Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری شبستان: دکتر سنگری با بیان اینکه در مورد شبهات ادبی کار نکردیم، گفت: ادبیات انقلاب مانند سایر رخدادهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی تحلیل همزمان طلب می‌کند.

به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر محمدرضا سنگری، مدیر گروه ادبیات- اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، شاعر و نویسنده امروز در نشست تخصصی پژوهشی شعر انقلاب اسلامی که در سالن سلمان هراتی حوزه هنری برگزار شد، گفت: اگر پژوهش را تلاشی عالمانه، روشمندانه و فرآیند برای دستیابی به یک مسئله بدانیم باید بر چند عنصر تکیه کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کسی که می خواهد در هر حوزه ای پژوهش کند حداقل باید دارای 4 عنصر باشد؛ مسئله اول دانش این کار است، هر کسی نمی تواند قلمرو هر پژوهشی شود، وقتی نسبت به مسئله ای دانش پایه نداریم نباید به آن حوزه ورود پیدا کنیم.

 

دکتر سنگری ادامه داد: مسئله دوم روش و روشمندی است زیرا پژوهش بر مبنای روش است، باید بدانیم از کجا و با چه ابزاری شروع به پژوهش کنیم. سومین مسئله بینش‌مندی است یعنی فرد فهمی از آن موضوع داشته باشد. چهارمین نکته منش است یعنی فرد صداقت و انصاف داشته باشد.

 

وی با طرح این سوال که آیا الان باید در حوزه ادبیات انقلاب اسلامی پژوهش کنیم، بیان کرد: همچنان که در حوزه رخدادهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی تحلیل همزمان وجود دارد برای ادبیات نیز باید تحلیل همزمان وجود داشته باشد. ادبیات انقلاب تحلیل همزمان طلب می کند؛ امروز نباید انتظار داشته باشیم که زمان معادل یک قرن یا 50 سال باشد زیرا تحولات در تمام حوزه ها شتابناک است، اگر الان به پدیده ای نپردازیم خیلی زود پدیده جدیدی می آید. حداقل بیش از یک دهه فرصت ندهیم که به یک موضوع بپردازیم. در ادبیات هم مد وجود دارد همانطور که در حوزه لباس مد داریم. اگر شعر موج و گفتار را بررسی کنید می بینید فاصله زمانی بین آنها یکی دو سال بیشتر نیست. عناصر زمانی در سطح متن و آثار هنری کمک کننده است و تا اینها موجودند باید استفاده کنیم.

 

این استاد دانشگاه با بیان اینکه در کل حوزه ادبیات ژانرهایی داریم که نوظهورند، گفت: انقلاب اسلامی پدیده های ادبی با خود آورده است. اگر امروز به اینها نپردازیم بخشی از ادبیات این دوره را از دست می دهیم. در دوره هشت سال دفاع مقدس لباس نوشته داشتیم، هیچکس در مورد این لباس نوشته ها ننوشت. سنگرنوشته، وصیت‌نامه، میثاق‌نامه، پوتین نوشته و دشت نوشته داشتیم که بخشی از ادبیات دوران جنگ بود اما کسی به آنها نپرداخت.

 

دکتر سنگری با اشاره به اینکه قلمروهای ادبی در روزگار ما در حال تغییر است، بیان کرد: در کشور ما میزان کتاب های خاطره از هشت هزار عنوان در حال عبور است و زندگینامه دارد قوت می یابد. سوال الان این است که کدام عرصه های پژوهشی پیش روی ماست، حداقل 4 هزار شاعر داریم که اگر آنها را الک کنیم می توانیم بگوییم در حال حاضر 100 شاعر با آثار قابل اعتنا داریم.

 

این شاعر و نویسنده خاطرنشان کرد: پنج عرصه در پژوهش در حوزه هنر و ادبیات را قابل طرح می دانم؛ حوزه اول پژوهش های زخمی است، کسانی دانش پرداختن به موضوع را نداشتند و روش کار را هم بلد نبودند، در مورد موضوع پژوهش کردند اما پژوهش آنها درست، علمی و اصلا پژوهش نیست. افراد دیگر هم با دیدن پژوهش آنها دیگر به آن حوزه ورود پیدا نمی کنند. باید فکری به حال این پژوهش های زخمی که واقعا پژوهش نیستند، بکنیم. باید بررسی کنیم که آیا پژوهشی در مورد شعر با انقلاب، شعر بی انقلاب و شعر بر انقلاب در خارج کشور شده است؟ باید بررسی کنیم ادبیات ما چه تاثیری در فضای منطقه داشته است. عنصر دیگری که مهم است و باید به پژوهش راه یابد ژرفابخشی و گسترش است. مسئله دیگر بحث کشف لایه های پنهان ادبیات است، در این عالم هیچ لذتی معادل لذت کشف نیست. امروزه حرکت های در سطح دیگر به درد نمی خورد. بعد از گذشت این همه سال دیگر باید در حوزه ادبیات انقلاب اسلامی نظریه پردازی کنیم. آخرین مسئله ابهام زدایی بخصوص در مقابل معارضان است. گروه هایی در حوزه مسایل اعتقادی در مقابل شبهات می ایستند و روشنگری می کنند، متاسفانه در مورد شبهات ادبی کار نکردیم.

 

گفتنی است، سلسله نشست های تخصصی هفته پژوهش و هنر انقلاب اسلامی از سوی حوزه هنری در سه بخش مجزای شعر، داستان و خاطره نگاری برگزار می شود.

 

 

 

 

پایان پیام/31

منبع: شبستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۸۲۲۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اهتمام نهاد کتابخانه های عمومی برای حمایت از آثار ادبیات پایداری

به گزارش خبرنگار مهر، آیین نقد و رونمایی کتاب «لبخند آفتابی» صبح چهارشنبه با حضور سیدرضا علوی نویسنده کتاب، رسول آفتابی روایتگر اثر، موسی غیور منتقد کتاب، اسد بابایی مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی و جمعی از علاقمندان به حوزه ادبیات پایداری در تالار نخجوانی کتابخانه مرکزی تبریز برگزار شد.

اسد بابایی مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی در این آیین با بیان اینکه کتابهای حوزه دفاع و پایداری به عنوان یک گونه ادبی، بسیاری از آثار ممتاز معاصر را در برگرفته است گفت: این آثار علاوه بر غنای ادبی و فرهنگی که درخود دارد باعث تاثیرگذاری بر روی آحاد جامعه، برای حراست هر چه بیشتر از وطن و میهن خود می شود.

بابایی با تاکید بر اهتمام جدی نهاد کتابخانه های عمومی کشور برای حمایت از آثار حوزه ادبیات پایداری افزود: سعی داریم با برگزاری برنامه های ترویجی مانند رونمایی و نقد و بررسی کتاب های نگارش شده در موضوع هشت سال دفاع مقدس به ویژه بیوگرافی ها و اتوبیوگرافی های تالیف شده در زمینه سیره زندگی رزمندگان منش زندگی ساده و مبتنی بر اسلام ناب آنها را به نسل جوان و نوجوان منتقل نماییم.

مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی در بخش دیگری از سخنان خود در مورد کتاب «لبخند آفتابی» اظهار داشت: یکی از مهمترین نقاط قوت کتاب در این است که هم نویسنده و هم راوی با نگاهی آمیخته به طنر کوشش کرده اند با زبانی ساده و بدون کلیشه جریان های تلخ و شیرین و مفاهیم والای ایثار را در زندگی روزمره رزمندگان هشت سال دفاع مقدس به نمایش درآورند.

موسی غیور نویسنده، پژوهشگر و منتقد ادبیات پایداری در آیین نقد و رونمایی کتاب «لبخند آفتابی» گفت: وجه تمایز جنگ تحمیلی با دیگر جنگ های رخ داده در طول تاریخ این است که: جنگ ما دفاعی با محوریت مردم بود و تمام نیروهایی که جنگ را اداره کرده اند مردم عادی و از بطن جامعه بودند بنابراین بعد از پایان جنگ همه رزمندگان در یک نقطه اشتراک یافتند که باید لحظات ناب و زیبایی های دفاع مقدس را برای آنهایی که آن جو را ندیده و حس نکرده اند ترسیم و روایت نمایند.

غیور در بخش دیگری از سخنان خود به آسیب های متوجه ادبیات پایداری و خاطره گویی از دفاع مقدس پرداخته و بی توجهی به اقتصاد نشر، سفارشی سازی تدوین و نگارش کتاب در این حوزه، ایجاد مسائل و مشکلات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بعد از جنگ تحمیلی که به معویات جنگ آسیب زده اند و یکسان سازی تیپ های شخصیتی از همه رزمندگان در آثار مربوط به حوزه ادبیات پایداری را از آن جمله از آسیب ها مطرح کرد.

این پژوهشگر و منتقد ادبیات پایداری استفاده از کاغذ مناسب، عکسهای رنگی، دورنگ بودن متن نوشتاری کتاب و صفحه آرایی زیبا را از جمله نقاط قوت ظاهری کتاب برشمرده و توجه به سلوک و ارتباطات انسانی به جای حادثه محور بودن داستان، بی تکلفی و دور بودن نویسنده و راوی از ریا و نمایش، عدم وجود محتوای زائد، حشو و تکراری در کتاب، ترجمه فارسی روان و سلیس خاطرات اغل ترکی آمیخته به طنز و فکاهیات را از جمله نقاط قوت محتوای این کتاب عنوان کرد.

رسول آفتابی راوی کتاب نیز در این نشست هدف از بیان خاطرات گردآوری شده در کتاب را گرامیداشت یاد و خاطره شهدا و هم رزمان دفاع و ثبت در صفحات درخشان تاریخ مقاومت و دفاع ملی دانسته افزود: خاطره گویی کردم تا من هم به نوبه خود بتوانم سهمی در بازگویی و بازخوانی رشادت ها و معنویت ها و مردانگی های رزمندگان با اخلاص اسلام را بیان نمایم.

سیدرضا علوی نویسنده کتاب نیز در پایان این آیین با بیان خلاصه ای از مراحل و سیر تدوین کتاب «لبخند آفتابی» و دلایل انتخاب رسول آفتابی برای نگارش خاطرات وی گفت: با شنیدن نام برخی افراد ناخود آگاه لبخند بر لبان آدمی می نشیند. این افراد اشخاصی خوش مشرب با روحیه طنز پرداز بذله گو نیک اندیش و خیرخواه هستند. در طول تاریخ دفاع مقدس با توجه به موقعیت و شرایط جنگ نیاز به افرادی مانند رسول آفتابی بود که با بذله گویی طنز پردازی و نکته سنجی های خود روحیه رزمندگان را غرق در نشاط کنند. احتیاج ذاتی انسانها به شاد بودن افرادی را در دوران جنگ تحمیلی و دفاع مقدس وادار به بذله گویی ها و شوخی با موقعیت موجود در نبرد می کرد. طنز پردازی آنی و بذله گویی این رزمندگان در زمانهای سخت پیکار و رودررویی با دشمن مهاجم و متجاوز به داد رزمندگان می رسید.

کد خبر 6093796

دیگر خبرها

  • معلم علمدار مبارزه با جهل و معمار هویت کشور است
  • برنامه‌های جدید کانون پرورش فکری برای بچه‌ها
  • اولویت امروز جهان اسلام غزه است/ بقاء انقلاب و استحکام آن مرهون وحدت و تقریب است
  • اهتمام نهاد کتابخانه های عمومی برای حمایت از آثار ادبیات پایداری
  • ۱۳ کتاب پرفروش شعر در نمایشگاه کتاب
  • بحران ادبیات داریم
  • ببینید | خاطرات شنیدنی رهبر انقلاب از استادِ شهید مرتضی مطهری
  • «کلیله و دمنه» در کانون توجه نمایشگاه کتاب ابوظبی
  • وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی
  • تحلیل وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی