Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@00:43:53 GMT

ساحل بندرعباس با طمع دود تنباکوهای سمی

تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۴۴۹۶۰۶

ساحل بندرعباس با طمع دود تنباکوهای سمی

بندرعباس - ایرنا- با وجود اینکه خطردود قلیان های سمی با تنباکوهای میوه ای و غیره میوه ای بارها از سوی کارشناسان و مسئولان یاد آوری شده است اما هم چنان ساحل بندرعباس این قلیان ها عرضه و به پاتوقی برای پرکردن اوقات فراغت مردم بویژه جوانان تبدیل شده است.

به گزارش ایرنا، ساحل بندرعباس به طول 20 تا 25 کیلومتر در برگرفته در بوستان های غدیر، دولت، ولایت، سورو و کنار اسکله شهید حقانی محلی است که مردم برای دیدن دریا و تفریح به آن جا پای می گذارند اما در این مکان ها بساط قلیان ها پهن است و افراد از روی کنجاوی، تفنن وتنوع هم که شده درحالی که با خانواده هستند به سمت قلیان کشی روی می آورند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


با وجود اخطار و برخوردهای مکرر با عرضه کنندگان قلیان درمحل های عمومی مثل ساحل بندرعباس ، سفره خانه ها ومراکز تفریحی، استفاده از قلیان بصورت عادی شده به یکی از سرگرمی های روزانه تبدیل شده است.
بسیاری بر این عقیده اند که مصرف قلیان با آب به معنی تصفیه و مضر نبودن دود آن است، درصورتیکه دود قلیان از دود سیگار خطرناک تر و پرعارضه تر است و هرپک قلیان برابر با نیم لیتر دود است.
به گفته کارشناسان بهداشتی، افرادی که قلیان مصرف می کنند باید بدانند که حجم دودی که از طریق قلیان وارد بدن می شود 10 تا 20 برابر دود ناشی از مصرف سیگار است و با عبور دود تنباکو از روی آب ، خطرهای مواد مضر کم نمی شود بلکه ترکیبات موجود آنان سرطان زاست.
تنباکو نیکوتین بیشتری نسبت به سیگار دارد و هم چنین ممکن است حاوی فلزات سنگین باشد، همچنین دود قلیان به دلیل استفاده از ذغال برای کشیدن تنباکو، منواکسیدکربن بیشتری نسبت به دود سیگار دارد.

** مصرف هر عدد قلیان معادل کشیدن 100 نخ سیگار است
عضو انجمن بین المللی تحقیقات تنباکو و سیگار دراین زمینه می گوید: دود استنشاق شده حاصل از 20 دقیقه کشیدن قلیان معادل دود استنشاقی حاصل از 100 سیگار است که علاوه بر مشکلات قلبی - عروقی، سرطان ها، ردپای مصرف دخانیات دردیابت ، اختلالات روانی مانند افسردگی ، زایمان زودرس ، نوزادان کم وزن، و سندروم مرگ ناگهانی نوزاد نیز در بین عوارض مشاهده می شود.
دکتر نصیر دهقان افزود: امروز به اکثر تنباکو هایی که در سال های اخیر به بازارآمده اسانس هایی اضافه می شود که این اسانس ها علاوه بر تحریک دستگاه تنفس، می تواند رینیت آلرژیک و سرفه های مزمن همراه با خلط را برای فرد به همراه داشته باشد، افزایش چشمگیر بروز انواع سرطان ریه، لب و دهان، حنجره، مری و معده، لوزالمعده، کبد و روده بزرگ از عوارض بد خیم و همچنین زخم های گوارشی ریفلاکس معده از دیگر عوارض مصرف سیگار و قلیان می باشند.

**آغاز طرح جمع آوری قلیان در بندرعباس
یکی از معضل ها در شهر بندرعباس هم چون برخی دیگر از شهرها، عرضه قلیان در مراکز تفریحی، سفره خانه ها، رستوان ها و در نوار ساحلی این شهر است که دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان همواره تاکید بسیاری برای برخورد با این مساله با همکاری دیگر ارگان های مرتبط از جمله شهرداری و نیروی انتظامی دارد.
در دو سال اخیر اقدام های خوبی در این راستا انجام شده و عرضه قلیان تا حدودی کاهش یافته ، اما این معضل بهداشتی همچنان در بندرعباس وجود دارد و بهداشت محیط بندرعباس این بار با جدیت بیشتری برای برخورد با مراکز عرضه این گونه مواد دخانی با همکاری مسئولان قضایی و انتظامی وارد شده است.
رئیس مرکز بهداشت بندرعباس از آغاز عملیات پاکسازی و جمع آوری قلیان در سطح این شهرستان خبر داد و گفت: این اقدام با هماهنگی مسئولان قضایی و انتظامی انجام می شود.
دکتر عبدالجبار ذاکری در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: تعدادی از سفره خانه های سنتی و پارک های سطح شهر که یکی از مکان های مناسب برای تفریح جوانان و اوقات فراغت خانواده ها به شمار می روند، با وجود بساطی های قلیان به محیطی نا امن تبدیل شده که تهدید بسیار جدی برای سلامت جامعه محسوب می شود.
وی بیان داشت: مراکزی که به اخطارهای قبلی جهت جمع آوری ادوات قلیان و عرضه آن توجه نداشته اند، در چارچوب قانون پلمب و جهت اعمال مجازات قضایی به دادسرا معرفی می شوند.
ذاکری تصریح کرد: موضوع قلیان یکی از محورهای اصلی مورد توجه بازرسان و کارشناسان بهداشت محیط مرکز بهداشت بندرعباس قرار دارد و در همین راستا نیز نظارت ها و برخورد با مراکز عرضه قلیان در چارچوب قانون تشدید شده است.
این مقام مسئول اظهار کرد: به تمام مراکز عرضه مواد دخانی اعلام می گردد که نسبت به جمع آوری ادوات قلیان اقدام و از عرضه آن در محل کسب خود خودداری کنند تا مجازات های اعمال شده در قانون شامل آنها نشود.
پیشترمعاون سابق خدمات شهری شهرداری بندرعباس عنوان کرده بود: طرح پاکسازی وجمع آوری بوستان های ساحلی ورزش و غدیرازعرضه کنندگان قلیان های میوه ای، از ابتدای مهرماه امسال در دستور کار شهرداری قرار دارد.
حسین رنجبر افزود: جمع آوری قلیان از سطح ساحل با محوریت فرمانداری بندرعباس و با همکاری سایر دستگاه های اجرایی استان از جمله مرکز بهداشت ، اماکن نیروی انتظامی و شهرداری از سال گذشته آغاز شده و این طرح امسال نیز دنبال می شود.
وی، همکاری شهروندان را در زمینه جمع آوری قلیان از سطح شهر ضروری دانست و تاکید کرد: تعدادی از شهروندان ، یکی از تفریح و سرگرمی های خود را قلیان کشیدن در ساحل قرار داده اند و اقدام به آوردن قلیان به همراه خود در ساحل می کنند.
معاون سابق خدمات شهری شهرداری بندرعباس با تاکید بر فرهنگ سازی دراین زمینه، بیان کرد: آمارها نشان دهنده خطرناک بودن و سمی بودن تنباکوهای میوه ای است و در این زمینه همواره هشدارهای لازم توسط دستگاه های متولی داده می شود که امیدواریم شهروندان بیش از گذشته سلامتی خود را مدنظر قرار داده و از استفاده قلیان اجتناب کنند.
رئیس کل دادگستری هرمزگان نیز با اشاره به این که برخی مناطق از نوار ساحلی شهر بندعباس، به لحاظ فرهنگی ،ساحلی آلوده می باشد، از عرضه بدون مجوز و خارج از نظارت قلیان در اماکن مختلف تفریحی حاشیه نوار ساحلی بندرعباس به شدت انتقاد کرد.
حجت الاسلام محمد صادق اکبری دراین زمینه با ابراز نگرانی از گزارش های رسیده مبنی بر عرضه مشروب الکلی و مواد مخدر در این اماکن در کنار عرضه قلیان ، تصریح کرد: برخورد قاطع با این اماکن متخلف در دستور کار دستگاه قضایی استان قرار دارد.
وی افزود: دادگستری کل استان هرمزگان با همکاری نیروی انتظامی در جهت برخورد قاطع با این اماکن متخلف از هیچ اقدام قانونی فروگزار نخواهند کرد.

**دود قلیان فضای ساحل شهربندرعباس را پوشانده است
فرماندار بندرعباس به عنوان یکی از منتقدان استعمال قلیان در معابر عمومی می گوید: دود قلیان فضای ساحل شهر را که شهروندان از آن مکان باید برای تازه کردن حال و هوای خود استفاده کننده ، پوشانده است.
احمد پویافر افزود: دیگر امکان تفریح و تنفس مناسب در ساحل برای شهروندان وجود ندارد که باید چاره ای اندیشیده شود.
وی ادامه داد: جوانان در اوقات فراغت خود به استفاده از قلیان به عنوان یک سرگرمی روی آورده اند که این امر سلامتی آنان را در معرض خطر قرار داده است.
وی اضافه کرد: وجود دخانیات واستفاده از آن دراماکن عمومی سلامت افراد جامعه را به خطرانداخته و باید با فرهنگ سازی واطلاع رسانی، شهروندان از استفاده دخانیات منع شوند و دستگاه های مسئول این موضوع مهم را دستورکار خود قرار داده و اقدام های لازم را انجام دهند.
در حالی ساحل بندرعباس را قلیان ها فرا گرفته اند که دراین میان روستاهایی مثل بلبل آباد بشاگرد در شرق هرمزگان و میلکی پارسیان در غرب این استان وجود دارد که مردم این مناطق با دود از هر نوع اعم سیگار ، قلیان ومواد مخدر میانه خوبی ندارند وکسی هم اجازه ندارد ازاین نوع مواد در این روستاها مصرف کند.
همه کارشناسان و مسئولان مصرف قلیان را محکوم کرده و عنوان می کنند مصرف قلیان میوه ای در معابر عمومی و ساحل زیبای بندرعباس کار ناشایستی است اما حال چه کسی با این پدیده برخورد کند یا حداقل چه سازمان ونهادی عرضه کنندگان را سامان دهد جای سئوال دارد.
عدم استفاده از قلیان به کار فرهنگی و کمتر به برخورد قهری نیازمند است و باید سرگرمی های ارزان قیمت و متناسب با شان مردم ایجاد شود که آن ها کمتر برای تفنن به استفاده از سیگار و قلیان متوسل شوند.
6048 / 7408
گزارش: خلیل تنیده * انتشار: محمد جهانگیریان

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۴۹۶۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای گاز «خنده» در قلیان اکسیژن صحت دارد؟/ قلیان اکسیژن اعتیاد آور نیست؟

اخیرا بحث عرضه نوعی خاصی از قلیان با عنوان «قلیان اکسیژن» در برخی کافی شاپ‌ها و قهوه‌خانه‌ها خبرساز شده؛ موضوعی که گویا در راستای اجرای طرح مطالعاتی وزارت بهداشت در ۱۰ استان کشور است؛ چراکه متخصصان و مسئولان سلامت همواره نسبت به شکستن قبح استعمال قلیان در میان خانواده‌ها و استعمال آن به صورت گروهی و سرگرمی و در نهایت هم افزایش چندین برابری مصرف آن در زنان و مردان و بروز عوارض قلبی و تنفسی ناشی از آن در سنین پایین‌تر، هشدار داده‌اند.

غلامرضا حیدری، مجری طرح مطالعاتی بررسی «قلیان اکسیژن» در واکنش به اخبار  و فضای ایجاد شده درباره این طرح مطالعاتی، با تاکید بر اینکه «قلیان اکسیژن»، استانداردهای وزارت بهداشت را دارد، اظهار کرد: مقدار گازهای اکسیژن و نیتروژن موجود در «قلیان اکسیژن» تنظیم شده و استاندارد است و حدود ۱۰ سال از زمان ثبت اختراع رسمی این دستگاه در کشور می‌گذرد.

ماجرای گاز «خنده» در قلیان اکسیژن

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اخبار منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی درباره قلیان اکسیژن خاطرنشان کرد: ادعای استفاده از «گاز خنده» در قلیان اکسیژن در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که در پاسخ به ادعاهای مطرح شده باید گفت، استفاده از گاز خنده در قلیان اکسیژن صحت ندارد. 

وی درباره ترکیب گازهای قلیان اکسیژن گفت: سهم اکسیژن از ترکیب گازهای به کار گرفته شده قلیان اکسیژن حدود ۸۰ درصد است و نیتروژن می‌تواند به میزان ۵ درصد به ترکیب گازها اضافه شود.

مجری طرح مطالعاتی بررسی دستگاه پاک‌دم ادامه داد: «اکسید نیتروژن» که با «گاز خنده» شناخته می‌شود در قلیان اکسیژن وجود ندارد. «انتونوکس» که یک گاز بی‌ضرر  به حساب می‌آید که در قلیان اکسیژن استفاده می‌شود. پژوهش‌های متعددی درباره «انتونوکس» در سطح جهان انجام شده، یافته‌های این مطالعات از بی‌ضرر بودن این گاز حکایت می‌کند.

حیدری درباره اعتیادآور بودن انتونوکس اظهار کرد: انتونوکس از  مسائلی مانند «ایجاد وابستگی»، «اعتیادآوری» و «گازهای خنده‌آور» تهی است. با توجه به ویژگی‌های انتونوکس باید گفت ادعاهایی که در ارتباط با قلیان اکسیژن مطرح شده یک بازی رسانه‌ای است.

وی درباره طرح مطالعاتی بررسی دستگاه پاکدم اظهار کرد: بررسی دستگاه پاکدم که توسط دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام می‌شود یک طرح مطالعاتی به حساب می‌آید. این طرح مطالعاتی مورد تایید وزارت بهداشت واقع شده و «کد اخلاق» دارد. 

نتایج تحقیقات؛ ملاک تصمیم‌گیری درباره قلیان اکسیژن

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در این طرح مطالعاتی افرادی که از قلیان اکسیژن استفاده می‌کنند مورد نظرسنجی قرار می‌گیرند، افزود: هدف از اجرای نظرسنجی این است که مصرف‌کنندگان قلیان‌ اکسیژن را ارزیابی کنیم. این ارزیابی‌ها به منظور بررسی مشکلات و عوارض احتمالی ناشی از مصرف قلیان اکسیژن است. با توجه به مشکلات و عوارض احتمالی ناشی از استعمال قلیان اکسیژن برای آینده این دستگاه تصمیم می‌گیریم. 

وی گفت: در حال حاضر، قلیان اکسیژن در برخی استان‌ها مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است. پاسخ به پرسش‌های «آیا قلیان اکسیژن عوارض دارد؟» و «آیا قلیان اکسیژن می‌تواند به عنوان یک دستگاه بی‌ضرر معرفی شود؟» به عنوان پرسش‌های این طرح مطالعاتی طرح شده‌اند. پاسخ به این پرسش‌ها به گذر زمان نیاز دارد؛ این پروژه تحقیقاتی باید به مدت یک یا دو سال انجام شود که بتوان به پرسش‌های مطرح شده پاسخ داد. 

حیدری افزود: طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن در شهر تهران انجام شده و مصرف‌کنندگان این دستگاه با «تست تنفسی» مورد ارزیابی قرار گرفته‌اند. نتایج تست تنفسی مصرف‌کنندگان قلیان اکسیژن نشان می‌دهد وضعیت تنفسی آن ها نسبت به افراد عادی، کاملا بالاتر است. نتایج به دست آمده می‌تواند ما را به مسیری هدایت کند که قلیان اکسیژن، مشکلات سلامتی ندارد. البته تاکید می‌کنم که به طور قطع، اظهارنظر نهایی درباره قلیان اکسیژن به بررسی‌های کامل‌تر نیاز دارد. در نظر داریم افرادی که از قلیان اکسیژن استفاده می‌کنند در ۱۰ استان کشور مورد ارزیابی قرار دهیم. بازهم تاکید می‌کنم اخبار مربوط به عوارض و اعتیادآوری قلیان اکسیژن، یک بازی رسانه‌ای و کذب محض است. 

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی درباره جزییات اجرای طرح تحقیقاتی قلیان اکسیژن اظهار کرد: مراکزی که قلیان‌های دخانی ارائه می‌دهند به صورت داوطلبانه در طرح تحقیقاتی شرکت می‌کنند. بر اساس استانداردهای وزارت بهداشت، درصد گازهای اکسیژن و نیتروژن قلیان اکسیژن تنظیم می‌شود. طرح تحقیقاتی در ۳ استان تهران، البرز و آذربایجان شرقی آغاز شده، همچنین امور مربوط به این طرح تحقیقاتی در استان بوشهر و شهر جیرفت در استان فارس در حال انجام است.

وی ادامه داد: استان‌های مازندران، زنجان، هرمزگان نیز به طرح تحقیقاتی قلیان اکسیژن اضافه می‌شوند.

حیدری درباره جامعه آماری طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن نیز گفت: تعداد مراکز عرضه قلیان‌های دخانی که در طرح مطالعاتی لیان اکسیژن شرکت کرده‌اند باید به «حجم نمونه» که در طرح علمی برآورد شده، برسند. میزان جامعه آماری باید به نحوی باشد که آمار و ارقام خروجی طرح تحقیقاتی از منظر آماری، «معنی‌دار» و «قابل تایید» باشد. این طرح تحقیقاتی به یک یا دو سال زمان نیاز دارد که میزان داده‌های مورد نظر جمع‌آوری شود. پس از جمع‌آوری داده‌ها، آنالیزهای مورد نیاز انجام می‌شود. 

چرایی اجرای طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن

وی درباره چرایی اجرای طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن گفت: سال‌ها است علیه دخانیات مبارزه می‌کنیم و با اقداماتی در نظر داریم میزان مصرف دخانیات را کنترل و محدود کنیم. برنامه‌هایی با هدف کنترل دخانیات طی سال‌های گذشته  مطرح شده اما شکست‌ خورده‌اند. همچنین ممنوعیت‌های استعمال دخانیات اثربخش نبوده‌اند و جرائم مربوط به تخلفات دخانیاتی به خوبی اجرا نشده‌اند.

افزایش مصرف قلیان در جامعه

حیدری با بیان اینکه متاسفانه قلیان در کشور به ویژه در میان جوانان به وفور استعمال می‌شود، افزود: مصرف قلیان در جمعیت نوجوان در حال افزایش است. بررسی‌ها بیانگر این است تفاوتی در ارتباط با میزان مصرف قلیان در میان زنان و مردان وجود ندارد؛ این در حالیست که میزان مصرف سیگار در میان مردان نسبت به زنان ۱۰ برابر بیشتر است. آمار و ارقام بیانگر این است که حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد افراد بالای ۲۵ سال، چه مرد و چه زن قلیان استعمال می‌کنند. 

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه قلیان در میان جامعه ایرانی ورود کرده، افزود: قلیان در میان خانواده‌ها، اماکن تفریحی و جمعیت جوان کشور ورود کرده است. میزان دود هر وعده استعمال قلیان معادل استفاده از ۱۰۰ نخ سیگار است. 

حیدری درباره تنباکوهای مورد استفاده در قلیان‌ها گفت: تنباکوها غیراستاندارد به حساب می‌آیند و عمدتاً با آلودگی‌های محیطی، میکروبی و قارچی همراه هستند. زغال‌هایی هم که در قلیان استفاده می‌شوند زمینه‌ساز مسمومیت با مونوکسیدکربن هستند. 

افزایش بیماری‌های تنفسی و قلبی در پی افزایش مصرف قلیان

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی افزود: متاسفانه در ارتباط با کنترل مصرف قلیان هیچ برنامه‌ریزی کاملی وجود ندارد. با توجه به افزایش استعمال قلیان در میان جوانان و نوجوانان شاید بتوان گفت باید به انتظار افزایش بیماری‌های تنفسی و قلبی_عروقی در سنین جوانی بنشینیم. در حالی که بیماری‌های تنفسی و قلبی_عروقی معمولا در دهه‌های پنجم یا ششم زندگی بروز می‌کنند. شرایط به واسطه استفاده از قلیان به نحوی است که افراد ۲۰ و ۳۰ ساله دچار برونشیت مزمن و بیماری‌های قلبی هستند.

شاید قلیان اکسیژن جایگزینی برای قلیان‌های دخانی باشد

حیدری با بیان اینکه عوارض مصرف قلیان باید در کانون توجه قرار گیرد، افزود: بهره‌ گرفتن از راهکارها و روش‌های علمی در جهت کنترل مصرف دخانیات باید در کانون توجه قرار گیرد. به نظر می‌رسد قلیان اکسیژن شاید بتواند جایگزین قلیان‌های دخانی شود.

وی تاکید کرد: در حال حاضر، دستگاه قلیان اکسیژن «تایید نهایی» را نگرفته است. اگر نتایج تحقیقات و شرایط طوری باشد که این دستگاه جایگزین قلیان‌های دخانی شود، یک گام موثر در راستای حفظ سلامتی جامعه به حساب خواهد آمد. اما در مجموع اظهارنظر درباره قلیان اکسیژن منوط به بررسی‌های کامل‌تر بوده و نتایج تحقیقات؛ ملاک تصمیم‌گیری در این باره خواهد شد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • رانندگی بعد از قلیان اکسیژن ممنوع!/ بیش از ۱۵ سال روی قلیان اکسیژن مطالعه شده است
  • خوب و بد قلیان‌ اکسیژن
  • پدیده جدید و مشکوک « پاکدم » در مراکز تفریحی شهر
  • بهترین سواحل سریلانکا که باید ببینید
  • پدیده جدید و مشکوک «پاکدم» در مراکز تفریحی شهر
  • ماجرای قلیان اکسیژن در کافه‌های تهران چیست؟
  • ماجرای گاز «خنده» در قلیان اکسیژن صحت دارد؟/ قلیان اکسیژن اعتیاد آور نیست؟
  • پدیده جدید و مشکوک در مراکز تفریحی شهر
  • پرواز پاراگلایدرها بر فراز ساحل بندرعباس
  • ورود کشتی جنگی آمریکا به ساحل غزه