Web Analytics Made Easy - Statcounter

به نظر می‌رسد دولت با مانع تراشی های اخیر برای حضور پررنگ مردم در مراسم اربعین حسینی(ع) با اتکا به شعار «مردم را به زور نمی‌توان به بهشت برد» خودش را وقف جلوگیری از عزم ملت به سمت بهشت کرده است! به گزارش جهان نيوز؛ فاطمه سادات بکائی؛ «قیمت بلیت اتوبوس در ایام اربعین حسینی (ع) برای سفر به سمت مرزهای غربی کشور با افزایش صد درصدی رو به رو می‌شود» اعلام این خبر در آستانه تب و تاب سفر اربعین، مردم را شوکه کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این خبر، اما جدید نبود؛ پیش از این نیز معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور در نشست خبری ستاد اربعین که شهریور امسال برگزار شد در پاسخ به پرسش گفته بود امسال در ایام اربعین، دو برابر شدن قیمت بلیت اتوبوس‌ها را شاهد خواهیم بود. اظهار نظر عجیب وزارت کشور: مردم باید بدانند زیارت اربعین سفر رایگان نیست! معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور در توضیح چرایی این افزایش قیمت گفته بود صنف رانندگان اتوبوس با این توجیه که اتوبوس‌ها فقط در مسیر رفت مسافر دارند و به دلیل حجم ترافیک تعداد سرویس‌های شان هم کم است، تصمیم به دریافت کرایه هر دو سر دارند.
ذوالفقاری در جای دیگری از این صحبت‌ها در پاسخ به اینکه آیا دولت نمی‌خواهد در مقایسه با حجم انبوه خدمت رسانی مردم عراق به زائران، تسهیلاتی در این زمینه در نظر بگیرد گفته بود: «مردم ما باید بدانند سفر اربعین سفر رایگان نیست! و اتفاقا باید از این بستر برای رونق شهرهای مرزی ایران و عراق بهره برد.»
بیان این دیدگاه از سوی یک مقام دولتی در حالی صورت گرفت که ظرف چهار سال گذشته هزینه‌های جاری دولت به ویژه در بخش نهاد ریاست جمهوری با افزایش‌های عجیب و غریبی رو به شده آن هم در حالی که حقوق کارمندان این بخش افزایش چندانی نداشته است! واکنش‌های مردمی به افزایش 100 درصدی قیمت بلیت‌ها اعلام خبر دوبرابر شدن قیمت بلیت اتوبوس‌ها با واکنش‌های جالبی نیز در فضای مجازی همراه بود. مطالعه برخی از توئیت‌های اعتراضی می‌تواند نمونه‌ای از برداشت مردم نسبت به این اقدام باشد.
منطق دولت برای دو برابر کردن هزینه بلیت اتوبوس‌ها با واکنش هایی همراه بود، برخی این موضوع را جدید ندانسته و گفتند این وضعیت در بسیاری از سفرهای برون شهری جاری در طول سال هم به چشم می‌خورد و در موراد زیادی اتوبوس‌ها با تعداد مسافران بسیار اندک سفر می‌کنند، حتی در مواردی در مسیر برگشت با ارائه تخفیف‌هایی سعی در پر کردن هر چه بیشتر صندلی‌ها دارند؛ بنابراین این بهانه به سفر اربعین مربوط نیست و نمی‌تواند قابل قبول باشد.
با این وجود اگر بخواهیم باز هم این منطق را بپذیریم، اما نمی‌توانیم از کمک هایی که دولت می‌توانست برای رفع این مشکل ارائه دهد چشم پوشی کنیم. خدادادی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس نیز در همین مورد گفت: «بهتر است دولت به جای تراشیدن هزینه‌های اضافی با ارائه تسهیلات بهتر به برگزاری هر چه باشکوه‌تر این مراسم کمک کند، حتی اگر نیاز است که هزینه بلیط اتوبوس‌ها را به منظور خدمات بهتر به مسافران افزایش دهد این هزینه را از منابع دولتی و نه از جیب مردم تامین کند
کل هزینه اتوبوس‌ها چند؟؟ با احتساب جمعیت زائران ایرانی که سال گذشته در ایام اربعین حسینی(ع) به عراق سفر کرده اند و همچنین محاسبه میانگین مبلغ بلیط اتوبوس برای سفر به سمت مرزهای غربی کشور به عددی می‌رسیم که در برابر خرده ولخرجی‌های دولت واقعا به چشم نمی‌آید؛ دولت می‌توانست حتی به عنوان کمک به برگزاری هرچه بهتر شعائر حسینی(ع) به عنوان یکی از اقدامات فرهنگی وزارت ارشاد این مبلغ را به اتحادیه اتوبوسران‌ها پرداخت کند.
سال گذشته حدود دو میلیون و دویست هزار نفر از مردم ایران در مراسم اربعین حسینی (ع) کشور عراق شرکت کردند، با محاسبه افزایش احتمالی این میزان که هر ساله شاهد آن بوده ایم می‌توانیم برای امسال جمعیتی دو میلیون و نیمی را برآورد کنیم؛ حدود ۶۰ درصد از این جمعیت با استفاده از اتوبوس و مرز زمینی به عراق سفر می‌کنند؛ بنابراین اگر در نظر بگیریم یک میلیون و پانصدهزار نفر از اتوبوس استفاده می‌کنند و میانگین قیمت بلیط اتوبوس برای هر نفر را ۵۰ هزار تومان در نظر بگیریم با مبلغی حدود ۷۵ میلیارد تومان هزینه خالی بازگشتن اتوبوس‌ها مواجه خواهیم بود.
اکنون این مبلغ را با بودجه نهاد ریاست جمهوری که کارمندانش را مرحوم هاشمی رفسنجانی جماعتی خطاب کرده است که از فرط بیکاری جدول حل می‌کنند! مقایسه می‌کنیم.
با بررسی آمارهای رسمی، روشن است که بودجه نهاد ریاست جمهوری از ابتدای دولت تدبیر تا امروز دقیقاً به اندازه صد و هفتاد و هشت درصد اضافه شده؛ لایحه‌ی پیشنهادی بودجه سال ۹۶ مبلغ ۵۵۳ میلیارد تومان را برای نهاد ریاست جمهوری کنار گذاشته؛ رقمی که ۱۵۰ میلیارد تومان آن مستیقماً به نهاد و مابقی به سایر ارگان‌های زیرمجموعه می‌رسد. نقداً همین مقدار هم نسبت به سال گذشته بیست و یک درصد رشد نشان می‌دهد، و این درحالی است که دولت دستمزد کارمندان را تنها ۱۰ درصد افزایش داده است.
مبلغ کل بلیت‌های اتوبوس ۷۵ میلیارد تومان و به عبارتی تنها یک چهارم بودجه نهاد ریاست جمهوری است. یعنی با فرض خالی بودن جیب دولت هم این امکان وجود داشت که نهاد ریاست جمهوری با صرف هزینه‌های کمتر برای فراهم کردن امکانات تشریفاتی مشکل رانندگان اتوبوس در ایام اربعین را حل و فصل کند؛ تا مردمی که غالبا از قشر کم درآمد جامعه هستند مجبور به پرداخت کرایه با ۱۰۰ درصد افزایش قیمت نباشند! نمایندگان مجلس: افزایش قیمت‌ها غیرقانونی است/ اتوبوس‌رانی: همین که هست! با وجود بررسی فراهم بودن امکان مساعدت مالی دولت برای رفع مشکل رانندگان اتوبوس، از نظر نمایندگان مجلس این افزایش قیمت حتی با توجیه درخواست صنف رانندگان اتوبوس خلاف قانون است و دولت نباید این بی‌قانونی را رسمیت ببخشد. پژمانفر، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در این خصوص گفت: «در مشهد مقدس نیز گا‌ها مشاهده می‌شود که مسیر رفت بیش از مسیر برگشت با اقبال مسافر مواجه می‌شود، اما شاهد این گونه مسائل نیستیم بنابراین اخذ دو برابر هزینه اتوبوس از زائران مستند قانونی ندارد.»
این عزم جدی دولت برای مانع تراشی‌های هر ساله سر راه حضور میلیونی مردم در مراسم اربعین حسینی (ع) که پیش از این با دریافت حق بیمه اجباری نیز همراه بوده حتی هم وطنان اهل سنت مان را نیز نگران کرده است. در این مورد شهاب نادری دبیر فراکسیون اهل سنت مجلس ضمن ابراز نگرانی از این اقدامات دولت گفت: معتقدم حتی خدمات به زوار باید به صورت رایگان انجام گیرد، بنابراین از آقای رئیس جمهور تقاضا داریم تا شخصا نسبت به این مسئله ورود کند و برای هر چه پرشکوه نشان دادن مراسم راهپیمایی اربعین حسینی تسهیلات لازم را ارائه کنند. درمقابل اما مدیرعامل تعاونی‌های اتوبوس‌رانی معتقد است از آنجایی که سرویس‌های اربعین یک‌سر خالی بر می‌گردند، حق دارند قیمت‌ها را دوبرابر کنند. حمیدرضا عامری در این‌باره خطاب به نمایندگان هم می‌گوید: در این ایام اربعین و عاشورا کدام صنفی را سراغ دارید که صلواتی کار کند؟اگر نمایندگان مجلس اعتباری را برای این مسئله تعیین کنند ما هم استقبال می‌کنیم و قیمت‌ها را به صرفه تمام می‌کنیم، اما تا همین امروز هیچ بودجه و اعتباری برای این کار تخصیص نیافته است. جالب است دولت، رفع موانع برای تفریحات برخی از مردم در شهرهای مذهبی یا پخش شدن صدای یک خواننده خاص از تلویزیون را مهم‌ترین دغدغه فرهنگی خود می‌داند و در مقابل در خصوص سفر به عتبات عالیات می‌گوید که نه تنها توقع نداشته باشند این سفر رایگان باشد، بلکه خود را برای مانع تراشی‌های دولت آماده کنند! به نظر می‌رسد این دولت با شعار «مردم را به زور نمی‌توان به بهشت برد» خودش را وقف جلوگیری از عزم ملت به سمت بهشت کرده!

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۶۹۳۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پشت پرده حمایت رسانه‌ای از جنایات صهیونیست‌ها

به گزارش همشهری آنلاین؛ از روز اول جنگ طوفان‌الاقصی، جریان رسانه‌ای و پروپاگاندای غرب و رژیم صهیونیستی، پابه‌پای قدرت نظامی این جبهه ظالم وارد میدان شدند تا حقیقت سال‌ها اسعمار، قتل، غارت، ترور و خشونت را وارونه جلوه داده و افکار عمومی مردم جهان را به سمت خود جلب کنند. در روایت آنان مجاهدین حماسی که برای آزادسازی سرزمین مادری‌شان مبارزه می‌کنند، یک گروه تروریستی که به زودی قرار است از صحنه روزگار محو شود معرفی می‌شود، حتی کار به جایی رسیده بود که برای مورد هدف قرار دادن مناطق مسکونی و بیمارستان‌ها هم توجیه غیرحقیقی می‌آوردند و جاده کشتار مردم فلسطین را برای صهیونیست‌ها صاف می‌کردند. برای بررسی این سیاست رسانه‌ای از سوی اسرائیل و غرب و ارتباط آن با حقیقت میدانی با جعفرقنادباشی، تحلیلگر مسائل منطقه گفت‌وگویی داشتیم که در ادامه می‌خوانید.

بن‌بست اسرائیل

قنادباشی ادامه داد: امروزه اسرائیل در یک بن‌بستی قرار گرفته است که شبیه به باتلاق بوده و آن‌ها را پایین و پایین‌تر می‌برد. نتانیاهو اذعان داشته بود که آتش‌بس به نفع اسرائیل نیست و به معنای شکست خود اوست. حتی سایر مقامات صهیونیستی تصریح کرده بودند باید جنگ را ادامه داد و آتش‌بس به معنی پایان اسرائیل است. از این جهت آنان چاره‌ای برای متوقف کردن جنگ ندارند و باید این ادامه کشتار را به هر نحوی که هست از لحاظ سیاسی و رسانه‌ای توجیه کنند. گرچه همین راهی که پیش گرفتند هم به پایانشان منتهی می‌شود اما با تأخیر.

آمریکا موتور رسانه‌ای ضدمقاومت

وی افزود: دستگاه‌های امنیتی جبهه غرب نظیر سی‌آی‌اِی با صرف بودجه‌های کلانی سعی می‌کنند با سرمایه‌گذاری در رسانه‌ها و بنگاه‌های خبری، به نحوی از انحا اداره افکار عمومی را در دست بگیرند تا توجیهاتی را برای جنایات خود در غزه دست و پا کنند. حتی کار به جایی رسیده است که به غیر شبکات، حتی در این پروژه برخی از شخصیت‌های شناخته شده نیز وارد صحنه می‌شوند.

او ادامه داد: آمریکا پشت‌پرده جدی بازی‌های رسانه‌ای و سیاسی به نفع اسرائیل است، از این منظر که شکست اسرائیل با آتش‌بی، به معنای شکست آمریکا در منطقه است؛ به تعبیری در چنین شرایطی جدی‌ترین متحد آمریکا در خاورمیانه شکست خورده است؛ لذا طبیعی است که آن‌ها وارد میدان شوند. اما نکته مهم و اساسی در این بین شکست روایت آمریکا از جنگ است. جنبش‌ دانشجویی به شکلی درحال به دست‌گیری هدایت افکار عمومی است که رسانه‌های آمریکایی در برگرداندن شرایط به نفع اسرائیل با چالش مواجه شدند.

رغبت مردم غرب به حماس بیشتر شده است

قنادباشی گفت: از آنجایی که نام حماس همواره با «تروریسم» در رسانه‌های غربی تکرار شده است؛ هنوز در جوامه آن‌ها نوعی گاردگیری نسبت به این گروه وجود دارد. اما در کل موضع مردم اروپا امروز با موضع حماس همسو است و می‌بینیم که مطالعه و تحقیق بر روی حماس گسترش یافته است.

کد خبر 850440 برچسب‌ها اسرائیل ایالات متحده آمریکا فلسطین - حماس

دیگر خبرها

  • پشت پرده حمایت رسانه‌ای از جنایات صهیونیست‌ها
  • ۴۰۰ میلیارد تومان برای ساماندهی پایانه برکت مهران هزینه شد
  • لایحه‌ مالیاتی دولت برای سرمایه‌گذاری بیشتر در تولید
  • موشک جواب موشک است/ از قیمت کالاها و وضعیت سفره مردم مطلع هستم
  • رئیسی: موشک جواب موشک است/ از قیمت کالاها و وضعیت سفره مردم مطلع هستم
  • افتتاح ۴۰ بازار جدید میوه و تره‌بار تا پایان سال
  • مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون‌شهری صادر شد+ سند
  • صدور مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون شهری دست دوم
  • پشت پرده کاهش اعطای تسهیلات به واحدهای تولیدی
  • مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون شهری صادر شد