Web Analytics Made Easy - Statcounter

نعمتی، استاد دانشگاه گفت: بدون حکومت هیچ تفکری نمی تواند توسعه پیدا کند و با اعتقاد حکومت به اندیشه ای خاص دستگاه عریض و طویل پژوهش ها شکل می گیرد. بستر حکومت پیش شرط رشد اندیشه هاست.

به گزارش خبرگزاری مهر، چهارمین قسمت از برنامه همراه با خرد با حضور مسعود درخشان عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و محمد نعمتی عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) با موضوع اقتصاد اسلامی برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسعود درخشان در تعریف علم اقتصاد اسلامی گفت: از دیدگاه من نظام اسلامی نظام یکپارچه برای مدیریت و هدایت زندگی دنیوی و اخروی ما نه تنها برای افراد بلکه برای جوامع است و نظامی است که تاریخ حیات انسان را باید شکل دهد. این نظام وجوه مختلف دارد. وجوهی که ما به آن التزام داریم، نظام سیاسی، اقتصادی و فرهنگی است. بنابراین آن وجهی از زندگی اسلامی که مرتبط با مقولات و مسائل اقتصادی است را اقتصاد اسلامی می گوییم.

درخشان افزود: چون یکپارچگی و ارتباطات متقابل زیرمجموعه های اقتصاد و سیاست و فرهنگ یک اصل است بنابراین اقتصاد اسلامی جدای از نظام سیاسی و نظام فرهنگ اسلامی نیست. اقتصاد اسلامی از این دیدگاه جزء جداناپذیر از نظام اسلامی است به همین دلیل است که ما نمی توانیم نظام اقتصادی را از نظام های غیر اسلامی مانند سوسیالیسم بگیریم و آن را اسلامی کنیم. از این رو باید اقتصاد اسلامی را از متن نظام اسلامی ناب و صحیح استخراج کنیم.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: اقتصاد اسلامی دارای دو وجه است ابعادی که علما در حوزه های علمیه از کتاب و سنت استنباط می کنند و به آن فقه اقتصادی می گویند که مشتمل بر احکام اقتصادی است و دیگری مربوط به نظام تدبیر در مدیریرت اقتصاد مسلمین است که این پس از استقرار نظام اسلامی ایرانی معنای روشنی پیدا کرد و امروز این مساله باید مدنظر کارشناسان و مدیران نظام قرار بگیرد.

نعمتی هم در تعریف اقتصاد اسلامی گفت: دانش اقتصاد را اگر درست ترجمه کنیم به آداب مملکت داری، الگوی توسعه، الگوی سبک زندگی و .. اطلاق می شود. اقتصاد اسلامی نوعی سبک زندگی است. این سبک زندگی به چهار مقوله خدمات و کالای خصوصی، کالا و خدمات عمومی، ثروت های طبیعی و پول می پردازد. اقتصاد اسلامی هم به این چهار مقوله پرداخته است.

درخشان در جواب این سوال که وضعیت دانش و علم اقتصاد را در ایران چگونه ارزیابی می کنید و علم اقتصاد اسلامی در چه جایگاهی قرار دارد؟ گفت: معتقدم این علم در جایگاه خوبی قرار دارد هم به لحاظ ایجاد زمینه ها و ظرفیت های رشد سریع در آینده نه چندان دور در داخل و هم به لحاظ مقایسه وضعیت مان با دیگر کشورهای مسلمان.

وی افزود: قبل از انقلاب اقتصاد اسلامی مورد توجه جدی متفکران بیشتر در حوزه های علمیه بود. خیلی از مفسران قرآن به آیات و احکام اقتصادی توجه دقیقی داشتند. مرحوم آقای طالقانی که نه تنها در این باره تفسیر آیات الحکام اقتصادی قرآن داشتند بلکه در زمینه اقتصاد اسلامی کتاب هایی هم نوشتند. تفسیر المیزان و تفسیر نمونه، گنجینه ای از مطالعات درباره مسائل اقتصادی است که از متن آیات الهی استخراج شده است.

وی ادامه داد: از کلام معصومان هم استادان و کارشناسان مطالب ارزشمندی استخراج کردند و کتاب چند جلدی الحیات می تواند نمونه بارز و ارزشمندی از این کوشش باشد که مجموعه ای از سخنان معصومین درباره مسائل عمدتا اقتصادی است. بنابراین زمینه های قوی اسلامی در این زمینه داریم.

درخشان بیان کرد: بعد از استقرار انقلاب اسلامی جامعه از یک سو و امام خمینی و مقام معظم رهبری از سوی دیگر مطالبه پیاده شدن اقتصاد اسلامی داشتند بنابراین دانشگاهیان وارد این حوزه شدند و در اولین گام دفتر همکاری حوزه و دانشگاه و سازمان ها و ارتباطات  شبیه آن در حوزه علمیه شکل گرفت. ما به لحاظ پویایی فقه شیعه ظرفیت بسیار بالایی در توسعه اقتصاد اسلامی داریم.  کشورهای دیگر نظام سیاسی شان مبتنی بر موازین اسلامی شان نیست و هیچ کشوری مانند ایران نمی تواند ادعا کند جمهوریت بر اساس اسلام دارد پس ایران می تواند دستاوردهای نظری در حوزه و دانشگاه را در این حوزه واردعمل کند چون حمایت شدیدی از حوزه سیاسی دارد.

وی اضافه کرد: نه تنها این حمایت زمینه برای رشد و شکوفایی بیشتر اقتصاد اسلامی در کشور ما می کند بلکه مقامات ارشد این نظام و رهبری هم با جدیت به کارگیری اقتصاد اسلامی به معنای صحیح کلمه را مطالبه می کنند و رهنمودهای راهگشایی مانند اقتصاد مقاومتی یا اصلاح الگوی مصرف را ارائه می کنند.

درخشان با بیان اینکه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در کشور دیگری امکان شکل گیری ندارد و فقط در کشوری که نظام سیاسی آن اسلامی است امکان تحقق دارد، گفت: اقتصاد مقاومتی که پرتوی از اقتصاد اسلامی است فقط در ایران به معنای واقعی کلمه می تواند شکل بگیرد. من مطمئنم در فاصله کمتر از یک دهه ما با یک جهش بسیار جدی در مطالعات اقتصاد اسلامی در عمل و در چارچوب الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و اقتصاد مقاومتی خواهیم داشت که درسی برای جهان خواهد بود.

درخشان در جواب این پرسش که دستگاه های اجرایی و قوه مقننه در برنامه ریزی و اجرای اقدامات در حوزه اقتصاد چقدر به نظریات و تولیداتی که در این حوزه انجام گرفته پایبندند؟ گفت: آیا در برنامه توسعه ششم نگاهی به این تولیدات انجام گرفته و یا این کار ضعف دارد؟ در حوزه علوم انسانی پیشرفت به معنای رسیدن به نتیجه مشخص و از قبل تعیین شده نیست. پیشرفت به معنی توسعه دیدگاه کارشناسان از یک سو و تجلی این دیدگاه های موثق در نظام تصمیم گیری مدیران از سوی دیگر است.

وی تصریح کرد: این دو اتفاق در سالهای اخیر کاملا مشهود بود. در علوم چرخه رشد در هر علم باید به وجود بیاید. علوم رشد خطی ندارند. کاربرد علوم هم جنبه به کارگیری مستقیم نظریات در عمل نیست. نظریات دیدگاه متولیان امر را توسعه می دهد. اکنون در همه جهان تصمیمات اقتصادی مدیران بر اساس نظریات صرفا آکادمیک کارشناسان در دانشگاه ها اتخاذ نمی شود بلکه این دیدگاه ها و نظریات متعارض که نوعا در دانشگاه های جهان است، دید مسئولان را توسعه می دهد تا افق های دورتر را می بینند. این اتفاق به معنای رشد است که در کشور ما هم اتفاق افتاده است.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: مثلا در کشور ما درباره قراردادهای نفتی که با کشورهای خارجی امضا شده و یا می شود. کشمکش های فکری در جامعه و در فضای آرامی با حفظ احترام کامل رخ داد و ثمره آن فرمایش مقام معظم رهبری بود که در جلسه ای فرمودند: «مادامی که قراردادهای نفتی منطبق با مصالح کلان کشور نباشد نباید امضا شود.» این تذکر فصل جدیدی باز کرد: تشخیص مصالح کلان نظام، تشخیص مصالح کلان نظام به معنای واقعی، انطباق  قراردادها با این منافع. این سه مقوله بزرگ رشد دانش در قراردادهای نفتی است و این نشان می دهد زمینه های رشد کاملا فراهم است و این از طریق تضارب اندیشه ها شکل می گیرد. چنین ظرفیت های رشدی در هیچ یک از کشورهای مسلمان دیده نمی شود.

نعمتی در ادامه بیان کرد: اقتصاد اسلامی و یا نظام تدبیر نیازمند پیش شرط بود. بدون حکومت هیچ تفکری نمی تواند توسعه پیدا کند. با اعتقاد حکومت به اندیشه ای خاص دستگاه عریض و طویل پژوهش ها شکل می گیرد و بین ذهنیت ها و عینیت ها رفت و برگشت ایجاد می شود و پیشرفت اتفاق می افتد. بستر حکومت پیش شرط رشد اندیشه هاست.

وی افزود: شاید در فضای قبل از انقلاب زحمات و تلاش هایی بود اما کتابخانه ای بودند که تاثیرگذار نبود درحالیکه در فضای جدید که چارچوب جدیدی بخواهد شکل بگیرد، بستر گفتمانی که حاکمان به آن اعتقاد داشته باشند، پیش شرط است. اکنون با استقرار حکومت اسلامی پیش شرط وجود دارد چیزی که به جز برهه هایی در حکومت آل بویه و صفویه در تاریخ تمدن اسلامی وجود نداشت.

نعمتی درباره جایگاه علم اقتصاد در ایران و اقتصاد اسلامی در نظام آموزشی و پژوهشی گفت: ما در دوره ای زندگی می کنیم که چنین بستری وجود دارد زیرا ۶۰ سال این بحث وجود نداشت. علوم اجتماعی آداب مملکت داری است و وقتی امور کشور در دست مردم نیست چگونه باید در ممکلت داری تدبیر کنند. باید کسانی در مسند امور باشند که باور به اندیشه داشته باشد تا بستر رشد وجود داشته باشد. پس با وجود نظام اسلامی بستر برای شکل گیری الگوی اقتصاد اسلامی و سبک زندگی اسلامی ایجاد شده است.

وی افزود: ما درخصوص اینکه در کجا ایستاده ایم، باید بین حوزه نظر و تغییر واقعیت های زندگی اجتماعی تفکیک قائل شد. حوزه نظر به دو بخش ساختارها و التزام ها تقسیم می شود. در حوزه نظر اگر اقتصاد اسلامی به ساختارهای بهره مندی توجه کند مانند بحث ثروت های طبیعی که اخیرا مطرح شد، در قانون اساسی عنوان شده که بر اساس موازین اسلامی باشد و عدالت در آن رعایت شود و تبعیض آمیز نباشد.

نعمتی بیان کرد: در چارچوب طراحی ساختارهای جامعه در فضای الگوی اسلامی، ساختارهای رسمی الزام های حکومت است که وجه تفاوت این حکومت با دیگر کشورهاست. این ساختارها باید وجه ممیزی داشته باشند. مثلا در قراردادهای نفتی منافع به گونه های مختلفی می تواند تعریف شود. اکنون زمینه ساختارها  فراهم است ولی کار باید انجام شود. اکنون دوره دکتری مدیریت قراردادهای نفت و گاز در دانشگاه امام صادق(ع) طراحی شده چیزی که قبلا اصلا سابقه نداشته است.  رساله های ۴۵ دانشجوی دکتری بر اساس موازین اسلامی از فضای حقوق مختلف نفت و گاز تعریف شده است.

نعمتی در جواب این پرسش که آیا فکر می کنید عملکرد دستگاه های کشور بر اساس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است؟ گفت: ما در تغییر واقعیت های زندگی اجتماعی خیلی فاصله داریم. تغییر واقعیت ها خواست حکومت را می طلبد ولی دولتمردان هم نقش مهمی دارند تا به یک تفکر تبدیل شود. مثلا در نظام پولی با چارچوب نظری مباحث نظام بانکداری متعارف نقد می شود، جریان های رقیب و دانشگاه ها کار می کنند و دستگاه های اجرایی متاثر از این اندیشه ها هستند.

وی افزود: جریان اقتصاد اسلامی رو به رشد است اما با غلبه این جریان فکری در فضای دانشگاهی و اجرایی فاصله داریم. نمی توان به صرف اینکه در یک دانشکده ای نظریه ای داده شد انتظار داشته باشیم همه دولت و دانشگاه ها به آن عمل کنند.

مجری در ادامه بیان کرد: آقای نعمتی اشاره کردند که در مقام نظر و علم اقتصاد اسلامی شاهد تولیدات و انباشت نظریات در کشور هستیم. سوال من این است که وضعیت مدیریت حوزه اقتصادی کشور و نه علم اقتصاد، آیا مبتنی بر نظریات اسلامی و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است؟ و آیا الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در جایی مدون شده است؟ رهبری رهنمودهای کلی را بیان می کنند و سعی می کنند ذی نفعان  و فعالان کشور اعم از نظری و اجرایی در مسیر چشم اندازهای دینی و انقلابی فعال کنند. آیا طراحی و اجرای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت که یک رکن آن اقتصاد است در حال انجام است؟

درخشان در جواب این سوال افزود: اقتصاد اسلامی دارای دو وجه است بعد فقهی و بعد ظهور اندیشه های اسلامی در چارچوب مدل های برنامه ریزی برای مدیریت امور اقتصاد مسلمین. ما باید بر بعد دوم به عنوان کارشناسان دانشگاهی تمرکز کنیم. الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت بر بعد دوم نظر دارد زیرا الگوسازی است. الگوسازی استنباط فقهی نیست و ظهور موازین الهی و شرعی در تنظیم امور اقتصادی است.

وی ادامه داد: اقتصاد مقاومتی استنباط فقهی نیست و به دست دانشگاهیان و متولیان امور باید انجام شود. در زمینه اینکه آیا امور اقتصادی بر اساس الگوها شکل می گیرد یا خیر؟ باید گفت که خیر اینگونه نیست. زیرا این الگوها به اندازه کافی رشد و تکامل پیدا نکرده اند و دوم اینکه تقاضا و مطالبه مدیران ارشد اجرایی کشور برای رشد این مدل ها به اندازه کافی نیست و دلیل آن را هم بر فرهنگ حاکم بر مدیران کشور می دانم زیرا فرهنگ حاکم بر رفتار آنها نشان می دهد چنین اعتقادی در آنها به آن درجه از کمال نرسیده است.

درخشان اضافه کرد: آیا ما جایی در برنامه های دولت داریم که متکفل برنامه های راهبردی توسعه صنعت، تجارت و کشاورزی و خدمات باشد تا در راستای اهداف اقتصاد اسلامی که محرومیت زدا و اقامه قسط است همسو باشد. رییس سابق بانک مرکزی انگلستان گفته بود اگر ایران در مسیر اقتصاد مقاومتی پیش برود و به نتایج جدی تر برسد ما مشکل خواهیم داشت. این دیدگاهی است که متفکران را به تفکر وا می دارد. کشورهایی که داعیه دموکراسی مانند انگلستان دارند، به این شکل درباره ما فکر می کنند.   

وی با اشاره به اینکه من دید خاصی از اقتصاد اسلامی دارم، گفت: فقه الاقتصاد در جای دیگری تولید می شود و ما راجع به کاربرد آن در تنظیم امور اقتصادی صحبت می کنیم. در نظام تدبیر اقتصادی، اقتصاد جدای از سیاست و فرهنگ نیست. اقصاد اسلامی باید ملهم از فرهنگ و سیاست اسلامی باشد.

درخشان افزود: نظام سیاسی اسلامی باید نگاه راهبردی به سیاست جهانی داشته باشد. نظام اقتصادی اسلامی باید بداند ترامپ کیست و باید از طریق نظام سیاسی اسلامی این موضوع را دریافت کند. وقتی مقام معظم رهبری می فرمایند: « به آمریکایی ها اعتماد نکنید.» ثمره این حرف باید در تنظیم امور اقتصادی و وضع قوانین اقتصادی و تجاری، انتقال فناوری از نهادهای زیربط و سرمایه گذاری خارجی و قراردادهای نفتی ظاهر شود و گرنه اگر اقتصاد اسلامی را فقط چند حکم فقهی بدانیم، می شود اقتصاد اسلامی دوره قاجاریه. در آن دوره علمایی بودند که کتاب های شان مرجع درسی در حوزه های علمیه است اما نظام ما اکنون جمهوریت اسلامی داریم.

وی بیان کرد: نگرش من به اقتصاد اسلامی نگرش راهبردی و کاربردی است از این رو اقتصاد مقاومتی و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را پرتوی روشن و جامع از اقتصاد اسلامی با توجه به مقتضیات فعلی ایران و جهان می بینم.

مجری گفت: برخی روشنفکران معتقدند وضعیت اقتصادی کشورنتیجه اقتصاد اسلامی است. الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در کجا باید تدوین می شد و چرا تا به الان تدوین نشده است؟  

نعمتی در جواب این پرسش بیان کرد: تهمتی به اندیشمندان اسلامی زده شده که همه نابسامانی های اقتصاد امروز ایران از نوع تفکر اقتصاددانان اسلامی که در مسند امور بودند و کارهایی را انجام دادند و امروز نتیجه آنها نمایان شده است. من این تفکر را تهمتی بیش نمی دانم.

وی بیان کرد: ما می گوییم یک بار دیگر برای اقتصاد اسلامی بیاندیشیم. اما هنوز آن تفکر شکل نگرفته که واقعیت ها را تغییر دهد. برای تغییر در نظام پولی یا ثروت های طبیعی در نظام اسلامی نیازمند اندیشه هستیم. ما عرضه کننده این مباحث هستیم که متقاضی جدی می خواهد. متولی تدوین این مباحث دولت ها هستند که با نگاه تدبیر امور اسلامی به آن نگریسته شود. چیزی که فعلا متاسفانه متولی دولتی جدی در این زمینه وجود ندارد.

درخشان بیان کرد: دولتمردان فرمایشات امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری را با دقت بیشتر بررسی کنند وباور کنند تکیه گاه انقلاب اسلامی محرومیت زدایی و مبارزه با مستکبرانی است که هدف شان پایمال کردن ارزش های اسلامی است. این شرط لازم برای توفیقات و رشد اقتصاد اسلامی در عمل است زیرا ما در مقابل نظام سازمان یافته و قوی تبلیغاتی جهانی که مبتنی بر علم و دانش عمل می کند، هستیم.

وی افزود: من با جریانی که در نسل جوان است با اطمینان می گویم که کمتر از یک دهه، با جریانی از اندیشه های نوین انقلابی در راستای امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب روبرو خواهیم بود.

نعمتی هم در پایان گفت: من دانشجویان و طلبه ها را به تشکیل هسته های مقاومت دعوت می کنم. در افقی که آقای درخشان گفتند ظرفیت و پتانسیل هست که درباره مسائل و مشکلات نظام تدبیر جدیدی بر اساس آموزه های اسلامی طراحی شود.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۰۸۰۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وظیفه «هیئت»، مقابله با جنگ شناختی و عملیات روانی دشمن است

سردار نجات گفت: دستگاه اطلاعاتی دشمنان پس از ناکامی در بازطراحی اغتشاشات سال ۱۴۰۱ در سال ۱۴۰۲ با تمرکز بر کاهش مشارکت در انتخابات مجلس، قصد داشتند وانمود کنند نظام مشروعیتش را از دست داده است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در دومین روز از همایش سالیانه مدیران هیات های رزمندگان اسلام از سراسر کشور، برادر نجات مسئول هیئت امنا هیئت رزمندگان اسلام سخنرانی کرد.

وی در مقدمه سخنان خود با اشاره به اغتشاشات سال 1401 گفت: در سال 1401 یک جنگ ترکیبی گسترده علیه جمهوری اسلامی ایران طراحی شد که علیرغم خسارت هایی که برای کشور به همراه داشت، اما در اهداف خودش ناموفق بود. با این حال، دشمنان قصد داشتند اتفاقات سال 1401 را در سالگرد آن در سال 1402 بازتولید و بازطراحی کنند. در این شرایط و با عنایات خداوند دستگاه های امنیتی و اطلاعاتی تلاش بسیاری کردند تا این توطئه را خنثی کنند. اخبار و اطلاعات دریافتی از دشمنان نشان می داد که پس از ناکامی در بازطراحی این اغتشاشات، تمرکز اصلی خود را روی انتخابات سال 1402 گذاشته بودند و معتقد بودند که اگر میزان مشارکت مردم در انتخابات به حداقل برسد، مشروعیت نظام زیر سوال می رود و می توانند اقدامات بعدی خود را انجام بدهند.

2 شاخصه مهم «هیئت» از نگاه رهبر انقلاب/ جمعیت ملاک سنجش نیست

وی ادامه داد: به همین دلیل بود که از 5 ماه قبل از انتخابات مجلس شورای اسلامی کلیدواژه تحریم انتخابات به شدت داغ شد. در این بین، متاسفانه برخی جریان های داخلی نیز همراهی هایی کردند و با اعلام اینکه نامزدی در این انتخابات ندارند به تحریم ها بیشتر دامن زدند. آنها این طور تبلیغ میکردند که مشارکت کمتر از 20 درصد خواهد بود، اما در نهایت، مردم به تبلیغات آنها پاسخ منفی دادند و مشارکت مردم در انتخابات به 41 درصد رسید. این سطح از مشارکت در شرایط نارضایتی اقتصادی و فضاسازی دشمن، آنها را در برنامه ریزی های خود دچار شکست سنگینی کرد. پس دشمنان جمهوری اسلامی بلافاصله پس از انتخابات دو خدشه به این میزان مشارکت وارد کردند؛ در ابتدا گفتند که این آمار غیرواقعی است اما وقتی دیدند با این خدشه راه به جایی نمی برند، سراغ این شبهه رفتند که این میزان مشارکت 41 درصدی حداقلی است و حدود 60 درصد مردم در انتخابات شرکت نکردند. در این بین باید به چند موضوع مهم دقت داشت.

تحلیل دو نظرسنجی مهم؛ آیا مشارکت در انتخابات ارتباط به مخالفت با نظام داشت؟

او ضمن پاسخ به برخی شبهات در خصوص مشارکت ضعیف مردم در انتخابات اخیر مجلس گفت: از یکسو در تاریخ جمهوری اسلامی ایران هیچ وقت همه مردم در انتخابات ها شرکت نکردند. و بیشترین مشارکت در انتخابات مجلس، در دوره پنجم رخ داده است. از سویی دیگر، میانگین میزان مشارکت در 11 دوره قبلی انتخابات مجلس 58.5 درصد است. بنابراین در انتخابات اخیر نسبت به میانگین دوره های قبلی، 17.5 درصد کاهش مشارکت داشتیم. البته باید پرسید آن افراد کجا رفتند؟ جالب است بدانید دو نظرسنجی مهم در ایام انتخابات انجام شد؛ اولی یک هفته قبل از انتخابات بود و در آن از مردمی که قصد نداشتند در انتخابات شرکت کنند، پرسیده شده بود: «چرا قصد شرکت در انتخابات را ندارید؟» نظرسنجی دوم نیز 24 ساعت پس از برگزاری انتخابات انجام شد و در آن از آنهایی که در انتخابات شرکت نکرده بودند، پرسیده شده بود: «چرا در انتخابات شرکت نکردید؟» با تجمیع درصدهای به دست آمده در این دو نظرسنجی به نکات قابل توجهی می رسیم.

سردار نجات خاطرنشان کرد: 35 تا 40 درصد شرکت کنندگان فشارهای اقتصادی را دلیل عدم شرکت خود در انتخابات عنوان کرده بودند و بین 20 تا 25 درصد نیز عدم عمل نمایندگان به وعده هایشان و بی تاثیری مجلس را دلیل عدم مشارکت دانستند. حدود 10 درصد به سلامت انتخابات اعتماد نداشتند، حدود 3.5 درصد به دلیل مخالفت با نظام در انتخابات شرکت نکردند و 2.5 درصد نیز غیررقابتی بودن و عدم تایید صلاحیت نمایندگان موردنظرشان را دلیل عدم حضور در انتخابات اخیر عنوان کردند. نکته جالب اینجاست که عمده افرادی که شرکت نکرده بودند به دلیل نارضایتی از وضعیت اقتصادی و نارضایتی از عملکرد نمایندگان مجلس و مسئولین اقتصادی بوده که به آن سرمایه اجتماعی می گویم. در نقطه مقابل درصد بسیار کمی مخالف نظام بودند. بنابراین باید تاکید کنم که در موضوع «سرمایه اجتماعی» دچار ضعف هایی هستیم که آنهم دو دلیل اصلی دارد: از یکسو دولت در مهار تورم و کنترل قیمت ها ناموفق بوده است و از سویی دیگر عملکرد رسانه های بیگانه دشمن در بدبین کردن مردم به مسئولین و سیاه نمایی آنها نسبت به وضع کشور بود.

مسئول هیئت امنا هیئت رزمندگان اسلام تاکید کرد: جریان رسانه ای دشمن می گوید مهم نیست واقعیت چیست، بلکه مهم این است که روایت ما از واقعیت چه باید باشد. هدف آنها این است که می گویند مردم ایران باید آن چیزی که ما می گوییم واقعیت است را بپذیرند. متاسفانه عده ای که از آن انتظار هم نداریم تحت تاثیر این رسانه ها قرار می گیرند و چشمشان را روی واقعیت ها می بندند.

سامانه های پدافندی پیشرفته جمهوری اسلامی از S300 و S400 هم قوی تر است

سردار نجات ضمن تاکید بر موفقیت های اقتصادی، علمی، صنعتی، فناوری، دفاعی و نظامی کشور گفت: در موضوعات اقتصادی، به جز گرانی و تورم در سایر سرفصل ها پیشرفت های بسیار خوبی بوده؛ برای مثال، ما کمبود کالا در فروشگاه ها نداریم و تنها قیمت آنها بالا است. همچنین در راه اندازی کارخانه جات و ایجاد زیرساخت های جدید اقتصادی آمارهای خوبی داریم. دیدید که رشد اقتصادی در سال 1401 و 1402 مثبت شد در حالی که در دولت قبلی، شاهد رشد اقتصادی منفی بودیم. از سویی دیگر، اکنون در تولید پهپاد دومین کشور دنیا هستیم و بعد از آمریکا در رتبه دوم هستیم. سامانه پدافندی که جمهوری اسلامی تولید کرده از سامانه های S300 و S400 روسیه نیز قوی تر و پیشرفته تر است. سوال اساسی اینجاست که چرا علیرغم این پیشرفت ها بعضی جوانان ما آنها را نمی بینند؟ چرا بعضی از دختران جوان ما تحت تاثیر فرهنگ مبتذل غرب حجاب اسلامی را برنمی تابند؟ علت این است که دشمنان ما یک جنگ ترکیبی مفصل علیه ما آغاز کردند. ابعاد آن جنگ شناختی، جنگ روانی، جنگ فرهنگی، جنگ اقتصادی و جنگ امنیتی است. وظیفه اصلی هیئت، مقابله با جنگ شناختی، عملیات روانی و جنگ فرهنگی است.

وی با اشاره به عملیات وعده صادق که برگ دیگری از پیشرفت های نظامی کشور را به جهان نشان داد، گفت: در این عملیات از موشک های هایپرسونیک استفاده نکردیم و به موشک های بالستیک خود بسنده کردیم. علاوه براین، دیدید که همه کشورهای اروپایی و هم پیمانان اسرائیل دست به دست هم داده بودند تا موشک ها را رهگیری کنند. هر موشکی که عبور کرد و وارد سرزمین های اشغالی شد، از همه پدافندهای دنیا عبور کرده بود.

او تصریح کرد: ما نتوانستیم چهره واقعی آمریکا و غرب را به جوان خود نشان بدهیم. دشمنان ما با راه اندازی جنگ شناختی دست به واقعیت سازی و صحنه سازی زدند. برای آنها مهم نیست که واقعیت چیست، بلکه فقط تلاش می کنند تا روایت خود را به عنوان واقعیت حقیقی به مردم ما غالب کنند. حال سوال اساسی این است که در این جنگ شناختی ما هیئتی ها چه باید بکنیم؟ برای پاسخ به این سوال، محورهای مهم فرمایشات رهبری در طی سال های اخیر در جلسات متعدد با هیئت ها را استخراج کرده ام و رهبری وظیفه هیئت ها را در این جنگ شناختی و جنگ فرهنگی مشخص کرده است.

هیئت محل تبیین و بیان مهم ترین معارف اسلامی و علوی است

سردار نجات ضمن ارائه تعریفی از هیئت در منظومه فکری رهبر معظم انقلاب گفت: رهبر معظم انقلاب، هیئت را این چنین تعریف می کنند که یک واحد اجتماعی است که بر محور محبت اهل بیت شکل می گیرد. همچنین هیئت ساختاری است که هم دارای مغز و معناست و هم تحرک و پویایی در آن وجود دارد. باید دقت داشت که هیئت محل تبیین و بیان مهم ترین معارف اسلامی و علوی و فاطمی است. هیئت محل پاسخ به سوالات است؛ امروز جوانان ما سوالات زیادی دارند و راهش پاسخ دادن به سوالات آنان است. هیئت بهترین جایگاه برای پاسخ به این سوال است.

او درباره جهاد تبیین گفت: از منظومه فکری رهبر معظم انقلاب این چنین برداشت می شود که برای ایجاد تحرک و پویایی در هیئت باید از هنر استفاده کرد، باید حرف های دو طرفه با مخاطب زده شود، باید هیئت در جامعه حضور داشته باشد که نمونه آن را در راه اندازی دسته های عزاداری در سطح شهر می بینیم. نکته دیگر در باب هیئت، به مقوله جهاد تبیین برمی گردد. باید عرصه های جهاد تبیین را بشناسیم و بدانیم اهداف دشمن چیست؟ در رسانه هایش چه می کند و چه اهدافی را دنبال می کند؟ باید بدانیم که ما در کجا هستیم و چه باید بکنیم؟ دشمن با کار فرهنگی که به صورت مستمر انجام می دهد قصد دارد ابتذال را حاکم کند، جوانان را گمراه کند، فرهنگ دینی و سبک زندگی ایرانیان را تغییر بدهد و ... . در اینجاست که هیئت باید بداند چه بکند.

هیئت جایگاه جهاد تبیین است

او با اشاره به اینکه هیئت جایگاه جهاد تبیین است، گفت: رهبر انقلاب در جایی دیگری تاکید می کنند که جوانان ما باید به سلاح های جنگ نرم مجهز بشوند. این وظیفه مهم به دوش هیئت است. هیئت باید به انتقال مفاهیم و معارف اهل بیت بپردازد. هیئت باید سبک زندگی ائمه معصومین را به جوانان آموزش بدهد؛ برای مثال در تبیین سیره حضرت زهرا در ایام فاطمیه، هیئت باید به اهداف حرکت اجتماعی و فرهنگی حضرت زهرا نظیر حجاب، ایستادگی در برابر باطل و اثبات حق، دفاع از ولایت و کمک به دیگران تمرکز کند. هیئت باید برای اشتغال جوانان، ازدواج آنان و فرزندآوری برنامه داشته باشد. هیئت باید در موضوع سبک زندگی فرهنگسازی بکند و سخن نو به شیوه ای نو برای جوانان بیان کند.

سردار نجات در پایان سخنان خود با تاکید بر اینکه هیئت هسته سخت نظام است، گفت: براساس فرمایشات رهبر معظم انقلاب، هیئت هسته سخت نظام است و باید این هسته را گسترش داد. هسته سخت نظام کسانی اند که در گردنه های سخت پای نظام میایستند. اکنون وظیفه هیئت رزمندگان در سراسر کشور این است که هیئتی های موجود را حفظ کنند و ارتقا بدهند و با روش های نو، ابتکارات و هنر بر این افراد بیفزایند. هر جایی که واحد خواهران ندارد باید تشکیل بدهد و هر هیئتی که بخش نوجوانان و جوانان را راه اندازی نکرده باید راه اندازی کند. همه هیئت ها باید بخش مربوط به خانواده و کودکان داشته باشند، جلسه پرسش و پاسخ با حضور جوانان داشته باشند. فرد بی حجاب را نباید بی عفت و مخالف نظام بدانیم، چرا که با این تلقی دو قطبی با حجاب و بی حجاب راه می افتد که بسیار ضربه زننده است. کسی که بی حجاب است را فرد غافلی است که باید او را راهنمایی کرد. البته ممکن است افرادی دنبال گسترش بی بند و باری باشند که باید با آنها به شیوه دیگری برخورد کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کارگران رزمندگان حقیقی نظام جمهوری‌ اسلامی هستند
  • مشکل تورم با افزایش تولید از بن بست خارج می‌شود
  • همایش حکمت مطهر ۱۱ اردیبهشت برگزار می‌شود/رونمایی از ۵ کتاب و برپایی بیش از ۱۲۰ برنامه ملی
  • دولت در حوزه اقتصادی از ابتدا ضعیف بود | به انتخابات آمریکا نزدیک شویم ارز صعودی می‌شود
  • جنبه‌های اقتصادی مالكیت فكری مغفول مانده است
  • مردم پایه اقتدار حکومت اسلامی را تشکیل می‌دهند
  • ضعف جریان حوزوی و علوم انسانی اسلامی در به تصویر کشیدن اندیشه خود
  • دستاوردهای جهاد افغانستان را حفظ می کنیم
  • طالبان: برای حفظ دستاوردهای جهاد افغانستان تلاش می‌کنیم
  • وظیفه «هیئت»، مقابله با جنگ شناختی و عملیات روانی دشمن است