Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@05:17:06 GMT

کردستان عراق گرفتار بن بست سیاسی خود ساخته

تاریخ انتشار: ۶ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۹۳۹۶۴

کردستان عراق گرفتار بن بست سیاسی خود ساخته

تهران- ایرنا- اشتباه محاسباتی مقام های اقلیم کُردستان عراق به ویژه اهداف سیاسی «مسعود بارزانی» موجب شد دولت عراق پس از پیروزی های اخیر دست برتر را در گفت وگوهای احتمالی آینده داشته باشد؛ بغداد تاکنون حتی پیشنهاد تعلیق نتیجه همه پرسی و گفت وگو را نپذیرفته است.

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، پیش از برگزاری همه پرسی استقلال در اقلیم کُردستان عراق، رهبران و مقام های سیاسی ارشد در بغداد خواستار لغو آن و انجام مذاکره بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در آن زمان «مسعود بارزانی» رئیس اقلیم کردستان با پیشنهاد بغداد مخالفت کرد. پس از این همه پرسی که گفته شد بیشتر مردم اقلیم به استقلال این منطقه رای دادند، دولت مرکزی عراق با آن به شدت مخالفت کرد. البته از همان ابتدا در میان گروه های مختلف کُرد نیز اختلاف نظرهای شدیدی وجود داشت.
در واکنش به اقدام یک جانبه کُردهای عراق، نیروهای نظامی و ارتش به سوی شمال عراق به ویژه بخش مورد مناقشه میان بغداد و اربیل روانه شدند. نیروهای دولتی به طور تقریبی بدون هیچ مقاومتی توانستند شریان حیاتی کردستان یعنی شهر کرکوک و چاه های استخراج نفت آن را در کنترل خود قرار دهند. ارتش عراق حتی اکنون به پیشروی خود ادامه می دهد.
حال پس از این شکست سیاسی و نظامی که موجب سرافکندگی دولت اقلیم و به ویژه بارزانی شد، مقام های کرد درخواست مذاکره داده اند اما این بار با پاسخ منفی بغداد روبرو شده است.
با این شرایط مقام های اقلیم کردستان عراق اکنون «نه راه پیش دارند و نه راه پس». شاید اکنون بتوان به مفهوم این ضرب المثل فارسی «خود کرده را تدبیر نیست» پی برد. یک اقدام نسنجیده سیاسی و تحریک بی منطق افکار عمومی برای اهدافی خاص موجب شد که کردهای عراق هیچ دستاوردی را کسب نکنند. آن ها اکنون باید برای حفظ بسیاری از امتیازهایی که داشتند تلاش کنند. در حالی که اربیل می توانست پیش از همه پرسی، با مذاکره امتیازهای خوبی را کسب کند اکنون باید برای بقا و حفظ امتیاز حداقلی تلاش کند.
رسانه های انگلیسی زبان از تحولات چند هفته اخیر در شمال عراق تحلیل های گوناگونی را ارائه داده اند.

** اشتباه محاسباتی بزرگ اقلیم کردستان
«حیدرالعبادی» نخست وزیر عراق اکنون پیشنهاد آتش بس کُردها را نپذیرفته است. علاوه بر این حضور و عملیات نظامی نیروهای ارتش عراق حتی به طرف داخل اقلیم کردستان سرعت و اهمیت بیشتری پیدا کرد. روزنامه «فایننشال تایمز» در گزارشی نوشت دولت عراق پیشنهاد آتش بس و تعلیق نتایج همه پرسی کردستان را رد کرده است. العبادی در اقدامی تلافی جویانه در مقابل برگزاری همه پرسی استقلال، دستور داده است ارتش این کشور کنترل مرزهای عراق را به طور کامل در اختیار بگیرد. حال ارتش عراق تلاش می کند حتی در داخل اقلیم نیز موقعیت خود را تثبیت کند.
به نوشته این روزنامه انگلیسی، نخست وزیر عراق حتی تعلیق نتیجه همه پرسی، توقف عملیات نظامی و آغاز گفت وگوها را نپذیرفت و گفت: تا زمانی که نتیجه انتخابات به صورت کامل منتفی نشود به این خط مشی ادامه می دهد.
اکنون مقام های ارشد کردستان عراق به ایالات متحده متوسل شده اند و از کاخ سفید خواستند تا با فشار بر دولت عراق عملیات نظامی را متوقف کند.
خبرگزاری روسی «اسپوتنیک» هم در گزارشی اقدام کُردهای عراقی برای همه پرسی و استقلال را اشتباه محاسباتی بزرگ آن ها عنوان کرد و نوشت: بغداد نتیجه همه پرسی را هیچ گاه نپذیرفت و اقدام نظامی را برای کنترل مناطق نفت خیز و مورد مناقشه در پیش گرفت.
تحلیلگر این خبرگزاری روسی که پیش از این عضو امنیتی رژیم صهیونیستی بود همه پرسی استقلال را اشتباه بزرگ کردستان توصیف کرد زیرا مقام های اقلیم باید موقعیت خود را درک می کرند به ویژه اینکه اقلیم از سوی مخالفان استقلال محصور شده است.
از طرف دیگر تلاش برای استقلال بدون داشتن پشتوانه مالی واقع بینانه نیست. آن ها باید کاری می کردند تا حداقل یکی از سه کشور ایران، ترکیه یا سوریه استقلال آن ها را می پذیرفت تا شرایط سیاسی و زمینه فروش نفت و تامین منابع اقتصادی فراهم شود. این درحالی است که حتی کردهای سوریه هم خود را بخشی از کردستان عراق نمی دانند.
به نوشته این خبرگزاری، حال کُردها باید با دولت بغداد گفت وگو کنند؛ ادبیات این مذاکره مبهم است. اینکه اکنون در میان گروه های کُرد اتحاد وجود ندارد یکی از دلایل کنترل سریع کرکوک از سوی نیروهای دولتی همین موضوع بوده است. به طور قطع خواسته های دولت اکنون بیشتر از گذشته خواهد بود.

** کُردستان؛ از استقلال تا تلاش برای بقا
تنها در طول یک هفته گذشته کردستان عراق بیش از 8 هزار مایل مربع از خاکی را که در اختیار گرفته بود از دست داد؛ مهمترین شکست آن ها در کرکوک اتفاق افتاد. کردها فرودگاه، تجهیزات تولید برق و بسیاری از زیرساخت های حیاتی و منابع نفتی این شهر را هم از دست دادند. این منطقه بیشتر از 50 درصد از درآمدهای نفتی کردستان عراق را تامین می کرد.
روزنامه «لس آنجلس تایمز» آمریکا در گزارشی نوشت در حالی که کُردهای عراق تا چند هفته پیش سودای استقلال را در سر داشتند اکنون شرایط تغییر کرده است و باید برای بقا تلاش کنند.
عقب نشینی پیشمرگه ها در این منطقه بیشتر به علت مخالفت اقوام طالبانی با طرح استقلال و خارج شدن از طرح های بارزانی بود. گزارش این روزنامه آورده است اما بسیاری بارزانی را سرزنش می کنند که نسبت به مخالفت های بین المللی و منطقه ای بی توجه بود. به ویژه وی باید با حساسیت کشورهای همسایه همچون ایران و ترکیه که دارای اقلیت کُرد هستند بهتر برخورد می کرد.
منتقدان اعتقاد دارند بارزانی به دلایل سیاسی موضوع همه پرسی را مطرح و آن را برگزار کرد. وی می خواست با این کار گذشته خود را پاک کند و با وجودی که دوره ریاست وی به پایان رسیده است، سلطه و قدرت خود را گسترش دهد. وی تلاش کرد تا با این کار توجه ها را از چالش ها و نگرانی های اقتصادی دولت منطقه ای کردستان منحرف کند.
به نوشته این روزنامه آمریکایی برنده این شرایط حیدر العبادی است که رویکرد محکم وی مانع تجزیه عراق شد و اکنون بیشتر از گذشته می تواند به پیروزی در انتخابات ماه آوریل عراق امیدوار باشد.
تارنمای شبکه سی.بی.سی نیوز کانادا نیز در گزارشی نوشت دولت عراق پیام هایی را به کردستان ارسال کرده است که ممکن است حاکی از دیر شدن برای مذاکره دوجانبه باشد. با اینکه روز چهارشنبه مقام های کُرد پیشنهاد گفت وگوها با دولت مرکزی عراق را داده اند اما یک مقام نظامی عنوان داشت پیشروی نیروهای نظامی عراقی ادامه پیدا می کند.
به نوشته این گزارش در هفته گذشته نیروهای نظامی عراق با کمترین مقاومتی پیش رفتند و بسیاری از پیشمرگه ها برای خودداری از جنگ و خشونت عقب نشینی کردند. یکی از مقام های حکومت منطقه کردستان اکنون مدعی است جنگ به نفع هیچ یک از دو طرف نیست و تنها عراق را به خرابی بیشتر می کشاند.
در واکنش به درخواست های مقام های اقلیم که اکنون به گفت وگو رضایت داده اند یک مقام نظامی عراق اظهارکرد عملیات نظامی ارتباطی با سیاست ندارد. همچنین به نوشته این روزنامه کانادایی نخست وزیر عراق هم به ارتش این کشور دستور داده است همه مناطق مورد مناقشه با کردستان را حتی در داخل خاک اقلیم کردستان در اختیار بگیرند و به مرزهای ترکیه برسند.

پژوهشم**9130 **1601**خبرنگار: حسین عباسی نسب** انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۹۳۹۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پشت پرده استعفای فرمانده منطقه مرکزی ارتش رژیم صهیونیستی

یهودا فاکس که پیش از فرماندهی منطقه مرکزی ارتش اسرائیل، فرمانده لشگر غزه و همچنین وابسته نظامی رژیم صهیونیستی در واشنگتن را نیز در کارنامه دارد، به دلیل فشارهای سیاسی در کابینه علیه نظامیان چندماه قبل درخواست استعفا داده بود. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، خبر استعفای «یهودا فاکس»، فرمانده منطقه مرکزی ارتش رژیم صهیونیستی در هفته گذشته دومین ضربه بر کادر مرکزی ارتش رژیم در کمتر از یک هفته بود و این مسئله در سایه خبر استعفای «آهارون هالیوا»، رئیس اطلاعات ارتش (آمان) قرار گرفت.

درحالی که استعفای هالیوا ناشی از شکست اطلاعاتی وی در 7 اکتبر و ارزیابی اشتباه آمان درخصوص حمله به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق بود، استعفای یهودا فاکس ناشی از اختلافات سیاسی بوده است.

در همین زمینه روزنامه «الشرق الاوسط» در گزارشی با اشاره به اینکه برخی اعضای کابینه اسرائیل از استعفای یهودا فاکس خوشحال شده اند، تصریح کرد که فاکس با برخی از وزرای اختلافات جدی داشت و بن گویر خواستار برکناری وی شده است. براساس این گزارش یهودا فاکس قبل از 7 اکتبر با تندروهای کابینه مخالف بود و رفتار شهرک نشینان را عامل تشدید وضعیت امنیتی در کرانه باختری می دانست. این ژنرال صهیونیست نگرانی های جدی نسبت به فعالیت های شهرک نشین ها داشت و حتی رزمایشی برای مقابله با حملات تروریستی از جانب این شهرک نشین ها برگزار کرده بود که این امر با حمله تند احزاب راستگرا مواجه شده بود.

حملات در شبکه های اجتماعی علیه این نظامی صهیونیست به حدی بود که رونن بار، رئیس سازمان امنیت و اطلاعات داخلی اسرائیل (شاباک) بعد از انتشار تصاویر فاکس با لباس عربی یا لباس نازی ها و تهدیدات در شبکه های اجتماعی حفاظت 24 ساعته برایش مقرر کرده بود. بار همچنین در جلسه ای به نخست وزیر درباره احتمال ترور یهودا فاکس هشدار داد و به نتانیاهو گفت که نگران است در دوره نخست وزیری وی ژنرالی ترور شود و مایه بدنامی گردد.

یهودا فاکس که پیش از فرماندهی منطقه مرکزی ارتش اسرائیل، فرمانده لشکر غزه و همچنین وابسته نظامی رژیم صهیونیستی در واشنگتن را نیز در کارنامه دارد، به دلیل فشارهای سیاسی در کابینه علیه نظامیان چندماه قبل درخواست استعفا داده بود که به دلیل شرایط جاری در سرزمین های اشغالی در ابتدا با این امر موافقت نشد ولی در روزهای اخیر سرانجام با کناره گیری وی موافقت شد.

یهودا فاکس همپای دیگر فرماندهان رژیم صهیونیستی هیچ مرزی در زمینه کشتار فلسطینیان و تخریب زیرساخت های مناطق فلسطینی نشین نداشت و طی 6 ماه گذشته با دنبال کردن «دکترین ضاحیه» به طور کامل زیرساخت ها آب، برق، اینترنت و... را در اردوگاه های کرانه باختری از جمله جنین، نابلس، طولکرم، بلاطه و... از بین برد.

یهودا فاکس با وجود رضایت هرتسی هالوی، رئیس ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی از عملکردش در سرکوب و کشتار فلسطینی ها و درخواست از وی برای پذیرش مسئولیت جانشینی ارتش، به دلیل اختلافات جدی با سیاست مداران تل آویو، از پذیرش هرگونه مسئولیت جدید اجتناب نمود.

شدت شکاف میان سیاسیون و نظامی ها در اسرائیل در حال تشدید است و کناره گیری این نظامی عالی رتبه جلوه ای از این وضعیت متشنج در سرزمین های اشغالی است. در نتیجه رفتار و عملکرد تندروها، نظامیان نسبت به سیاسیون در تل آویو دچار سرخوردگی شده اند و حتی فرمانده ارتش رژیم علاقه ندارد در جلسات کابینه امنیتی مشارکت نماید.

مونولوگ|استعفای هالیوا، آغاز افول ساختار حاکمیتی اسرائیل استدومینوی استعفاها در ارتش اسرائیل بعد از شکست در طوفان الاقصی

 

این در شرایطی است که رژیم صهیونیستی به اذعان مقام‌های این رژیم، در دشوارترین شرایط امنیتی و سیاسی اش قرار دارد و در چندین جبهه دچار بحران های سیاسی، امنیتی و نظامی است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • چاپ سوم «سیطره» در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود
  • معلمان تربیت کنندگان آینده سازان کشورند
  • اسراییل مجبور به پذیرش خواسته حماس برای تبادل اسرا است
  • پشت پرده استعفای فرمانده منطقه مرکزی ارتش رژیم صهیونیستی
  • جنگ فرهنگی آمریکا علیه عراق و منطقه
  • دشوارترین عملیات نظامی در دوران جنگ با عراق /کدام فرمانده سپاه به در روز اول به شهادت رسید؟
  • فیلم| افشاگری‌های عضو بریده منافقین در دادگاه: ۴۰۰ مستشار نظامی عراق در پادگان اشرف حضور داشتند!
  • تولید میدان گازی بزرگ عراق پس از حمله پهپادی متوقف شد
  • سنگ‌اندازی واشنگتن در توافق راهبردی عراق و ترکیه
  • آمریکا برای تداوم حضور نظامی در عراق، داعش را بهانه کرده است