Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-29@04:17:51 GMT

فارس؛ استان 3 هزار طرح ناتمام

تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۹۵۴۵۳۱

استان‌ها > فارس - «خبرجنوب» نوشت: 3 هزار پروژه، 3 هزار تعهد. داستان دنباله دار پروژه های عمرانی نیمه تمام در فارس انگار پایانی ندارد. هرچند برخی از مسئولان می گویند خبرهای خوشی در راه است.

همین دیروز، محمد باقر نوبخت، معاون رئیس جمهور که برای افتتاح ایستگاه متروی رازی به شیراز سفر کرده بود، وعده ای داد که می تواند امیدی باشد برای استانی که زخمی هزاران پروژه نيمه تمام عمرانی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این طور که رسانهها از قول آقای نوبخت نقل کرده اند، در بودجه سال آینده 110 هزار میلیارد تومان برای تکمیل پروژه های عمرانی کشور اختصاص داده می شود. این عدد به قدری بزرگ است که میتواند دست کم یک پنجم مجموع اعتباری که برای تکمیل پروژه های عمرانی کشور نیاز است را پوشش دهد؛ و این طور که نوبخت گفته، اعتبارات سال آینده در مقایسه با امسال افزایش قابل توجهی را نشان می دهد: «110 هزار میلیارد تومان اعتبار از بخش های مختلف تامین می شود؛ ضمن اینکه هم اکنون 500 هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح های نیمه تمام در کشور نیاز است که بر اساس پیشرفت، پروژه ها تامین اعتبار
می شوند».
اما آیا این «افزایش اعتبار» برای استان فارس که از نظر اقتصاددانان دچار «عقب ماندگی عمرانی» است، چاره درد است و باید مایه شادمانی باشد؟
پروژه هایی که بازده ندارند؟
بخش بزرگی از پروژه های زخمی عمرانی کنونی در دولت های نهم و دهم به تصویب رسیده اند. بسیاری از آنها از نظر کارشناسان، قابلیت اجرا در فارس ندارند. مانند 11 طرح ساخت پتروشیمی در فارس. این طور که محمد احمدی، استاندار پیشین فارس گفته است، بخش بزرگی از این پتروشیمی ها تولید «اتيلن» می کنند که تولید این محصول به منابع آب زیادی نیاز دارد؛ او گفته بود به همین خاطر «پتروشیمی ها را همه جهان در کنار دریا می سازند نه در استان خشکی چون فارس».
استدلال برخی نمایندگان مجلس که هوادار ساخت این پروژههاهستند این است که آب فارس به جای محصولات کشاورزی با بازده اقتصادی کم، صرف تولید محصولات پتروشیمی شود که به باور آنان «ارزش افزوده» زیادی داشته باشد. حتی برخی از نمایندگان بحث انتقال آب خلیج فارس به استان فارس برای این پتروشیمی ها را به میان کشیدند. پرسش کارشناسان اما این بود که چرا این پتروشیمی ها کنار دریا ساخته نشود تا هزینه انتقال آب از دریا به فارس روی دست دولت گذاشته نشود؟ بخشی از انتقادها هم بر می گشت به تاثیرات زیست محیطی این انتقال آب. از جمله اینکه با نمک های انبوهی که از این انتقال آب به جا می ماند باید چه کار کرد؟ و اگر قرار است مانند کشورهای عربی خلیج فارس، نمک ها به دریا ریخته شود که اقلیم خلیج فارس از آنچه هست، بیشتر دستخوش آسیب می شود. این طور که عنایت ا... رحیمی، مدیرکل دفتر فنی استانداری فارس چندی پیش به گزارشگر «خبرجنوب» گفته است، «این پروژه ها برای دولت توقع و تعهد پدید آورده و دولت چاره ای جز ساخت آنها ندارد».
اما تنها پتروشیمی ها نیستند که در فارس چشم به راه اعتبارات کلان مالی مانده اند. از پروژههای کوچک فرهنگی تا بزرگترین پروژه های راهسازی در استان در دست اجرا هستند که اهالی فارس امیدوارند با افزایش بودجه در سال آینده و عملکرد «استاندار عمرانی فارس» دست کم بخش بزرگی از آنها به بهره برداری برسند. اما آیا «بودجه 110 هزار میلیارد تومانی عمرانی» که معاون رئیس جمهور وعده اش را داده، به پروژه های عمرانی تزریق می شود؟ پاسخ شاید منفی باشد؛ آخر در سخنان آقای نوبخت یک قید وجود دارد: تامین بودجه هزار میلیارد تومانی از همه «بخش های مختلف». ساسان تاجگردون، رئیس سازمان برنامه و بودجه فارس به گزارشگر «خبرجنوب» می گوید که این بدان معنا نیست که همه این اعتبارات از محل منابع عمومی تامین می شود: «دولت به رغم محدودیت های شدید مالی که در بودجه 96 داشت و تاثیر آن را در بودجه 97 را هم خواهیم دید، قصد ندارد که رویکرد حذف اعتبارات عمرانی را در پیش بگیرد و بلکه این منابع را قوی تر هم می کند؛ اما منابع از کجا خواهد آمد؟ این منابع به صورت تلفیقی از مشارکت های بانکی، صندوق توسعه، منابع عمومی دولت و بخش خصوصی تامین می شود؛ در این بحث به ویژه می توان روی بخش خصوصی تمرکز کرد که می تواند وارد شده و برخی پروژه ها را به بهره برداری برساند».
اگر تا سال 90 یا 91 مجموع بودجه مورد نیاز برای تکمیل همه پروژه های عمرانی ایران به اعتباری بالغ بر 100 هزار میلیارد تومان نیاز بود، این عدد هم اکنون به 500 هزار میلیارد تومان رسیده که شاید بخش بزرگی از آن ناشی از انفجار نرخ تورم در سال های 91 و 92 باشد. آنچه برخی اقتصاددانان با عنوان «سوءمدیریت در آن سال ها» از آن نام می برند، باعث شد هزینه تکمیل پروژه ها به مراتب بالاتر برود. سقوط قیمت نفت هم البته به بحران دامن زد. چه اینکه درآمد کشور از محل درآمدهای نفتی در سالهای اخیر به سختی برای پرداخت حقوق کارمندان و دیگر هزینه های دولتی بسنده میکند. این است که در این شرایط مسئولان راهکار را در به کار گرفتن بخش خصوصی دیده اند. رئیس سازمان برنامه و بودجه فارس از این می گوید که 3 پروژه در استان به بخش خصوصی واگذار می شود؛ یکی تصفیه خانه و خط دوم انتقال آب سد درودزن به شیراز، دیگر باغ موزه مشاهیر و سرانجام مرکز سعدی شناسی در محل آرامگاه سعدی. او ادامه می دهد: «دولت با آگاهی روی خط دوم انتقال آب سد درود زن به شیراز سرمایه گذاری کرد و اکنون تصفیه خانه پروژه که در ابتدای خط قرار دارد به بخش خصوصی واگذار شده؛ همچنین باغ موزه مشاهیر و مرکز سعدی شناسی. البته پروژه آزادراه عسلویه به لامرد هم با اعتبار 380 میلیارد تومانی به بخش خصوصی واگذار شده و آزادراه شیراز به اصفهان هم با مشارکت بخش خصوصی ساخته می شود؛ این گونه بخشی از فشارها از دوش دولت برداشته میشود و دولت می تواند به کارهای حاکمیتی خود برسد».
این طور که آقای تاجگردون می گوید، بخش خصوصی از اینکه در برخی پروژه های ورزشی مشارکت کند هم استقبال کرده؛ منتها برخی پروژه هایی که او از آنها نام می برد، داستان هایی دارند. برای نمونه در سال های اخیر به خاطر کاهش بارندگی در فارس و به ویژه شمال استان، مخزن سد درودزن به سختی به نصف ظرفیت خود رسیده. باغ موزه مشاهیر که در قالب طرح توسعه حافظیه از آن نام برده می شود، از سال 76 کلنگزنی شده و هنوز تکمیل نشده. این است که شاید مشارکت بخش خصوصی بتواند امیدواری ها به بهره برداری از این پروژه را بیشتر کند. چه اینکه طبق اعلام مسئولان دولتی، بخش خصوصی پس از آنکه هزینه و سود خود را دریافت کرد، پروژه را به دولت واگذار می کند.
تفاوت بودجه سالانه
و بودجه مورد نیاز
برای تکمیل همه پروژه های عمرانی فارس اعتباری نزدیک به 20 هزار میلیارد تومان نیاز است؛ مجموع بودجه ملی و استانی فارس 2 هزار میلیارد تومان است.
به نظر بسیاری از مسئولان، این مابه التفاوت جز با مشارکت بخش خصوصی جبران شدنی نیست. و فردا قرار است دولت بودجه سال 97 را به مجلس تقدیم کند؛ معلوم نیست از این بودجهای که دولت برای پروژه های عمرانی در نظر می گیرد، چقدرش به فارس تخصیص پیدا می کند. هرچند پیمانکاران بسیاری از پروژه ها به اینکه بودجه ای برای پروژه مصوب شود اما تخصیص پیدا نکند، عادت کرده اند.
این طور که رئیس سازمان برنامه و بودجه فارس میگوید، در استان 149 پروژه ملی و بیش از 2 هزار و 800 پروژه استانی وجود دارد. او اما تاکید می کند که اجرای هیچ پروژه ای متوقف نمی شود: «سیاست ما این نیست که پروژه های بزرگ را متوقف کنیم؛ همه در دستور کار هستند و منابع خود را دارند».این طور که مسئولان دولتی می گویند اما، دولت تلاش کرده تکمیل پروژههایی که پیشرفت فیزیکی بیشتری دارند را در اولویت بگذارد و جز در موارد ضروری ساخت پروژه عمرانی دیگری را شروع نکند.
با این رویکرد و محدودیت منابع مالی اما شاید دولت نتواند به این زودی ها انبوهی از پروژه هایی را به بهره برداری برساند که مردم مناطق مختلف چشم به راه تکمیل آنها هستند تا «رونقی باشد بر بازار راکد اشتغال» در منطقه آنها.

 

46

کلید واژه‌ها : استان فارس -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۵۴۵۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

التیماتوم ۴ ماهه شفقت برای معاونت عمرانی‌ استانداری

ابوطالب شفقت، استاندار جدید لرستان از برخی پروژه‌های شهر خرم‌آباد بازدید کرد، یکی از این پروژه‌ها ساختمان «امید» یا همان ساختمان جدید استانداری لرستان بود که در جریان بازدید خود از آن برای معاون عمرانی خودش و همچنین مدیرکل دفتر فنی استانداری یک التیماتوم تقریباً چهارماهه برای تعیین تکلیف بخشی از این پروژه و استقرار معاونت عمرانی در آن گذاشت.

برج «امید» در نقطه ۶۸ درصد پیشرفت فیزیکی

کرم‌زاده مدیرکل دفتر فنی استانداری لرستان در جریان این بازدید در سخنانی با بیان اینکه کلنگ ساختمان «امید» یا همان استانداری لرستان در سال ۹۲ به زمین زده شده است، اظهار داشت: زیر بنای این ساختمان ۱۸ هزار و ۵۰۰ مترمربع است.

وی عنوان کرد: این ساختمان قرار بوده که ۱۳ طبقه احداث شود.

مدیرکل دفتر فنی استانداری لرستان در ادامه سخنان خود با بیان اینکه مجوز این پروژه از محل مجوز ۲۱۵ و فروش ساختمان قدیمی استانداری لرستان است، افزود: در حال حاضر ساختمان «امید» ۶۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

سوال استاندار از معاون عمرانی و مدیرکل دفتر فنی

کرم‌زاده، بیان داشت: تأسیسات مکانیکال و الکترومکانیکال این ساختمان در حال حاضر ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

وی با بیان اینکه کل ساختمان نیز ۲۵۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، گفت: اگر چهارطبقه آخر را بخواهیم تکمیل کنیم، بین ۱۶۰ تا ۱۸۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

مدیرکل دفتر فنی استانداری لرستان در پاسخ به این سوال استاندار لرستان مبنی بر اینکه اگر بخواهیم معاونت عمرانی استانداری لرستان فعلاً در یک‌طبقه این پروژه مستقر کنیم، چه زمانی این بخش پروژه تکمیل می‌شود؟ تصریح کرد: باید تأسیسات و آسانسور را دراین‌رابطه عملیاتی کنیم.

کرم‌زاده، بیان داشت: اگر بخواهیم این دستور استاندار را عملیاتی کنیم با زیر ۱۰۰ میلیارد تومان می‌توانیم کار را جمع کنیم.

احمدرضا دالوند معاون عمرانی استانداری لرستان با بیان اینکه فرایند انتخاب پیمانکار این بخش از پروژه زمان بر است، اظهار داشت: چون سامانه‌ای است، یک ماه زمان می‌برد که این امر عملیاتی شود.

اگر پروژه را تکمیل نکنید باید بروید در بیابان زندگی کنید!

ابوطالب شفقت استاندار لرستان در واکنش به این اظهارات معاونت عمرانی استانداری لرستان، اظهار داشت: فردا صبح پروژه را برای انتخاب پیمانکار در سامانه بارگذاری کنید.

وی گفت: از شنبه صبح شروع کنید کار را، من از مدیرکل دفتر فنی استانداری لرستان می‌خواهم که آخر ماه صفر و اول ما ربیع این بخش از پروژه را عملیاتی کند، در غیر این صورت تمام وسایل معاونت عمرانی را در ساختمان فعلی بیرون می‌اندازم! یا باید بروید در بیابان زندگی کنید یا در این ساختمان جدید.

استاندار لرستان، افزود: خبرنگاران به شما ۱۰ تا ۱۵ روز هم تخفیف می‌دهند.

منبع: مهر

 

باشگاه خبرنگاران جوان لرستان خرم آباد

دیگر خبرها

  • نظارت مستمر بر پروژه‌های مهم مسکونی و عمرانی در استان بوشهر
  • برخی شهرهای استان مرکزی با پدیده حاشیه‌نشینی روبرو است
  • اختصاص بودجه ۱۵۱ هزار میلیارد تومانی پروژه‌های عمرانی تهران
  • ۸۰۰ پروژه عمرانی طی دو سال در ساری افتتاح شد
  • ۱۲۳ پروژه عمرانی در شهر هچیرود طراحی شده است
  • جزئیات اتوبان 5 هزار میلیاردی برای باز کردن گره ترافیک تهران
  • بهره‌برداری از تقاطع غیرمسطح تندگویان در مردادماه امسال
  • تراز منابع و مصارف مشمول بودجه استان زنجان مثبت شد
  • التیماتوم ۴ ماهه شفقت برای معاونت عمرانی‌ استانداری
  • اجرای طرح هادی و پروژه‌های عمرانی در روستا‌های سروآباد