Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-05-07@02:39:49 GMT

بحران سازی درخاورمیانه به سودکدام کشور است ؟

تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۷۲۵۲۳

بحران سازی درخاورمیانه به سودکدام کشور است ؟

به گزارش جهان نيوز، رخدادهای تازه لبنان که به تعبیر مقامات بیروت باید آن را «ربایش نخست وزیر» نامید با موضع گیری بازیگران خارجی، جنبه ای منطقه ای یافته است. جدا از نمایش و ترویج چشم اندازهای بحران سیاسی در لبنان، رهبران ریاض به صورت مستقیم یا تلویحی از امکان بروز جنگ در منطقه سخن می گویند.

اواسط اردیبهشت ماه بود که «محمد بن سلمان» ولیعهد کنونی و وزیر دفاع وقت سعودی از کشاندن دامنه درگیری های خاورمیانه به خاک ایران سخن گفت و چند روز پیش هم وزیر امور خارجه این کشور با توسل به ادعای ایرانی بودن موشک نیروهای یمنی که فرودگاه ریاض را هدف قرار داد، تلویحا به امکان جنگ رودررو با جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



سعودی ها به همراه چند کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس برای ملتهب نشان دادن اوضاع حتی از اتباع خود خواستند که لبنان را ترک کنند. به نوشته رسانه های منطقه، رایزنی سران ریاض با برخی دولت های غربی به ویژه آمریکا و فرانسه نیز افزایش یافته و گویا سعودی ها مایلند با پیوند دادن تحولات یمن و لبنان، منطقه را در آستانه جنگ نشان دهند.

در سوی دیگر تحولات خاورمیانه بازیگران مهم منطقه برکنار از رویکردهای تنش زای سعودی با دیدی انتقادی به رفتارهای حاکمان تازه کار و ناپخته ریاض می نگرند. پس از رد ادعا و لفاظی های سعودی ها از سوی تهران و همزمان با مخالفت قاهره با تشدید مواضع ریاض در قبال ایران و حزب الله لبنان، «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه دیروز در جمع اعضای سازمان همکاری اسلامی از اظهارات ولیعهد سعودی مبنی بر تلاش برای حاکمیت «اسلام معتدل» بر عربستان انتقاد کرد و آن را تقلیدی از عبارات و اصطلاحات غربی ها خواند. وی همچنین بر نوع رفتار سعودی ها در قضایایی چون بحران میانمار تاخت و گفت تنها ایران و ترکیه به یاری مسلمانان این کشور شتافته اند.

در کنار واکنش های رسمی به تشدید رویکردهای خصمانه سعودی، برخی صاحبنظران به تحلیل اهداف ناسازگار عربستان با ثبات و آرامش منطقه پرداخته اند.

** سعودی ها جبران ناکامی های منطقه ای را در بحران سازی می جویند
«قربانعلی محبوبی» استاد دانشگاه جامع امام حسین (ع) و صاحبنظر در مسائل خاورمیانه در خصوص اهداف سعودی در ایجاد تشنج در منطقه گفت: سران عربستان پس از دگرگون شدن اوضاع عراق و سوریه به نفع مردم این کشور و ناکامی در پروژه ای چون جدایی اقلیم کردستان، کوشیدند از منفذ تحولات سیاسی لبنان راهی را به سوی بر هم زدن اوضاع خاورمیانه بیابند اما نگاهی به واقعیات کنونی این کشور نشان می دهد تنش و بی ثباتی آنگونه که مطلوب سعودی ها است حاصل نشده و به نظر هم نمی رسد لبنان درگیر آشوب و ناآرامی شود. در مقابل، افکار عمومی لبنان و منطقه اکنون خواهان تعیین تکلیف «سعد الحریری» و بازگشت نخست وزیر مستعفی و بازداشت شده در عربستان است.

محبوبی در پاسخ به چرایی خصومت طلبی سعودی ها اظهار داشت عربستان در سال های اخیر به ازای هزینه های فراوان تنها ناکامی برای خود خریده است و چاره ای جز فرافکنی ندارد. اگر ریاض جمهوری اسلامی ایران را مخاطب موضع گیری های خصمانه خود قرار می دهد دلیل آن را باید در جایگاه و اقتدار کنونی ایران جست. به عبارتی رهبران ریاض قصد دارند قدرت برتر منطقه را عامل مغلوب شدن خود در عرصه هایی چون یمن قلمداد و به این شکل ضمن کاستن از فشار شکست، از بازیگران منطقه ای برای مقابله با تهران استمداد کنند.

این کارشناس مسائل منطقه تهدیدات عربستان برای جنگ افروزی را بی پشتوانه و تنها با هدف انجام عملیات روانی علیه محور مقاومت دانست. به گفته وی سعودی ها طی دو سال و نیم گذشته در برابر مقاومت مردم یمن کاری از پیش نبردند و حتی نتوانستند با تهدیدات خود کشوری چون قطر را به عقب برانند، ضمن اینکه سعودی ها در سال های اخیر تنها اقدام به خریداری سلاح کرده اند و در عرصه عملی جنگ، هیچ مزدوری حاضر به ایستادگی واقعی نخواهد بود. سعودی ها خود به این واقعیت واقفند و نمودهای آن را در عملیات نظامی علیه یمن به چشم دیده اند.

نهایت توانایی سعودی ها در ایجاد چالش های امنیتی برای ایران را باید در جنگ های نیابتی و حمایت از گروه های تروریستی از داعش گرفته تا پژاک، تروریست های الاحواز و ... در نظر گرفت.

** درگیری در منطقه هیچ برنده ای نخواهد داشت
«بهنام ملکی» مدرس دانشگاه و صاحبنظر در مسائل اقتصاد بین الملل دیگر چهره ای بود که درباره تحولات اخیر منطقه با پژوهشگر ایرنا گفت وگو کرد. ملکی منازعات اخیر خاورمیانه و درگیری جنگ را رخدادی دانست که از طریق دیپلماسی باید از آن جلوگیری به عمل آورد ضمن اینکه ضروری است از موضع مقتدرانه با رویکردهای خصمانه بازیگران بر هم زننده نظم منطقه مقابله کرد.

به گفته این کارشناس، علاوه بر دیپلمات ها باید رسانه ها هوشمندی به خرج دهند و از هر اقدامی در جهت تشدید التهاب و پیدایش بحران بپرهیزند زیرا تشدید درگیری و تشنج به سود هیچ کشور در منطقه نیست.
در فضای کنونی می توان رگه هایی از مداخله بازیگران فرامنطقه ای را دید که حتی بر طبل جنگ می کوبند تا بتوانند بازارهای جدیدی برای خود بیابند و نیز مازاد دلارهای نفتی را جذب کنند. در شرایط کنونی برخی این ایده را ترویج می کنند که شاید انگیزه های مرتبط با اقتصاد انرژی و افزایش بهای نفت موجب ایجاد تنش یا زمینه ساز جنگ شود. این در حالی است که افزایش بهای نفت هم تنها به صورت مقطعی منفعت زا است.
بالا رفتن قیمت نفت بر اثر تشنج یا بروز درگیری های نظامی به دلیل پیامدهای رفت و برگشتی در فرایند نرخ گذاری منابع انرژی در نهایت ضرباتی جدی بر پیکر اقتصاد کشورهای نفتی خواهد زد زیرا در بلند مدت مصرف کنندگان به سوی دیگر منابع سوق خواهند یافت و منابع غیرنفتی به صرفه تر خواهد شد، ضمن اینکه با توجه به هزینه های بالای جنگ و حتی بی ثباتی در منطقه، هیچ افزایش بهایی این هزینه ها را جبران نخواهد کرد. به این خاطر ایران و سعودی برای رهایی از زیان های التهاب در منطقه تنها گزینه معقول تنش زدایی را پیش رو دارند.

منبع:ایرنا

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۷۲۵۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگران آینده پزشکی ایران هستم/ بحران پرستاری سراغ پزشکی خواهد آمد

به گزارش خبرگزاری مهر، علی جعفریان، در سخنرانی که در چهل و پنجمین کنگره جامعه جراحان ایران داشت، با بیان اینکه حوزه پزشکی به سه دلیل باعث افتخار برای کشور شده است، گفت: یکی اینکه جامعه پزشکی پیوسته به دنبال پیشرفت بوده است، دوم اینکه همه به دانش آموختگان جامعه پزشکی نیاز داشتند و سوم، مداخله دولت در آن کم بوده یا توانایی دخالت نداشته است. از روزی که حاکمیت و دولت در این مسیر مداخله کردند به عنوان مثال تعیین تعرفه‌های پزشکی، مشکلات جدی به وجود آمده است.

وی افزود: افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو مهم نیست، چون در این شرایط با پول مردم برای کشورهای حوزه خلیج فارس، اروپا، کانادا و استرالیا پزشک تربیت می‌کنیم و نتیجه آن مهاجرت خواهد بود.

جعفریان ادامه داد: هیچ تعهدی نیز برای عدم خروج آنان وجود ندارد، حتی جریمه و تعیین تعرفه نقدی کارساز نیست چون در نهایت امکان خروج قاچاقی پیدا می‌شود. راهکار این است که محیط کار فعالیت و معیشت برای جامعه پزشکی به طور متعارف و منطقی درست شود. یکی از ابزارها واقعی سازی تعرفه است که متأسفانه اختیار تعیین آن از وزارت بهداشت گرفته شد و به دولت رسید در نهایت شاهد پایین‌ترین حق ویزیت در کشورمان در مقایسه با کشورهای منطقه و جهان هستیم.

وی افزود: ویزیت دو سه دلاری پزشک ایرانی در مقایسه با کمترین حق ویزیت پزشکان منطقه که ۱۵ دلار است. این پزشک وقتی مهاجرت کند همین ویزیت سه دلاری (کمتر از دویست هزار تومان در ایران)، به یک پزشک ایرانی در کشورهای حوزه خلیج فارس ۳۰ دلار پرداخت می‌شود. کمبود پزشک در این کشورها باعث می‌شود تعرفه بالا برود چون طبابت و اشتغال در حرفه‌های وابسته پزشکی یک کار سخت و با مسئولیت بالا است.

جعفریان گفت: مسئولیت و دشواری شغلی یک پزشک با یک نفر بلاگر تفاوت دارد. همه نقاط دنیا به دنبال نیروی کار است و این یک چالش جهانی محسوب می‌شود. چرا آلمان این حجم تقاضای نیروی کار دارد، چون کمبود دارد. نکته اینکه از پرستاران ایرانی برای کار در آلمان فقط آشنایی با زبان آلمانی درخواست می‌شود، چون کمبود دارند.

وی افزود: این چالش یعنی کمبود پرستار در کشورمان جدی است و الان بسیاری از بخش‌های درمانی آماده بهره برداری، به دلیل نبود پرستار همچنان تعطیل است. این بحران در آینده نزدیک به سراغ برخی رشته‌های پزشکی خواهد رفت و روزی می‌رسد که حتی متخصص بیهوشی برای شروع یک عمل جراحی نداشته باشیم و با مدلی که مدیریت می‌شود همانند دهه شصت دچار کمبودهایی خواهیم شد. ولی اگر فضا مساعد شود همه نیروهای انسانی جذب خواهند شد.

فقدان انگیزه برای گرایش به رشته‌های پزشکی

جعفریان گفت: رشته‌های رزیدنتی چرا باید ظرفیت خالی داشته باشند؛ یک زمانی رقابت‌ها فوق العاده سخت و دشوار بود ولی الان برخی رشته‌ها فاقد متقاضی است. تخصص‌های اطفال، طب داخلی، طب اورژانس و بیهوشی در سال‌های اخیر اصلاً متقاضی نداشته است. وقتی طب اورژانس متقاضی ندارد در اصل آینده این رشته تعطیل است و افزایش ظرفیت پذیرش معنایی ندارد. در رشته‌های جراحی عمومی، نورولوژی (مغز و اعصاب)، کاردیولوژی (قلب و عروق) که از رشته‌های پر طرفدار است، امسال ظرفیت خالی داشتیم و متقاضی وجود نداشت.

وی افزود: چالش جذب نیروی انسانی است و با این نسل جدیدی که داریم چالش‌ها عمیق‌تر خواهد شد. الان فلوشیپ جراحی عروق در دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور با ظرفیت خالی روبرو شده و تمایلی به تحصیل در این رشته وجود ندارد. آیا کشور به جراح عروق احتیاج ندارد، این رشته پر دردسر و پر زحمت با اورژانس زیاد ولی با درآمد پایین است، چرا و با چه انگیزه یک پزشک باید به این رشته ورود کند، به جای آن با مدرک پزشکی عمومی خود به جراحی و مداخلات زیبایی گرایش پیدا می‌کند چون بدون دغدغه و دردسر درآمد خوبی خواهد داشت. تا زمانی که هر چیزی در جایگاه خود قرار نگیرد، امکان مقابله و برخورد با رفتارهای غیر عرف و نا معمول در این حوزه برقرار نخواهد شد. راهی بجز تبعیت از مسیری که همه دنیا در آن قرار گرفتند و موفق شدن وجود ندارد.

چالش مهم حوزه بهداشت و درمان

دبیر علمی کنگره جامعه جراحان ایران گفت: بعد از چالش نیروی انسانی، چالش مهم بعدی دارو و تجهیزات پزشکی است. به دلایل تحریم‌ها و از نظر تأمین منابع مالی مشکلاتی وجود دارد. حتماً دیدید که هر چند وقت، یک یا چند دارو کمیاب می‌شود؛ حتی داروی ایرانی که قبلاً در کشور تولید می‌شد ولی اکنون به دلیل نبود مواد اولیه با مشکل تولید مواجه شده است. یکی از داروهای مهم و کاربردی در بخش پیوند "فیبرینوژن" است که متأسفانه از چندین ماه پیش موجود نداریم. این به قیمت جان بیمار تمام می‌شود، چون اگر یک بیمار مشکل انعقادی داشته باشد و داروی فیبرینوژن در اختیار نداشته باشیم، متأسفانه فوت خواهد کرد. جایگزین مناسب و مؤثری به اندازه فیبرینوژن وجود ندارد. به عنوان مثال داروی دیگری در دنیا وجود دارد که اگر قبل از پیوند به بیمار تزریق کنیم، احتمال خطر نارسایی کلیه را پایین می‌آورد (برای مهار سیستم ایمنی) ولی متأسفانه ۱۰ سال است که نتوانستم این دارو را در ایران تهیه کنم و همیشه هم بهانه‌ای وجود دارد. این دارو با فناوری بالا تولید می‌شود و شاید تولید داخلی آن در ایران صرفه اقتصادی ندارد، چون حجم بالایی در کشور نیاز نداریم. گاهی اوقات متعاقب پیوند کبد به دلیل مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، کلیه‌ها نارسا می‌شود و کار به دیالیز و حتی مرگ می‌انجامد و اگر این دارو قبل از پیوند مصرف شود جلوی مرگ را خواهد گرفت.

وی افزود: اگر تجهیزات پزشکی مورد استفاده، خراب شود الان من نمی دانم می‌توانیم مجدد تعمیر یا جایگزین آن را خریداری کنیم. یک دستگاه "اکارتور" داریم که برای باز کردن قفسه سینه جهت انجام پیوند کاربرد دارد و چندین سال پیش با قیمت ۱۲۰ هزار دلار برای بیمارستان خریداری کردیم. این وسیله تا پنج سال پیش با همین قیمت در ایران موجود بود ولی الان هرچه پیگیر آن هستیم پیدا نمی‌شود.

جعفریان ادامه داد: اگر دستگاه MRI بیمارستان خراب بشود با این تعرفه‌ها و مبالغ دریافتی، امکان تعمیر دشوار و خرید مجدد یا جایگزینی مقدور نخواهد بود. این دستگاه بعد از پنج شش سال استفاده، خراب خواهد شد و باید جایگزین شود؛ سوال من این است آیا در هنگام تعیین تعرفه‌ها چنین نکته‌ای مورد توجه قرار گرفته است، بی شک این تعرفه‌ها پوشش نمی‌دهد.

هشدار؛ آنچه در طولانی مدت به دست آوردیم از دست می‌دهیم

وی افزود: با توجه به این نکات و برخی دیگر از مشکلات حوزه سلامت، اگر به فکر نباشیم بی شک پیشرفتی که طی چهار دهه اخیر به آن رسیدیم و جایگاه ایران را به اذعان دنیا در نقطه‌ای خوب قرار داد، چه در خدمات اولیه سلامت و چه در ارائه پیشرفته‌ترین خدمات درمانی پزشکی و…، متأسفانه از دست خواهیم داد.

جعفریان گفت: ارتباطات بین المللی ضعیف است، امکان اعزام افراد به خارج را نداریم تا دانش جدید کسب کنند، چون هزینه‌ها بالا است بنابر این از علم عقب خواهیم ماند. بسیاری از پیشرفت‌های به دست آمده مدیون همین آموزش‌هایی است که بزرگان و نسل‌های قبلی بابت آن به خارج از کشور رفتند، آموختند و برای آموزش به کشور بازگشتند. همه موفقیت‌های ما از جمله جراحی قلب، جراحی مغز، پیوند و…، به همین شکل محقق شده است.

وی افزود: فکر می‌کنید استاد قوام زاده چطور پیوند مغز استخوان را در کشور راه اندازی کرد. ایشان چند سال در سوئد وقت گذاشت و یاد گرفت و سال‌ها پیش در بیمارستان شریعتی آن را راه اندازی کرد و اکنون بزرگ‌ترین مرکز پیوند سلول‌های بنیادین مغز استخوان است. الان ارتباط‌های بین المللی ضعیف شده و حضور در کنگره‌های خارج از کشور به دلیل هزینه بالا تقریباً امکان پذیر نیست چه برسد به ۶ ماه فرصت مطالعاتی. در نتیجه، آنچه به دست آوردیم آهسته از دست می‌دهیم. اگر حاکمیت تلاش کند تا سهمی از تولید ناخالص ملی که در بودجه کشور تعیین شد و برای بخش سلامت افزایش یافت، به درستی تخصیص داده شود، بسیاری از مشکلات رفع یا کنترل خواهد شد.

جعفریان ادامه داد: سیستم بهداشت اولیه شهری هنوز تکمیل نشده و این امر مهم هم به نیروی انسانی و هم پول و تخصیص بودجه کافی نیاز دارد. اگر به این نکات در زمان مناسب توجه نشود به جایی می رسیم که مجبور می‌شویم پزشک خارجی به کشور دعوت کنیم و نکته مهم اینکه بودجه‌ای برای جذب آن نداریم. نکته مهم دیگر اینکه آن سال‌ها ایران خوب پول می‌داد و پزشکان خارجی به ایران می‌آمدند ولی الان با کدام پول می‌شود پزشک خارجی جذب کرد. الان پزشک هندی و بنگلادشی به انگلیس می‌رود و درآمد خوبی خواهد داشت؛ به عمان، قطر، عربستان می‌رود چرا به ایران بیاید؟ ما پولی برای پزشک خارجی نداریم، اگر داریم که باید به پزشکان ایرانی بدهیم چون ۱۰ برابر بهتر از پزشک خارجی کار و تلاش می‌کنند.

وی افزود: یکی از تلاش‌های اصلی و اهداف مهم برای تشکیل وزارت بهداشت، این بود که دیگر پزشک هندی، فیلیپینی و بنگلادشی در ایران نباشد. اگر نگاه عمیق حاکمیتی نداشته باشیم با سیاستگذاری غلط، از یک طرف نیروی انسانی که با هزینه بالا تربیت شده است را از دست می‌دهیم و از سوی دیگر از دنیا عقب می‌مانیم چون با علم روز دنیا جلو نمی‌رویم.

جعفریان ادامه داد: با افزایش ظرفیت و احتمال اینکه عده‌ای در این مسیر باقی خواهند ماند، فقط بودجه کشور و فرصت‌ها را هدر خواهیم داد. من خیلی نگران آینده هستم و هر جا توانستم بر حسب وظیفه این نکات را بارها گوشزد کردم و بیش از این امکان تذکر دادن ندارم.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: من مسئول هشدار دادن و یا جمع آوری شواهد برای اینکه بگویم در معرض خطر هستیم و باید چاره‌ای اندیشید، نیستم. مسئول جمع آوری شواهد و اینکه ببینیم از میان دانش آموختگانی که طی این سال‌ها تربیت شدند چند نفر در کشور به طور جدی مشغول خدمت هستند، من نیستم بلکه وزارت بهداشت مسئول است.

وی در پایان سخنرانی خود در کنگره جامعه جراحان ایران، گفت: باید ببینند دانش آموختگان مملکت کجا و چگونه خدمت می‌کنند. دانشیار ما با ۱۵ سال سابقه فعالیت ترک وطن می‌کند. استاد تمام دانشگاه با ۳۰ سال سابقه در رشته روانپزشکی که در واقع این تخصص در هر کشور با فرهنگ آن کشور ارتباط دارد و جزو مقدمات فعالیت در این تخصص است، متأسفانه مهاجرت می‌کند. با قاطعیت می‌توان گفت هیچکدام از پزشکان ایرانی، خارج از مرزهای کشور بیکار نخواهند ماند. آموزش پزشکی ایران همیشه سطح خوبی داشته و پزشکی ایرانی در هر نقطه جهان جایگاه خوبی دارد و موفق خواهد بود. دنیا در حوزه پزشکی با کمبود نیروی انسانی روبرو شده که بعد از دوران کرونا این خلاء بیشتر نمایان شد.

جعفریان تاکید کرد: اکنون شرایط به گونه‌ای شده که مثلاً در ایالت تنسی موانع کاری پزشکان خارجی را حذف کردند و از پزشکان در هر حیطه‌ای برای کار استفاده می‌کند؛ حتی ممکن است از یک متخصص مغز و اعصاب به عنوان پزشک خانواده استفاده کند و اگر درآمد برای پزشک خوب باشد ممکن است تن به این کار بدهد. ناراحت کننده اینکه چرا باید شرایط را به این حد برسانیم که پزشک پرورش یافته در کشور تن به این وضعیت بدهد.

کد خبر 6098720 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • گزینه‌های آمریکا در برابر بلندپروازی‌های اتمی عربستان
  • نگران آینده پزشکی ایران هستم/ بحران پرستاری سراغ پزشکی خواهد آمد
  • درباره سفر رافائل گروسی به ایران؛ ماموریت دیپلماتیک مدیرکل آژانس در روزهای طوفانی منطقه/ مدیریت بحران؛ محتمل ترین نتیجه سفر
  • فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ آمریکایی به عربستان؟!
  • آمریکا به دنبال فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ به عربستان است
  • نگاهی به توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا/ واشنگتن و ریاض در انتظار چراغ سبز اسرائیل
  • سالیوان: توافق دفاعی آمریکا با عربستان بدون رابطه ریاض با اسرائیل امکان‌پذیر نیست
  • امیرعبداللهیان: باید رژیم اشغالگر آپارتاید اسرائیل را متوقف کنیم/ نحوه برخورد دولت‌های مسلمان با بحران غزه در تاریخ ثبت و ضبط خواهد شد
  • معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است
  • معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است/ عربستان نمی تواند از شرط تشکیل کشور مستقل فلسطین بگذرد/ غنی سازی بومی اورانیوم در عربستان؛ خط قرمز قانونگذاران آمریکایی