Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-28@09:47:39 GMT

سهم صنایع دستی فارس از بازارهای جهانی آب رفت

تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۶۴۸۵۹۱

سهم صنایع دستی فارس از بازارهای جهانی آب رفت

بررسی صادرات صنایع دستی استان فارس در ۶ ماه نخست سال‌های ۹۴ تا ۹۶ نشان می‌دهد که بازار صادرات صنایع دستی ثبات چندانی ندارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، بند دهم از سیاست‌های اقتصاد مقاومتی به حمایت همه‌جانبه از صادرات کالاها و خدمات به ویژه صادرات غیرنفتی اشاره کرده، صنایع دستی همواره به عنوان یکی از مصادیق مهم صادرات غیرنفتی مورد توجه بوده است اما بررسی روند صادرات این محصولات نشان از نوساناتی در این عرصه دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با وجود گذشت 10 سال از ادغام صنایع دستی با سازمان میراث فرهنگی این صنعت هنوز با مشکلات اولیه‌ای چون عدم امنیت شغلی هنرمندان، نداشتن بیمه، نبود آمار دقیق از ارزش ریالی و وزنی و نبود بازاریابی مناسب در داخل و خارج از کشور روبه‌رو است.

استان فارس از دیرباز یکی از استان‌های صاحب نام در عرصه صنایع دستی است و از 250 رشته صنایع دستی موجود در کشور 120 رشته، یعنی به طور تقریبی نیمی از رشته‌های موجود در صنایع دستی کشور در این استان وجود دارد، اما بررسی صادرات این محصولات در 6 ماه نخست سال‌های 94 تا 96 نشان می‌دهد که بازار صادرات صنایع دستی ثبات چندانی ندارد.

بی‌ثباتی صادرات صنایع دستی در فارس

براساس گفت‌وگوی تسنیم با حیدرعلی زاهدیان‌نژاد، معاون صنایع دستی استان فارس میزان صادرات صنایع دستی استان در 6 ماه نخست سال 95 به طور تقریبی 4 برابر مدت مشابه در سال 94 بوده اما این میزان در همین بازه زمانی در امسال کاهش چشمگیری داشته است.

معاون صنایع دستی استان فارس فاکتورهای مختلفی را برای کاهش صادرات صنایع دستی در 6 ماه نخست امسال نسبت به سال گذشته عنوان می‌کند که مهم‌ترین آن را کاهش تقاضا از سوی بازارهای هدف می‌داند اما چرایی این کاهش تقاضا نکته‌ای است که زاهدیان‌نژاد آن را موکول به زمان دیگری می‌کند.

به گفته وی باید بررسی‌های بیشتری صورت گیرد تا مشخص شود که چرا این کاهش صادرات در 6 ماه نخست امسال رخ داده است و معاونت صنایع دستی استان فارس این موضوع را بررسی و نتیجه را پس از بررسی اعلام می‌کند.

عرضه سنتی علت کاهش سهم از بازارهای جهانی

سلمان گورنگی، رئیس اتحادیه تعاونی‌های صنایع دستی استان فارس علت را منحصر به داخل کشور نمی‌داند، وی معتقد است کاهش قدرت خرید مردم در کشورهای اروپایی می‌تواند یکی از دلایل کاهش میزان صادرات صنایع دستی فارس باشد.

وی رقابت‌پذیری کشورهای رقیب را عامل دیگری برای این امر می‌داند و می‌گوید: در گذشته رقابت جدی میان صنایع دستی ایرانی و صنایع دستی دیگر کشورها وجود نداشت اما امروز کشورهایی مانند نپال، پاکستان، چین و دیگر کشورهای آسیایی با موادی ارزان‌تر اقدام به تهیه صنایع دستی مشابه ایرانی می‌کنند. گورنگی نیز تاکید می‌کند که این دلایل محتمل است و نمی‌توان با قطعیت در این زمینه اظهارنظر کرد.

رئیس اتحادیه تعاونی‌های صنایع دستی استان فارس البته بر یک نکته نیز تصریح می‌کند و آن اینکه صنایع دستی به ویژه در استان فارس هنوز با شیوه‌های سنتی عرضه می‌شود به همین دلیل نمی‌تواند سهم قابل توجهی از بازارهای جهانی کسب کند.

به گفته وی صنایع دستی به ویژه در استان فارس به طراحی خلاق نیاز دارد و علاوه بر آن تولیدات صنایع دستی در استان فارس فاقد بسته‌بندی است، همین امر سبب شده که سهم صنایع دستی در بازار جهانی کاهش یابد.

مشکلات گمرکی و نبود آمار دقیق از فرش دستباف فارس

مشکلات مربوط به گمرک دلیل دیگری است که برای این کاهش صادرات می‌توان ذکر کرد، حمید ذوالانواری از صادرکنندگان فرش استان فارس در آذرماه 95 در گفت‌وگو با تسنیم حذف کد محل تولید در نرم‌افزارهای جدید گمرک را علت نداشتن آمار دقیق از صادرات دستبافته‌ها می‌داند.

به گفته وی بیشتر فرش‌های دستباف استان فارس از طریق گمرک تهران صادر می‌شود در صورتی که استان فارس به لحاظ تولید رتبه نخست را در فرش دستباف دارد اما آمار دقیقی نمی‌توان ارائه داد.

این موضوع در حالی است که حجم زیادی از صادرات صنایع دستی استان فارس چه به لحاظ وزن و چه به لحاظ ارزش ریالی از دستبافته‌ها حاصل می‌شود و دیگر رشته‌های صنایع دستی سهم چندانی در صادرات ندارند.

محمد امین، عامل توسعه خوشه فرش فارس و دبیر خوشه‌های فرش کشور نیز از کاهش سهم فرش دستباف در بازارهای جهانی سخن می‌گوید که براساس صحبت‌های وی از 70 درصد به 25 درصد رسیده است. وی این موضوع را یکی از مشکلات صادرات فرش دستباف می‌داند که در استان فارس نیز نمود داشته است.

امین برای این موضوع دلایل متعددی را ذکر می‌کند که از جمله آنها تولید غیرمتمرکز، نبود ابزار تبلیغاتی مناسب، عدم ارتباط صنعت و دانشگاه، عدم برگزاری نمایشگاه‌های استانی قوی و غیره می‌داند.
بیشتر بخوانید: سنگ بزرگ چالش‌ها و موانع پیش پای صادرات استان فارس

صنایع دستی و صادرات آن در استان فارس یکی از فرصت‌های طلایی رونق اقتصادی استان است به ویژه با توجه به گردشگرپذیر بودن فارس این موضوع اهمیت بیشتری پیدا می‌کند اما بی‌توجهی و عدم حمایت از این بخش سبب شده این فرصت طلایی به تدریج کمرنگ شود. به نظر می‌رسد تشکیل کارگروه یا کمیته‌ای برای بررسی روند صادرات صنایع دستی و مشکلات آن بتواند این نوسانات را برطرف کند.

گزارش از حلیمه زارع

انتهای پیام/

R41382/P1011115/S6,61/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۴۸۵۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارگ کریم خانی میزبان صنایع دستی وهنر‌های سنتی فارس شد

محمد ثابت اقلیدی در مراسمی که با حضور دکتر مریم جلالی معاون صنایع دستی و هنر‌های سنتی وزارت میراث‌فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی و به منظور واگذاری تعدادی از اتاق‌های ارگ کریم خانی شیراز به پیشکسوتان و اساتید صنایع دستی و هنر‌های سنتی این استان برگزار شد گفت: در راستای حمایت، توسعه، ترویج و آموزش صنایع دستی این اقدام صورت گرفته است. مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس افزود: در حال حاضر ۵ اتاق از ارگ کریم خانی به اساتید درای نشان درجه یک صنایع دستی اختصاص یافته است.

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس تاکید کرد: چنانچه صنایع دستی حمایت شوند زمینه برای توسعه اقتصاد و اشتغال فراهم خواهد شد.

ثابت اقلیدی از مهمترین اهداف چنین اقدامی را گردهمایی هنرمندان در یک مکان و معرفی آن‌ها تولیدات فاخرشان به بازدیدکنندگان و گردشگران عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه ارگ کریم خانی یکی از جاذبه‌های اصلی و پربازدید کننده‌ترین گردشگری شیراز است حضور هنرمندان صنایع دستی در این مکان تاثیر به سزایی در معرفی و عرضه محصولات صنایع دستی فاخر استان دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • لزوم ایجاد خانه‌های صنایع‌دستی در فارس
  • معرفی ۳۰ رشته صنایع دستی فارس در اکسپو تهران
  • ارگ کریم خانی میزبان صنایع دستی وهنر‌های سنتی فارس شد
  • پای پیشکسوتان صنایع دستی به ارگ کریم‌خانی شیراز باز شد
  • ثبت ملی صنایع دستی ۲ شهر فارس
  • میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری می‌شود
  • فعالیت ۱۶ هزار صنعتگر در حوزه صنایع دستی زنجان
  • میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری شود
  • افزایش ۲ برابری صادرات محصولات صنایع دستی به خارج از کشور
  • افزایش دو برابری صادرات محصولات صنایع دستی به خارج از کشور