Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «امتداد نیوز»
2024-04-27@13:35:38 GMT

پایان نبرد کرکوک؛ آغاز سوآپ نفت

تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۶۷۸۰۴

مرداد ماه سال جاری بود که وزیر نفت عراق به تهران سفر کرد و در مذاکره با همتای ایرانی خود در رابطه با یک پروژه مهم گفت‌وگو کرد:«صادرات نفت کرکوک به ایران». مذاکراتی که باب اولیه آن در سفر اسفند ماه زنگنه به عراق گشوده شد و پس از آن با حضور اللعیبی در تهران جدی‌تر شد.

به گزارش امتداد نیوز به نقل از تعادل، کلیت این پروژه، سوآپ نفت کرکوک به پالایشگاه‌های فعال در استان‌های غربی ایران در ازای ارسال نفت خام از سوی ایران به پالایشگاه‌های بصره است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روز جمعه صفحه فیس‌بوک جبار اللعیبی، وزیر نفت عراق محل انتشار خبری جدید در این رابطه بود. اللعیبی در پستی که در این رابطه منتشر کرد، اعلام داشت که براساس توافق صورت گرفته با شرکت بازاریابی نفت عراق(سومو) قرار است در مرحله اول روزانه بین ۳۰تا ۶۰ هزار بشکه در روز نفت خام از استان کرکوک عراق به استان کرمانشاه ایران صادر شود.

 کرکوک و چاه‌های نفت آن محور اصلی منازعه حکومت مرکزی بغداد و اقلیم کردستان است. در تابستان سال جاری که اللعیبی به ایران آمد، کردها سودای استقلال و تشکیل کشوری برای خود داشتند و برای رسیدن به روز برگزاری رفراندوم در ۲۵سپتامبر لحظه‌شماری می‌کردند. مقامات این کشور خصوصا برخی نمایندگان پارلمان کردستان مخالفت شدیدی با تفاهمنامه‌یی که میان اللعیبی و زنگنه در رابطه با نفت کرکوک امضا شد، اعلام کردند.

در آن زمان در گزارشی به این موضوع پرداخت که با توجه به حساسیت‌ها و تنش‌های موجود میان اربیل و بغداد و نیز با توجه به مخالفت دستگاه دیپلماسی ایران با رفراندوم استقلال کردستان عراق، امضای چنین تفاهمنامه‌یی و اجرای آن بدون هماهنگی و در جریان قرار دادن طرف کرد، زمینه را برای فضاسازی علیه ایران فراهم می‌آورد و اتهام استفاده از اهرم انرژی علیه اربیل را متوجه تهران می‌کند. به عنوان مثال بلافاصله پس از سفر جبار اللعیبی به تهران دلشاد شعبان، نایب‌رییس کمیته منابع طبیعی پارلمان کردستان در گفت‌وگو با روزنامه الشرق‌الاوسط عربستان که عمدتا مواضع ضد ایرانی را دنبال می‌کند، گفت:«هدف تهران و بغداد افزایش مشکلات قانونی در منطقه کرکوک است و بدین منظور برای مدت طولانی مشغول فعالیت برای احداث خط لوله انتقال نفت خام از این استان به محدوده ایران‌‌اند.» وی در آن تاریخ پرسشی را مطرح کرد که بیشتر شبیه یک تهدید بود:«آیا کرکوک تا زمان بهره‌برداری از این پروژه، بخشی از حکومت عراق باقی خواهد ماند؟»

اما گذر زمان نشان داد که حداقل «فعلا» کرکوک بخشی از عراق باقی می‌ماند. رفراندوم استقلال کردستان عراق برگزار شد و کردهای عراق با درصد بالایی به استقلال از حکومت مرکزی آری گفتند. اما صرف برگزاری رفراندوم برای تحقق رویای کردها کافی نبود و طی چند روز نیروهای نظامی و شبه‌نظامی عراقی با عقب راندن نیروهای پیشمرگه، کنترل میدان‌های نفتی کرکوک را در اختیار گرفتند تا کردها آرزوهای خود را بر باد رفته ببینند.

 طیب خاطر بغداد در تصمیم‌گیری برای نفت کرکوک

به نظر می‌رسد در شرایط سوق‌الجیشی جدید، حکومت مرکزی عراق با فراغ بال بیشتری می‌تواند به‌دنبال تنوع‌بخشی به معابر صادراتی نفت شمال این کشور باشد. درحال حاضر بندر جیحان ترکیه تنها خط لوله برای صدور نفت کردستان عراق است و احداث خط لوله جدید با تهران می‌تواند دریچه جدیدی به سوی نفت کرکوک باز کند.

اما پرسش اصلی در این است که موضع کردها در این میان چه خواهد بود. در هفته‌های اخیر مسعود بارزانی پس از فراهم کردن شرایط برگزاری رفراندوم، قدرت را در اقلیم واگذار کرد و درحال حاضر نیچروان بارزانی، برادرزاده مسعود بارزانی توسط پارلمان به عنوان نخست‌وزیر انتخاب شده است. ماموریت اصلی او این است که زمینه برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری جدید در اقلیم را فراهم کرده و از سوی دیگر مذاکرات با بغداد در رابطه با مسائل مختلف ازجمله بودجه اقلیم و فروش نفت را نیز دنبال کند.

به‌نظر می‌رسد که نیچروان آماده است تا کنترل نفت شمال عراق را به حکومت مرکزی بدهد به شرط اینکه بغداد متعهد به پرداخت بودجه ۱۷درصدی اقلیم شود. نیچروان بارزانی هفته پیش اعلام کرد:«آماده‌ایم پرونده نفت و درآمدهای حاصل از آن را به بغداد بدهیم مشروط بر اینکه ۱۷درصد از درآمد نفتی به اقلیم داده شود.» بارزانی ضمن انتقاد از عدم مشارکت اقلیم کردستان در تدوین بودجه ۲۰۱۸ عراق اعلام کرد که درحال حاضر سهم بودجه اقلیم کردستان از ۱۷درصد به ۱۲درصد کاهش یافته که این امر نقض آشکار قانونی اساسی عراق به حساب می‌آید.

به گفته منابع آگاه، بارزانی جوان درحال حاضر آمادگی سفر به بغداد و مذاکره با نخست‌وزیر عراق را دارد و انجام این سفر در انتظار رضایت و چراغ سبز العبادی است.

 نفت کرکوک چگونه از دست کردها درآمد؟

میدان‌های نفتی کرکوک شامل دو بلوک می‌شوند. یک بلوک آن که شامل میدان‌هایی همچون هاوانا، باباگرگر و بای‌حسن است پیش از برگزاری رفراندوم استقلال تحت کنترل حکومت اقلیم کردستان قرار داشت و بلوک دوم که شامل ۳ میدان نفتی دیگر است از ابتدا تحت کنترل و مدیریت شرکت نفت شمال عراق و تحت کنترل بغداد بود. با آغاز عملیات ارتش عراق و نیروهای حشد الشعبی در میانه ماه اکتبر ابتدا پایگاه هوایی کیوان در کرکوک به دست نیروهای عراقی افتاد و در ادامه، کردها کنترل میدان نفتی باباگرگر را از دست دادند که این عملیات چند کشته را نیز به همراه داشت.

در تاریخ ۱۶اکتبر نیروهای عراقی اعلام کردند که کنترل کامل شهر کرکوک را در دست گرفتند. پس از آن نیروهای پیشمرگه وابسته به اتحادیه میهنی کردستان عراق(جریان نزدیک به جلال طالبانی و رقیب حزب دموکرات و بارزانی‌ها) با نیروهای عراقی توافق کردند تا اسلحه‌های خود را زمین بگذارند. اتفاقی که مسعود بارزانی از آن به عنوان خیانت یاد کرد اما نیروهای پیشمرگه وابسته به حزب دموکرات کردستان به مقاومت خود ادامه دادند.

در نهایت این گروه از پیشمرگه‌ها نیز از شهر کرکوک عقب‌نشینی کردند و در ۱۷ اکتبر ارتش عراق اعلام کرد که کنترل میدان‌های نفتی بای‌حسن و هاوانا را نیز به دست گرفته است تا بدین‌ترتیب تمام میدان‌ها و بلوک‌های نفتی کردستان در اختیار ارتش عراق قرار گرفته باشد.

 تانکر‌های حامل نفت عراق در راه کرمانشاه

با توجه به فعل و انفعالات رخ داده و کنترل کامل ارتش عراق بر کرکوک به نظر می‌رسد که راه برای آغاز صادرات نفت کرکوک به ایران هموار شده است. روز جمعه به جز مطلب منتشر شده در فیس‌بوک جبار اللعیبی، اظهارات مشابهی از سوی علاء الموسوی، مدیرعامل شرکت بازاریابی نفت عراق نیز منتشر شد.  الموسوی اعلام کرد:«وزارت نفت عراق درحال مذاکره با وزارت نفت ایران برای عرضه نفت خام به پالایشگاه کرمانشاه است. پالایشگاه کرمانشاه ۱۵هزار بشکه نفت از کرکوک تحویل خواهد گرفت و ممکن است این رقم در آینده و با توجه به افزایش ظرفیت پالایشگاه به ۲۵هزار بشکه بالاتر برود.» وی همچنین گفت که نفت از طریق کامیون‌های نفتکش به ایران حمل خواهد شد.

پیش‌تر وزیر نفت ایران نیز اعلام کرده بود که قرار است برای انجام این پروژه، یک مشاور بین‌المللی انتخاب شود و این مشاور براساس چارچوب‌هایی که ما تعیین می‌کنیم، گزینه‌های مختلفی را پیشنهاد و توجیه فنی و اقتصادی این فعالیت را اعلام کند. زنگنه همچنین اظهار کرده ‌بود که ترجیح ما برای نفت کرکوک، سوآپ است. او در ادامه عنوان کرده بود که قرار شد بخشی از نیاز پالایشگاه‌های شمال و شمال غرب کشور یعنی خوراک مورد نیاز اراک، کرمانشاه، تهران و تبریز از این طریق تامین شود. همانطور که اشاره شد، قرار است مشابه نفت عراق از طریق جنوب ایران به پالایشگاه‌های جنوب عراق منتقل شود.

براساس متن منتشر شده در فیس‌بوک اللعیبی، تفاهمنامه امضا شده به زودی و پس از طی مذاکرات فنی و اجرایی نهایی می‌شود. اللعیبی اعلام داشته است که این خط لوله منجر به ایجاد راه‌های جدیدی برای تولید و صادرات نفت کرکوک می‌شود. وی همچنین بیان کرد که عراق به دنبال گسترش روابط خود با تمامی کشورهای همسایه است.

true برچسب ها : نفت خام سوآپ کرکوک true

منبع: امتداد نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.emtedadnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «امتداد نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۶۷۸۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طرح تغییر زمان آغاز و پایان سال تحصیلی به کجا رسید؟

سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس توضیحاتی درباره آخرین وضعیت طرح تغییر زمان آغاز و پایان سال تحصیلی ارائه کرد. - اخبار سیاسی -

حجت الاسلام احمد حسین فلاحی سخنگوی کمیسیون آموزشو تحقیقات مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، درباره آخرین وضعیت طرح «الحاق موادی به قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش در استانها، شهرستانها و مناطق کشور»، گفت: این طرح به امضای 26 تن از نمایندگان رسیده بود که به کمیسیون آموزش و تحقیقات ارجاع و در این کمیسیون به تصویب رسید و برای بررسی در جلسه علنی تقدیم هیئت رئیسه مجلس شد.

وی افزود: طرح اصلاح تقویم آموزشی درجلسه علنی نیز به تصویب رسیده اما هنوز برای تایید به شورای نگهبان ارسال نشده است.

سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس درباره اهداف تدوین این طرح گفت: این طرح مربوط به تغییر تقویم آموزشی مدارس و گرفتن زمان‌های اضافه و افزایش بهره وری کلاس‌های درس است، همچنین هدف از این طرح افزایش بازدهی و کلاس‌های آموزشی برای دانش آموزان است.

حجت الاسلام فلاحی درباره یکی از مفاد این طرح بیان کرد: در صورتی که مصوبه مجلس به تایید شورای نگهبان برسد، مصوبه قبلی که زمان شروع و پایان سال تحصیلی را دقیقا مشخص کرده بود ملغی می‌شود و اختیارات بیشتری به آموزش و پرورش با توجه به شرایط مختلف آب و هوا داده می‌شود، مثلا مدارس در مناطق سردسیر در نیمه و یا دهه پایانی شهریور ماه و در مناطق گرمسیر از اوایل و نیمه مهر ماه سال تحصیلی آغاز می‌شود.

نماینده همدان در مجلس بیان کرد: درصورت  ارسال این مصوبه به شورای نگهبان و تایید آن از سوی شورا و ابلاغ قانون به دستگاه‌های مربوطه، تقویم آغاز سال تحصیلی از امسال در مناطق مختلف تغییر می‌کند.

متن کامل طرح به شرح ذیل است:

ماده 1 ـ شورای‌عالی آموزش و پرورش موظف است با همکاری وزارت آموزش و پرورش ظرف مدت حداکثر دو سال با رعایت «اصول زمان آموزش» در مبانی نظری تحول بنیادین در نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی و راهکارهای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و بر مبنای اهداف، محتوی و برنامه آموزشی هر پایه تحصیلی نسبت به تعیین و تصویب چهارچوب‌های کلان مدیریت زمان آموزش و تقویم مدارس مشتمل بر موارد زیر اقدام کند:

الف ـ تعیین تعداد روزهای فعالیت آموزشی مدارس به‌تفکیک دوره و پایه

ب ـ تعیین چهارچوب کلی برای تقویم آموزشی معلمان و کارکنان (به‌تناسب دوره تحصیلی)، تعیین میزان ساعات موردنیاز برای فعالیتهای آموزشی و یادگیری به‌تفکیک دوره، پایه، درس، فعالیت تعیین برنامه‌های ثابت مدارس همانند محدوده زمانی برگزاری امتحانات نهایی کشوری

ماده 2 ـ شوراهای آموزش و پرورش استان‌ها موظفند بر مبنای چهارچوب کلان مصوب شورای‌عالی آموزش و پرورش و متناسب با پیشنهاد شورای آموزش و پرورش شهرستانها نسبت به تصویب زمان آغاز و پایان سال تحصیلی و تعیین تعطیلات فصلی و منطقه‌ای اقدام کنند. تعیین زمان امتحانات نهایی و هماهنگ استانی در هرسال تحصیلی در این شورا به تصویب می‌رسد.

تبصره ـ در تعیین آغاز و پایان سال تحصیلی و دیگر تعطیلات به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی شود که حتی‌الامکان آغاز آنها در روز ابتدائی هفته و پایان آنها در روز انتهائی هفته قرار گیرد.

ماده 3 ـ شورای آموزش‌ و پرورش شهرستان موظف است در قالب چهارچوب‌های کلان مصوب شورای‌عالی آموزش‌ و پرورش نسبت به تصویب روزهای فعالیت مدارس در هفته، تعیین ساعت شروع و پایان فعالیت مدارس در هرروز اقدام و مصوبات مربوط را حداقل سه ماه قبل از آغاز سال تحصیلی به مناطق و مدارس ابلاغ کند.

ماده 4 ـ شورای آموزش‌ و پرورش شهرستان می‌تواند در مورد تعطیلات منطقه‌ای و فصلی، آغاز و پایان سال تحصیلی به شورای آموزش‌ و پرورش استان پیشنهاد ارائه کند.

ماده 5 ـ شورای آموزش و پرورش استان و شهرستان در مورد تغییر تعطیلات تابستان و شروع و پایان سال تحصیلی با رعایت چهارچوب‌های کلان تصمیم‌گیری نماید.

ماده 6 ـ در مواقع ضروری و پیش‌بینی‌نشده برای تصمیمگیری در مورد تعطیلی یا بازگشایی مدارس، جلسه شورای آموزش و پرورش (استان و شهرستان) به‌صورت مجازی تشکیل و مصوبات شورای مذکور از طریق دبیر یا رئیس شورا ابلاغ می‌گردد.

ماده 7 ـ قانون بازگشایی مدارس در اول مهرماه هر سال مصوب 1376,06,18 و بند «2» ماده (4) قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش در استان‌ها، شهرستان‌ها و مناطق کشور مصوب 1372,10,26 با اصلاحات و الحاقات بعدی لغو می‌گردد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • لحظۀ حملۀ پهپاد ناشناس به میدان گازی کورمورِ کردستان عراق
  • طرح تغییر زمان آغاز و پایان سال تحصیلی به کجا رسید؟
  • زمان نبرد فینال آسیا بین ایران _ تایلند مشخص شد
  • حمله پهپادی به میدان گازی کورمور در شمال عراق
  • جایگاه ایران را در عرصه نبرد فرهنگی و اقتصادی تثبیت کنیم/ مسئولان از تولید ملی حمایت کنند
  • پایان رقابت‌های فوتبال روستایی شهرستان مریوان
  • هوشمندی ایران در از سرگیری سوآپ گاز ترکمنستان، تمدید صادرات گاز عراق و تکمیل خط لوله صلح
  • بازگشایی بازارچه‌های هنگه‌ژال و سیف مطالبه جدی ایران از عراق است
  • نوبت اول آزمون سراسری آغاز شد/رقابت ۲۶ هزار داوطلب در کردستان
  • آغاز مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی با نبرد تکراری مس و پیکان