کشف بازارهای جدید در سراسر دنیا هستند و اروپا نیز یکی از مهم‌ترین بازارهای هدف صادرکنندگان ایرانی است. البته به گفته برخی از فعالان اقتصادی، برقراری ارتباط با کشورهای اروپایی به‌دلیل مشکلات بانکی، چندان آسان نیست و همین امر نفوذ تجاری را به بازارهای اروپا با مشکل روبه‌رو کرده است. اما با این وجود، براساس داده‌های مرکز آمار اروپا، صادرات سوخت و مواد نفتی و مواد شیمیایی در هشت ماه منتهی به آگوست سال 2017 افزایش یافته و همین امر نیز موجب بهبود وضعیت تجارت ایران با اتحادیه اروپا شده است. هرچند تراز تجاری ایران با اتحادیه اروپا همچنان منفی است؛ اما آمارها حاکی از کاهش فاصله صادرات از واردات است.

** رشد 2 برابری تجارت با اتحادیه اروپا
براساس داده‌های مرکز آمار اروپا که از سوی معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق تهران منتشر شده، حجم تجارت بین ایران و 28 کشور اروپایی عضو اتحادیه اروپا در پایان هشت ماه 2017 حدود 13 میلیارد یورو بوده که در مقایسه با مدت مشابه 2016 حدود 2 برابر شده است. عامل اصلی در افزایش حجم تجارت بین ایران و اتحادیه اروپا، رشد صادرات کالایی ایران به این منطقه اقتصادی است. صادرات کالایی ایران به کشورهای اتحادیه اروپا طی هشت ماه منتهی به آگوست 2017 حدود 6 و نیم میلیارد یورو بوده که نسبت به‌مدت زمان مشابه سال گذشته (2016) تقریبا 2 و نیم برابر شده است. رشد واردات بیش از 6 و نیم میلیارد یورویی ایران از این منطقه در هشت ماه منتهی به آگوست 2017 نیز حدود 37 و نیم درصد بوده است. سبقت گرفتن رشد صادرات کالایی از رشد واردات کالایی در تبادلات تجاری بین ایران و اتحادیه اروپا موجب شد تا حدود 2 میلیارد یورو از تراز منفی تجاری ایران کاسته شده و از حدود منفی 2 میلیارد یورو به منفی 160 میلیون یورو بهبود یابد. میزان واردات در مدت زمان مشابه سال گذشته حدود 5 میلیارد یورو بوده و میزان صادرات حدود 2 میلیارد و 600 میلیون یورو رقم خورده است که در نتیجه با تراز حدود منفی 2 میلیارد یورو مواجه بودیم.

** صادرات
با وجود افزایش قابل‌توجه صادرات کالایی ایران، ترکیب صادراتی به اتحادیه اروپا تقریبا مشابه وضعیت عمومی ترکیب صادرات کالایی کشور است. به این معنی که بخش عمده صادرات کالایی ایران به اتحادیه اروپا (بیش از 88 درصد از آن) مربوط به صادرات سوخت و مواد نفتی است که بیش از 2 و نیم میلیارد یورو را تشکیل می‌دهد و سهم سایر اقلام صادراتی ناچیز است. صادرات اقلام نفتی ایران به اتحادیه اروپا در هشت ماه منتهی به آگوست 2017، بیش از 3 برابر رشد داشته است. صادرات محصولات غذایی ایران به اتحادیه اروپا درمدت مورد بررسی رتبه دوم از حیث ارزش کالای صادراتی به این منطقه را تشکیل می‌دهد. صادرات این گروه اقلام در مدت هشت ماه منتهی به آگوست 2017 همراه با کاهش 13 درصدی بوده است. صادرات محصولات شیمیایی ایران با سهم حدود بیش از 3 درصدی از صادرات کالایی ایران به اروپا، طی مدت زمان مذکور از رشد نزدیک به 60 درصدی برخوردار بوده است. میزان صادرات مواد خام غیرخوراکی به استثنای سوخت در 8 ماه منتهی به آگوست سال 2017، حدود 90 میلیون یورو بوده؛ در همین مدت زمان، معادل 224 میلیون یورو نیز به واسطه صدور مواد غذایی، نوشیدنی و دخانیات حاصل شده است. همچنین میزان صادرات ماشین‌آلات و تجهیزات حمل‌ونقل نیز 33 میلیون یورو بوده است. محصولات شیمیایی نیز صادراتی به ارزش 197 میلیون یورو داشته است.

به استثنای صادرات مواد نفتی و محصولات شیمیایی، تقریبا از صادرات سایر اقلام عمده ایران به اتحادیه اروپا طی بازه زمانی بررسی شده،‌ کاسته شده است.

** واردات
سه گروه کالایی ماشین آلات و تجهیزات حمل و نقل، ‌محصولات شیمیایی و محصولات غذایی، نوشیدنی و دخانیات، با مجموع ارزش 5 میلیارد یورو حدود 75 درصد از کل واردات کالایی ایران از اتحادیه اروپا طی هشت ماه 2017 را تشکیل می‌دهند. عامل مسلط در رشد حدود 37 و نیم درصدی واردات کالایی ایران از اتحادیه اروپا، واردات ماشین‌آلات و تجهیزات حمل و نقل با سهم حدود 25 و نیم واحد درصدی از این رشد بوده است. واردات این گروه کالایی در مدت مورد بررسی 57 درصد افزایش داشته است. تقریبا اکثر اقلام عمده وارداتی از اروپا به استثنای گروه مواد غذایی، نوشیدنی و دخانیات در هشت ماهه 2017 با رشد همراه بوده است. واردات مواد غذایی با سهم تقریبا 4 درصدی از کل واردات کالایی از کشورهای اتحادیه اروپا، ‌حدود 283 میلیون یورو بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته نزدیک به 19 درصد کاهش داشته است.

ترکیب گروه کالایی وارداتی از اتحادیه اروپا در 8 ماه منتهی به آگوست 2017 هم نشان می‌دهد که ارزش واردات ماشین آلات و تجهیزات حمل‌ونقل حدود 5/ 3 میلیارد یورو بوده و ورود محصولات شیمیایی در همین مدت زمان، ارزشی حدود یک میلیارد و 200 میلیون یورو را تجربه کرده است. پس از آن، مواد غذایی نوشیدنی و دخانیات با ارزش 321 میلیون یورو، مواد خام غیرخوراکی به استثنای سوخت به ارزش 187 میلیون یورو و سوخت‌های معدنی، روان‌کننده‌ها و سایر مواد مرتبط با ارزش 39 میلیون یورو به ایران وارد شده‌اند. سهم سایر کالاها و محصولات طبقه‌بندی‌نشده هم از کل میزان واردات از اتحادیه اروپا، 192 میلیون یورو است.

*منبع: روزنامه دنیای اقتصاد؛ 1396،8،9
**گروه اطلاع رسانی**1699**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۵۱۹۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌بینی آغاز تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده 

عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه با بیان اینکه تجارت آزاد هنوز کامل نشده و فقط تعرفه‌های ترجیحی با ۵۰ درصد و ۷۵ درصد تخفیف اعمال شده و لیست‌ها برای تعرفه صفر مبادله شده است، گفت: پیش بینی می‌شود این موافقت‌نامه تا دو ماه آینده در پارلمان‌های تمام اتحادیه اقتصادی اوراسیا تصویب شود و بیش از ۸۸ درصد اقلام مورد مبادله بین ایران و روسیه و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از تعرفه صفر برخوردار شوند.

به گزارش ایسنا، کامبیز میرکریمی در یک گفت‌وگوی رادیویی با بیان اینکه موافقت نامه‌های تجارت آزاد کشورهای دنیا با همسایگان، دسترسی صادرکنندگان به بازار را تسهیل می‌کند، اظهار کرد: مهم‌ترین قدمی که اخیراً برداشته شده امضای موافقت نامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا متشکل از کشورهای روسیه، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان و ارمنستان است.

وی افزود: تجارت آزاد هنوز کامل نشده و فقط تعرفه‌های ترجیحی با ۵۰ درصد و ۷۵ درصد تخفیف اعمال شده و لیست‌ها برای تعرفه صفر مبادله شده است. پیش بینی می‌شود این موافقت‌نامه تا دو ماه آینده در پارلمان‌های تمام اتحادیه اقتصادی اوراسیا تصویب شود و بیش از ۸۸ درصد اقلام مورد مبادله بین ایران و روسیه و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از تعرفه صفر برخوردار شوند. این موضوع، رقابت پذیری کالای ایرانی در برابر رقبای چینی و هندی و دیگر کشورها را به شدت افزایش می‌دهد.

میرکریمی با بیان اینکه در حال حاضر موانع تجارت شرکت‌ها برطرف شدند و باید در حوزه شناختی و بازاریابی کار کنیم، گفت: تا شش سال قبل در حوزه سخت افزاری و نرم افزاری زیرساخت نداشتیم، اما الان دائماً کشتی‌ها و کامیون‌های جدید اضافه می‌شوند و خط راه آهن منطقه شوروی سابق از مرز ایران عبور کرده است. در حال حاضر شرق دریای خزر در محدوده پنج جمهوری آسیای میانه بروکراسی جدی دارد و جهش صادرات و واردات نشان می‌دهد هرچقدر سرمایه گذاری در حوزه زیرساخت لجستیک انجام شود باز هم کم است. البته هنوز هم صف کامیون‌ها را داریم و از دولت تقاضا کردیم حمایت‌ها و تسهیلات خود را از این بخش ادامه دهد.

عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه اظهار کرد: در حال حاضر رابطه بانکی بین ایران و روسیه وجود دارد، اما بخشی از ظرفیت بانکی بین دو کشور بلااستفاده مانده که به دو نرخی بودن ارز در کشور ما و روسیه برمی‌گردد.

میرکریمی درمورد تنوع کالاهای صادراتی ایران به روسیه نیز گفت: مواد غذایی و لبنی، کالاهای لوکس مانند فرش ماشینی و پسته، محصولات نساجی و صنایع پلاستیک و صنایع پایین دست پتروشیمی بازار خوبی در روسیه پیدا کرده همچنین توربین‌های گازی و کاتالیست نیز متقاضی دارد و فقط یک بازاریابی اساسی برای توسعه بازارهای صادراتی لازم است.

عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه همچنین جذب توریست‌های تجاری را در رونق اقتصاد کشور به شدت موثر دانست و گفت: صادرات ایران به روسیه تا سال ۱۳۹۷ در حد ۲۶۰ میلیون دلار بود، اما در سال ۱۳۹۸ صادرات به این کشور به بالای ۴۰۰ میلیون دلار افزایش پیدا کرد و حالا هم به یک میلیارد دلار رسیده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • دبیر جدید اتحادیه تولید و صادرات: مرکز «پوشاک استوک» منطقه شدیم
  • رشد ۳۰ درصدی تجارت ایران و اتحادیه اروپا / واردات ایتالیا از ایران ۲ برابر شد
  • رشد ۳۰ درصدی تجارت ایران و اتحادیه اروپا/ واردات ایتالیا از ایران ۲ برابر شد
  • جهش ۴۶ درصدی صادرات آلمان به ایران در فوریه ۲۰۲۴
  • واردات ایتالیا از ایران ۲ برابر شد
  • تجارت ۸۵۰ میلیون یورویی ایران و اتحادیه اروپا در ۲ ماه
  • رشد ۳۰ درصدی تجارت ایران و اتحادیه اروپا
  • پیش‌بینی آغاز تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده 
  • چالش های اتحادیه اروپا در خاورمیانه چیست؟/ نگاه بروکسل به پرونده هسته ای ایران با اسرائیل متفاوت است/ اتحادیه اروپا می تواند با ایران در مقابله با تهدیدهای مشترک همکاری کند
  • کمک ۲۰ میلیون یورویی اتحادیه اروپا به افغانستان