Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-04-26@07:32:09 GMT

۶۶۷ روز از اجرای توافق‌هسته‌ای گذشت

تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۶۰۱۳۷۱

۶۶۷ روز از اجرای توافق‌هسته‌ای گذشت

به گزارش جهان نيوز؛ بیش از ۲ سال پیش، زمانی که همه منتظر بودند تا مجلس طی روند قانونی خود معایب و محاسن برجام را بررسی و در خصوص اجرای آن تصمیم‌گیری کند، برخی از نزدیکان دولت و مسئولان کشور اما رویه دیگری در پیش گرفتند. این افراد که آن روزها در لباس خیرخواهی برای کشور سخن می‌گفتند و سایرین را به بدترین ادبیات ممکن مخاطب قرار می‌دانند، هر روز مزایای جدیدی برای برجام می‌تراشیدند و چنان با اطمینان نسبت به آن اظهار نظر می‌کردند که گویی اگر کسی مخالفتی با آن داشت، از بهبود شرایط کشور و مردم ناراضی بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


از این نمونه ادعاهای پوشالی که بسیار مطرح می شد و مسئولان دولتی نیز پرچمدار تکرار آن بودند می‌توان به ضرر روزانه کشور از تایید نشدن برجام اشاره کرد.
ماجرا از این قرار بود که در دورانی که کمیته بررسی برجام در مجلس مشغول تحقیق در خصوص بندهای توافق هسته ای ایران و ۵+۱ بود یکی از دیپلمات‌های سابق و از اعضای تیم مذاکرات هسته‌ای در دوران حسن روحانی، در اظهارنظری از ضرر روزانه بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون دلاری کشور براثر تاخیر در اجرای برجام سخن گفت که با استقابل زایدالوصف رسانه‌های زنجیره‌ای نیز روبرو شد.
ناصری در خصوص این ادعای خود گفته بود:
در طول سالهای ۸۶ تا ۹۲ حدود ۸۰۰ میلیارد دلار ورودی و به همین میزان خروجی داشتیم. با اعمال هزینه پول و هزینه گران خرید کالا به میزان ۲۰ تا ۲۵ درصد، می شود ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون دلار در روز. با احتساب ۲۲ تا ۲۳ روز تاخیر اجرای برجام هم می شود ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ میلیون دلار بابت تاخیر اجرای برجام.

او که در این زمینه، نوک حمله خود را هیئت بررسی برجام در مجلس قرار داده بود، از ضرر ۲.۵ میلیارد دلاری کشور طی ۲۲ روزی که سند توافق هسته ای در حال بررسی بود خبر داد و با این سخنان قصد داشت نمایندگان را در فشار برای بررسی بی دقت و سریع برجام قرار دهد.
اما نکته عجیب‌تر تکرار این ادعا از سوی سایر مسئولین دولتی بود که در ادامه بررسی می‌کنیم.
در این زمینه می‌توان به اظهارات اکبر ترکان مشاور ارشد رئیس جمهور و نماد "ما نمی‌توانیم" اشاره کرد. او هم برای این که از این قافله عقب نماند در مصاحبه‌ای که با روزنامه شرق داشت از ضرر روزانه حداقل ۱۰۰ میلیون دلاری و یا به عبارتی اگر دلار را ۴۰۰۰ تومان در نظر بگیریم از ضرر روزانه ۴۰۰ میلیارد تومانی کشور در اثر تاخیر در اجرای برجام سخن گفته بود.

ترکان در این مصاحبه در چند جا این ادعای خود را مطرح کرد و با انتقاد از نمایندگان مجلس گفت:
نمایندگان محترم مجلس باید متوجه باشند هر روز تأخیر در اجرای موافقت‌نامه وین صد میلیون دلار به ایران ضربه وارد می‌کند. شاید گفتن این رقم تعجب همگان را برانگیزد، اما واقعیت تحریم‌ها و اثرگذاری آن در سال‌های گذشته بر همگان آشکار شده است و امروز همه بی‌صبرانه منتظرند برجام اجرا شود. من تردیدی ندارم اجرای برجام تا حدود زیادی می‌تواند مشکلات اقتصادی کشور را حل کند.
بنابراین هیچ منطقی وجود ندارد که ما در تسریع توافق‌نامه‌ای که ممکن است شرایط اقتصادی ایران را بهتر از شرایط تحریم‌ها کند، تأخیر داشته باشیم.
نمایندگان تصمیم خود را بگیرند ما باید به ضرر روزانه صد میلیون دلاری که به ما وارد می‌شود، پایان دهیم این امر جز با وحدت میسر نخواهد شد. مجلس باید مراقب حاشیه‌سازی‌های عده‌ای در گوشه‌وکنار باشد. شاید برخی نخواهند توافق اجرا شود و تحریم‌ها پایان یابد. شاید برخی نخواهند به رانتی که برایشان فراهم شده پایان دهند. مجلس باید فارغ از حاشیه‌سازی‌های سیاسی کارش را تمام کند.
نهاوندیان مسئول دفتر رئیس‌جمهور در دولت یازدهم دیگر مسئولی بود که در بحبوحه بحث‌های برجامی در مجلس از هزینه ضرر روزانه برجام برای اقتصاد کشور سخن گفت.
نهاوندیان که برای شرکت در جلسه کمیسیون برجام به مجلس رفته بود در جمع نمایندگان گفت:
هزینه مبادله تجارت بالای صدمیلیارد دلار که ما در هشت سال گذشته داشته ایم حداقل سالانه ۱۵میلیارد دلار می شود. این مبلغ یعنی در روز تحمیل ۱۳۰میلیارد تومان هزینه بر ملت ایران. وقتی هزینه تمام شده یک کالا بالا می رود تک تک خانواده های ایرانی آن را می‌پردازند.
در واقع مسئول دفتر رئیس جمهور در دولت قبل هم ضرر تاخیر اجرای برجام را تایید کرد اما با شیب ملایم!
 اما از همه این‌ها عجیب تر می‌توان تایید به ضمنی تاثیر برجام بر اقتصاد کشور و ضرر تاخیر در سخنان حسن روحانی رئیس جمهور اشاره کرد.
روحانی مهر سال ۹۴ در همایش صنعت و تجارت گفته بود:
از ابتدای تابستان تیم اقتصادی را فرا خواندم چرا که سه ماهه اول امسال نشان می‌دادکه به خاطر کاهش قیمت نفت و تأخیر در اجرای توافق هسته‌ای ممکن است در زمینه رونق اقتصادی با مشکلاتی مواجه شویم.

محمد شریعتمداری هم که اکنون وزیر صنعت و تجارت دولت دوازدهم است و آن روزها معاون اجرایی رئیس جمهور در دولت یازدهم بود هم دیگر مسئولی بود که علنا در خصوص هزینه های اجرا نشدن برجام سخن گفته بود.
شریعتمداری ۲۱ مهرماه سال ۹۴ در این خصوص گفته بود:
روز گذشته رئیس‌جمهور اعلام کردند که برخی فریادها را از جیب خود و هزینه خود سر بدهند نه آنکه از جیب مردم هزینه کنند. بر هیچ کس پوشیده نیست هر ثانیه که اجرای برجام به تاخیر بیفتد هزینه‌هایی به کشور تحمیل می‌شود که تاثیرات مختلفی حتی در سطح رفاه عمومی نیز دارد.

براساس آنچه تاکنون گفته شد، عمده مسئولان دولتی که هم‌اکنون نیز مناصب بسیار مهمی را برعهده دارند متفق القول بر این ادعا تاکید کردند که تاخیر در اجرا شدن برجام در زمان رسیدگی در مجلس روزانه حداقل ۱۰۰ میلیون دلار برای کشور هزینه دارد که اگر این رقم را به معادل ریالی آن تبدیل کنیم بالغ بر ۴۰۰ میلیارد تومان هر روز کشور متضرر می‌شود.
اما از سوی دیگر ۲۷ دی ماه ۹۴ برجام رسما اجرایی شد. این بدان معناست که از این تاریخ به بعد، جلوی ضرر روزانه حداقل ۱۰۰ میلیون دلاری گرفته و این مقدار به سود تبدیل شد.
همچنین اگر مدت زمان گذشته از روز اجرای برجام را نیز در نظر بگیریم، مشاهده خواهیم کرد که تاکنون نزدیک به ۲۲ ماه از روز اجرا گذشته است. بطور دقیق می‌توان گفت اکنون ۶۶۷ روز از زمان آغاز اجرای رسمی برجام می‌گذرد.
حال کافیست براساس ادعاها و اظهارنظرهای مسئولان، همین رقم روزانه ۱۰۰ میلیون دلار که در واقع میشود روزی ۴۰۰ میلیارد تومان را در مدت زمان گذشته ضرب کنیم.
مشاهده می‌کنید که حاصل ضرب این دو عدد (حداقل ۱۰۰ میلیون دلار در روز و قیمت دلار ۴۰۰۰ تومان) رقم نجومی حدود ۲۶۷ هزار میلیارد تومان می‌شود که اگر این میزان را بخواهیم بین جمعیت ۸۰ میلیونی کشور تقسیم کنیم خواهیم دید به هر شخص بیش از ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان می‌رسد که با توجه به تغییرات قیمت دلار میانگین سه میلیون را محاسبه می‌کنیم.
در طرف مقابل، این مبلغ ادعایی برای هزینه های تاخیر در اجرای برجام فارغ از آن مبلغیست که قرار بود پس از اجرای برجام از پول‌های بلوکه شده ایران آزاد شود. بررسی ادعاهای مسئولان در خصوص این مبلغ البته بررسی جداگانه‌ای میخواهد اما آنچه تاکنون از سوی مسئولان اعلام شده، حداقل ۱۰۰ میلیارد دلار معادل ۴۰۰ هزار میلیارد تومان طی این مدت از پول‌های بلوکه شده آزاد شده است. ناگفته نماند که ترامپ رئیس جمهور آمریکا در توئیتی مبلغ پول‌های در دسترس ایران در پسابرجام را ۱۸۰ میلیارد دلار عنوان کرده بود.
در واقع اگر رقم ۲۶۷ هزار میلیارد تومان که از بابت اجرای برجام به سود تبدیل شد را به اضافه حدود ۴۰۰ هزار میلیارد بابت آزادسازی دارایی‌های ایران کنیم با رقم نجومی ۶۶۷ هزار میلیارد تومان مواجه خواهیم بود. رقمی که در حدود سه سال بودجه کشور را شامل می‌شود و شاید بیشتر از  بودجه عمرانی کل تاریخ بعد از انقلاب باشد.
از همین‌رو نیز این مسئله به عنوان علامت سوال بزرگی در مقابل دیدگان مردم قرار دارد که باید کسانی که چنین ادعایی در خصوص ضررهای اجرا نشدن برجام مطرح کردند حال پاسخگو باشند که یا صریح مشخص شود این مبلغ کجاست و کجا هزینه شده و این حجم عظیم پول چرا در زندگی مردم هیچ بهبودی حاصل نکرده است و یا اگر بیان این ادعا فریب افکار عمومی بوده بیایند و به صراحت از مردم ایران عذرخواهی کنند چراکه چندین سال کل اقتصاد و صنعت و معیشت کشور و مردم را درگیر توافقی کردند که تاکنون اثر ملموسی بر زندگی مردم نداشته است.

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۰۱۳۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازرگان: بمب اتم برای نزدن است/ کریمی: قدرت الزاماً تابعی از سلاح نیست +فیلم

یک درصد وجود تهدید بمب اتم باعث می‌شود دولت‌ها به سمت کنترل رقابت بروند. البته نه به سوی صلح، چون صلح نداریم بلکه رقابت مدیریت می‌شود. اتفاقا آن موقع می‌شود به سمت توسعه رفت. تله ورود به جنگ یک دروغ است.

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو- سعید جلیلی: مسئله صنعت هسته‌ای در ۳۰ سال اخیر، پربحث‌ترین موضوع مورد توجه در محافل داخل کشور و از مهمترین نقاط مورد تمرکز در عرصه بین‌الملل درباره ایران بوده است.

خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام و تشدید تنش‌ها باعث شد روند هسته‌ای کشور به ریل سابق خود بازگردد، پس از حوادث اخیر(از ترورهای پی در پی تا حمله به کنسولگری ایران در دمشق و عملیات وعده صادق) اما این امکان سخن گفتن از این بازگشت بسیار تسهیل شد چراکه رخدادهای جنایتکارانه در حق مردم غزه توسط اسرائیل در نبرد نیروهای مقاومت پس از طوفان الاقصی، پرده دیگری از حقایق میدانی را پیش چشم جهانیان گشود.

 

حال در شرایطی که همچنان تحریم‌ها پابرجاست و تهدید روزافزون جنگ و ترور پیش روی ملت‌های منطقه قرار گرفته است و دنیا روی جدید سکه تحولات را با ظهور قطب‌های جدید مشاهده می‌کند، وقت آن رسیده تا در فضای علمی و منطقی دانشگاه بستری برای گفتگو و تصمیم‌سازی پیرامون مسئله هسته‌ای شکل بگیرد.

 

به همین منظور در مناظره «بازدارندگی هسته‌ای» در دانشگاه صنعتی امیرکبیر با عنوان «چه می‌شد اگر بمب اتم داشتیم؟» دو تن از صاحب نظران این عرصه حاضر شده و ضمن پاسخ به سوالات دانشجویان و دانشگاهیان، به مباحثه پرداختند. این برنامه به همت انجمن اسلامی دانشگاه امیرکبیر و با حضور ابوالفضل بازرگان، پژوهشگر امنیت بین‌الملل و ساسان کریمی، پژوهشگر سیاست خارجه برگزار شد.

 

کریمی در ابتدا با بیان اینکه کریمی قدرت الزاما تابعی از سلاح نیست و سلاح نیز منحصر به هسته‌ای نیست گفت: چه چیزی ما را از حمله به اسرائیل باز نداشت و چه چیزی اسرائیل را از حمله به ایران باز داشت؟ صرف داشتن بمب اتم توان اسرائیل  را بالا نبرد. همه اینها المان‌های قدرت هستند اما مجموع وزنی آنها مهم است.

 

وی ادامه داد: سخنان برخی از مقامات کنونی و سابق درباره قدرت هسته‌ای که محض رجزخوانی گفته میشود ممکن است بمب اتم بسازیم جالب نیست و برای کشور هزینه زاست. اینها مواضع قدرت آفرینی نیست و مواضعی است که کشور ما را در محیط بین المللی تحت فشار بیشتر قرار میدهد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

کریمی گفت: هزینه هسته‌ای، هزینه قدرت آفرینی و هزینه استقلال است، مثل هزینه‌ای که آمریکایی‌ها برای رفتن به ماه کردند و هزینه‌ای نبود که استفاده‌ای برای آمریکایی‌ها داشته باشند و یک نمایش قدرت بود. ما هزینه استقلال و تصمیم گیری خود را پرداخت کردیم نه اینکه حتما یک پروژه مخفی پشت پرونده هسته‌ای باشد.

 

بازدارندگی هسته‌ای عامل جلوگیری از جنگ جهانی سوم است

بازرگان گفت: فرانسه، انگلستان و آلمان که رقیبان اصلی اروپایی با سابقه درگیری هستند، با منطق هزینه فایده متفاوت پس از جنگ جهانی دوم کنار هم جمع می‌شوند. سلاح هسته‌ای آنچنان هزینه جنگ را بالا میبرد که شما به خودت اجازه انجام جنگ را نمی‌دهی همانطور که اگر جنگ‌های سهمگین هزینه‌اش بالا برود دولت‌ها از جنگیدن صرف نظر میکنند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی


پژوهشگر امنیت بین‌الملل افزود: بسیاری از کارشناسان اسرائیل دائما می‌گفتند فکر کنید اگر کلاهک موشک‌های ایران که بر سر ما فرود می‌آمد، هسته‌ای چه کار میکردیم؟ پس وقتی هزینه متفاتوت میشود نوع نگاه شما و جنگیدن با آن رقیب هم متفاوت میشود.

 

وی گفت:۳۰ سال است که داریم می‌شنویم گزینه‌های نظامی روی میز است و زیر دریایی‌های هسته‌ای آمریکا در خلیج فارس است. یک درصد تهدید بقا و حیاتی نسبت به وجود کشور تو را مجبور به حداکثرسازی امنیت می‌کند. ما در منطقه‌ای هستیم که الگوی زقابت ما با آمریکا و اسرائیل تعریف می‌شود که علنی و خصمانه است.

 

رسیدن به سلاح اتمی حدیث آرزومندی است!

کریمی با اشاره به اینکه هیچ کشوری در زمان هشدار بین‌المللی نتوانسته به سلاح اتمی برسد و در زمان غفلت این کار را کردند، توضیح داد: چه اتفاقی افتاده که فاصله اعراب از ما نسبت به فاصله از اسرائیل از اعراب بیشتر شده؟ این از پروژه امنیتی سازی ما شکل می‌گیرد. چون بحث گریز هسته‌ای قدیمی شده، می‌خواهند بگویند ایران در آستانه تغییر فتوای هسته‌ای و تصمیم برای ساخت لاح اتمی است.

 

کریمی افزود: رسیدن به سلاح اتمی در شرایط فعلی حدیث آرزومندی است! آن چیزی که اعراب را از تنازع با اسرائیل منع می‌کند، شراکت بی حد و حساب اعراب با بلوک غرب است.

 

یک فرصت طلایی برای رسیدن به هدف است
بازرگان در پاسخ گفت: اینکه حرکت به سمت سلاح اتمی تهدیدات را زیاد می‌کند، درست است اما الان فرصت طلایی است چون دست رقیبان اصلی ما در اوکراین، غزه و تایوان بند است و توان بازدارندگی غیرهسته‌ای ما هزینه جنگ را برای آنها بالا می‌برد. تا کی می‌خواهیم ژنرال‌های ما ترور شود و به سفارت ما حمله شود؟ این قصه تمام نمی‌شود.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

بازرگان با بیان اینکه بعد از ۴۰ سال تنش باید به یک ثبات استراتژیک با آمریکا برسیم، گفت: من موافق شدید مذاکره هستم، اما مذاکره برابر. نه در شرایطی که طرف مقابل بگوید یا جنگ یا مذاکره. این یعنی تو بازدارندکی نداری و یکی از ابزار‌های رقیب ترساندن از جنگ است.

وی افزود: سخنگوی فارسی زبان دولت اسرائیل درباره سکوت خود گفت نباید کاری کنیم که باعث تهدید تغییر فتوای هسته‌ای شود. بازدارندگی یعنی تهدید به مجازات و توانایی ضربه دوم به مراتب قوی تری که رقیب را از ضربه اول منصرف کند. بازدارنگی یک مفهوم کاملا نظامی است.

 

دروغ تله جنگ

بازرگان در پاسخ به این گزاره از سوی کریمی که حمایت و حضور مردم در صحنه سیاسی عامل قدرت و بازدارندگی است گفت: اجماع ملی و انتخابات بر قدرت اثر می‌گذارد، اما قابل تکیه نیست. اول انقلاب ۹۸ درصد مردم پای جمهوری ایستادند، اما چرا عراق توانست به ما حمله کند؟ بازدارندگی یعنی دشمن نتواند به تو حمله کند. عراق زمانی که ارتش داشت منحل می‌شد به ما حمله کرد وگرنه کل مردم ایران پشت جمهوری اسلامی بودند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی


وی با اشاره به اینکه پس از سالیان طولانی ما به اسرائیل حمله مستقیم کردیم گفت: تله ورود به جنگ یک دروغ است. بازرگان به کنایه گفت: آن دکمه که آمریکا با فشار دادنش تمام تسلیحات ما را از کار می‌اندازد کجاست؟

وی ادامه داد: یک درصد تهدید بمب اتم باعث میشود دولت‌ها به سمت کنترل رقابت بروند و نه صلح، چون صلح نداریم. اتفاقا آن موقع میشود به سمت توسعه رفت، همانطور که هند، پاکستان و چین این مسیر را رفت. بالاخره یک روزی از ترس دائمی جنگ با آمریکا باید خارج شویم.

 

دیگر خبرها

  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • اسلحه واجب‌تر از نان شب؛ رکوردشکنی هزینه‌های تسلیحاتی
  • رکوردشکنی هزینه‌های تسلیحاتی در سطج جهانی
  • بازرگان: بمب اتم برای نزدن است/ کریمی: قدرت الزاماً تابعی از سلاح نیست +فیلم
  • آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم
  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم
  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟
  • گروسی: ایران با داشتن اورانیوم غنی‌شده چند هفته با ساخت بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست
  • گروسی : ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه