Web Analytics Made Easy - Statcounter


به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، محمدرضا فراهانی، معاون فرهنگی ـ دانشجویی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره سی ودومین جشنواره قرآن و عترت و ویژگی‌های این جشنواره، گفت: جشنواره ملی قرآن و عترت دانشگاهیان همه دانشگاه‌های کشور در آن مشارکت دارند.

وی با اشاره به اینکه بخش‌های مختلف چون وزارت علوم، وزارت بهداشت و درمان و دانشگاه‌های آزاد، فرهنگیان، پیام نور، علمی‌ ـ کاربردی، معارف قرآن کریم و فنی و حرفه‌ای در این جشنواره مشارکت دارند، اظهار کرد: این نهادها در میان اساتید و دانشجویان خود، این مسابقه را برگزار می‌کنند و سپس مرحله ملی این مسابقات در میان برگزیدگان دانشگاه‌ها برگزار می‌شود و در واقع می‌توان گفت منتخبان هر دستگاه و دانشگاهی در جشنواره سالیانه باهم به رقابت می‌پردازند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فراهانی اضافه کرد: امور قرآنی دانشگاه‌های کشور، شورای هماهنگی دارد که دبیرخانه آن در دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها استقرار پیدا کرده است و سیاست‌گذاری‌ها در آنجا انجام می‌شود و هر سال دستگاهی متولی و میزبانی این مسابقات را عهده‌دار می‌شود.

وی ادامه داد: سال گذشته دانشگاه فرهنگیان میزبان این جشنواره بود و امسال ما افتخار پیدا کردیم در خدمت قرآنیان دانشگاه‌های کشور باشیم.

معاون فرهنگی، دانشجویی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: از دیگر ویژگی‌ خاص این جشنواره می‌توان به برپایی این جشنواره در بخش‌های مختلف اشاره کرد، بخش آوایی که همان رشته مسابقات معمول قرآنی چون قرائت تحقیق، ترتیل، حفظ، اذان و ... است، بخش پژوهشی، بخش معارف قرآنی و بخش‌های هنری در این مسابقات داریم.

وی افزود: معتقدیم که مفاهیم قرآن را به زبان هنر می‌توان، نافذتر به جامعه منتقل کنیم بنابر این بخش ادبی و هنری را در این جشنواره گنجانیده‌ایم. باید گفت که چند سالیست که این بخش در مسابقات قرآن مرحله دانشگاه‌ها و دستگاه‌ها اضافه شده است. بنابر این می‌توان گفت از این نظر این جشنواره، جشنواره‌ای خاص و بی‌نظیر است. 

فراهانی در خصوص مخاطبین و تعداد شرکت‌کنندگان در این جشنواره، اضافه کرد: مخاطبین این جشنواره حدود پنج میلیون نفر هستند که متشکل از دانشجویان، کارکنان و اساتید دانشگا‌ه‌های کشور است. امسال در مرحله مقدماتی 332947 نفر شرکت کرده‌اند یعنی از هر 15 مخاطب ما یک نفر در مسابقات حضور پیدا می‌کند. 

وی با اشاره به اینکه این تعداد شرکت‌کنندگان حیرت‌انگیز است، عنوان کرد: اینکه رشته‌های مختلف را در این جشنواره تعریف کرده‌ایم که زمینه درگیری افراد مختلف را فراهم می‌کند موجب شد که نرخ مشارکت افزایش پیدا کند و این رقم حیرت‌‌انگیز در این مسابقه شرکت کردند.

معاون فرهنگی، دانشجویی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار کرد: 228 هزار نفر در بخش معارف قرآنی در این جشنواره حضور دارند و 57 هزار نفر در بخش آوایی این جشنواره و 26 هزار نفر در بخش هنری و هشت هزار نفر در بخش ادبی و همچنین 9 هزار و 117 نفر در حوزه پژوهش حضور پیدا کردند. 

وی ادامه داد: براساس سهمیه‌ای که به بخش‌های مختلف داده شده است هزار و هشت نفر به مرحله پایانی این جشنواره راه پیدا کردند، لازم بذکر است مرحله نهایی این مسابقات از دوشنبه تا چهارشنبه هفته آینده ششم تا هشتم آذرماه در تهران در در حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برگزار می‌شود.

فراهانی در خصوص علت برپایی این مسابقات در حوزه هنری، اضافه کرد: به دلیل تنوع رشته‌ها و نیاز داشتن به سالن‌های متعدد در بخش بانوان و آقایان در نظر گرفته شد تا این مسابقات در آنجا برپا شد.

وی ادامه داد: دوشنبه، ششم آذرماه، پذیرش از متسابقین، سه‌شنبه، هفتم آذرماه نیز افتتاحییه است و چهارشنبه، هشتم آذرماه نیز آیین اختتامیه این مسابقات انجام می‌شود.

معاون فرهنگی، دانشجویی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به فشرده بودن این رقابت‌ها اظهار کرد: البته باید گفت تعدادی از این شرکت‌کنندگان آثار هنری ارسال کرده‌اند که به مرحله اختتامیه راه پیدا کردند که داوری میان آنها انجام شده است.

وی در پاسخ به این سؤال که تکلیف برترین‌های این جشنواره چگونه است؟ گفت: در حوزه هنرهای آوایی و رشته قرائت تحقیق و ترتیل، حفظ و اذان و مفاهیم و ... مسابقات بین‌المللی دانشجویان داریم که قاعدتا منتخب این جشنواره به این مرحله راه پیدا می‌کند که هر دو سال یکبار نیز برگزار می‌شود. اما بخش‌های دیگر به صورت بین‌المللی برپا نمی‌شود و امتیاز خاصی نیز برای منتخبان این مرحله جز دریافت هدایایی که در نظر گرفته شده است، نیست.

فراهانی بیان کرد: برای نخستین بار اساتید نیز در جشنواره ملی حضور پیدا کرده‌اند و امسال برای اولین بار اساتید در سه بخش و  9 رشته با هم رقابت می‌کنند که فضای خوبی برای رقابت اساتید در کنار دانشجویان در نظر گرفته شده است.

وی در خصوص اینکه آیا تدبیری برای مرحله بین‌المللی سایر بخش‌های چون بخش آوایی در نظر نگرفته شده است؟ گفت: برپایی این مسابقات در بخش پژوهش‌ها، هنری و ... در سطح بین‌المللی امکان‌پذیر است، اما کاری دشوار است و احتیاج به منابع مالی دارد. در واقع باید گفت این جشنواره که در سطح ملی در حال برپایی است با تمسک به قرآن و توکل بر خدا منابعش در حال تأمین است و در هر جشنواره میزبان سال آینده معلوم است، چنانکه در جشنواره فرهنگیان سال گذشته میزبانی ما معلوم شد، اما تا این لحظه به دلیل بحث مالی هیچ دستگاهی اعلام آمادگی برای میزبانی سال آینده نکرده است.

معاون فرهنگی، دانشجویی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه کشور با چالش‌های اقتصادی مهمی روبرو است، اظهار کرد: متأسفانه دولت نیز اولویت‌های مشخصی نیز در حوزه اقتصادی دارد، اما به هر حال باید گفت امسال این مسابقات را ما با بودجه‌ای که شورای توسعه فرهنگ قرآنی و یا صندوق حمایت از فعالیت‌های قرآنی از طرح‌ها و برنامه‌ها حمایت می‌کند، هزینه نمی‌کنیم. به هر حال کارهای جاری را دستگاه‌ها موظف هستند که از بودجه‌های خودشان استفاده کنند و آن بودجه‌ای که شورای توسعه فرهنگی قرآنی توانسته در سال‌های مختلف جذب کند بودجه‌ای با هدف‌‌گذاری‌های مشخص و طرح‌های ملی به عبارتی شامل آن برنامه‌ها می‌شود که جزو طرح‌های دستگاه‌ها نبوده است. 

وی در پاسخ به این سؤال که چرا وزارت بهداشت و درمان به عنوان چهارمین وزارتخانه در کنار وزارت علوم، وزارت آموزش و پرورش و فرهنگ و ارشاد اسلامی در کنار شورای توسعه حضور دارد؟ ادامه داد: در منشور توسعه فرهنگ قرآنی سه حوزه برای فعالیت‌های قرآنی یکی در حوزه آموزش عمومی قرآن که وزارت آموزش و پرورش متکلف آن است. حوزه دیگر تبلیغ و ترویج است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متکلف آن است و حوزه سوم نیز آموزش عالی و پژوهش قرآنی است که افرادی می‌توانند در آن ورود پیدا کنند که متکلف آن باشند یعنی یکی وزارت علوم و دیگری نیز وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی است.

فراهانی اظهار کرد: هنگامی که منشور توسعه فرهنگ قرآنی تهیه می‌شده این احساس وجود داشته است که هم می‌توان در آموزش عالی کشور رشته‌هایی داشته باشیم که به توسعه فرهنگ قرآنی کمک کند و بنابر این این دو دستگاه باید این رشته‌ها را ایجاد می‌کردند و یا اینکه باید در قرآن پژوهش کنیم و بحث قرآن‌پژوهی است که می‌خواستند متکلف قرآن‌پژوهی را مشخص کنند. قاعدتا این دو وزارتخانه، وزارتخانه‌هایی هستند که کار علمی می‌کنند، بنابر این کمیسیون در آن طرح اولیه ارائه شد که در نخستین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی که به ریاست رئیس جمهور وقت تشکیل شده بود در آنجا اظهار شد که بخشی از علوم و فناوری در وزارت بهداشت است؛ بنابر این کمیسیون دوقلو تشکیل شده است و وزارت بهداشت، متکلف بحث قرآن‌پژوهی و سلامت است.

وی در خصوص کمیسیون آموزش و پژوهش قرآنی در نظام سلامت در وزارت بهداشت، اظهار کرد: هنگامی که بحث پژوهش مطرح شد، این مد نظر بود که طی پژوهش در قرآن پرده‌های معارفی که در قرآن است، کنار بزنیم و با قرآن‌پژوهشی به گزاره‌های قرآنی ـ علمی دست پیدا کنیم. لذا همیشه به قرآن‌پژوهی به مفاهیم جدیدی براساس اقتضائات زمانی و درک افراد دست پیدا می‌کنیم. این سؤالی بوده است که آیا قرآن درباره سلامت نیز گزاره و مطلبی ارائه کرده است که این موضوع بحث آن کمیسیون است.

معاون فرهنگی، دانشجویی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تأکید بر اینکه نسخه شفابخش همه دردها، معضلات و مشکلات ما قرآن است، اضافه کرد: شاید خیلی‌ها بگویند این حرف کلیشه‌ای است، اما می‌گویم بیش از آنچه که این موضوع تکرار شده است به آن بی توجهی و کم‌توجهی شده است.

فراهانی در خصوص اینکه آیا در معاونت فرهنگی وزارت بهداشت چیزی با عنوان اخلاق اسلامی پیگیری می‌شود و به آن پرداخته می‌شود؟ افزود: البته معتقدم که جامعه پزشکی فداکارترین و زحمت کش‌ترین افراد جامعه است، اما ممکن است مثل دیگر اقشار جامعه نیز ما هم مشکلاتی داریم نه تنها در ایران بلکه در همه دنیا. 

معاون فرهنگی، دانشجویی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه بحث اخلاق حرفه‌ای نیز به همین دلیل تعریف شده و در دانشگاه‌ها تدریس می‌شود، اظهار کرد: البته تا این اخلاق حرفه‌ای نیز عملیاتی نشود، فایده ندارد لذا به همین دلیل کانون‌های دانشجویی اخلاق حرفه‌ای را در معاونت فرهنگی راه‌اندازی کردیم.

وی تصریح کرد: بر اینکه فرهنگ قرآنی در دانشگاه‌ها جاری و ساری شود تا مشکل اخلاق حرفه‌ای ما را حل کند برنامه‌ریزی عملیاتی پنج ساله همراه با ده‌ها برنامه داشتیم. اینکه معرفت‌افزایی کنیم باید آموزش‌های لازم را بدهیم و برای آموزش نیازمند کادر مجرب و ساختارهای مناسب هستیم که اینها شامل کانون‌های مردمی، انجمن‌های قرآنی ـ دانشجویی و ... است. 

فراهانی با اشاره به اینکه جشنواره قرآن و عترت هم برای دانشجویان و هم برای اساتید و هم برای کارکنان ایجاد انگیزه می‌کند، بیان کرد: این جشنواره قسمتی از پازل توسعه فرهنگی قرآنی است شرکت‌کنندگان این جشنواره 50 هزار نفر بوده است که کل جامعه پزشکی با دانشجویان 600 هزار نفر هستند.

یادآور می‌شود، گفت‌و‌گوی جمعه اخبار قرآنی سوم آذرماه ساعت 10 به صورت زنده از شبکه قرآن و معارف سیما پخش شد.

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۸۸۳۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیدگاه‌های متعدد در اسلامی‌سازی علوم انسانی بررسی شد

نشست «پیشینه‌شناسی رویکردهای اسلامی به علوم انسانی» با حضور طلاب و علاقمندان به این حوزه به همت مؤسسه آموزش عالی حوزوی علامه مجلسی(ره) وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان برگزار شد.

حجت‌الاسلام سید رسول موسوی عضو هیئت علمی گروه علوم قرآن و حدیث مؤسسه آموزش عالی حوزوی علامه مجلسی(ره) در این نشست، اظهار داشت: یکی از مباحثی که در نظام جمهوری اسلامی مهم است، مباحث علوم انسانی است، به این معنا که علوم انسانی باید بومی شود و به تعبیر دقیق‌تر اسلامی‌سازی علوم انسانی یعنی نگاه ما به انسان یک نگاه معنوی و الهی باشد، رویکرد کشورهای غربی به علوم انسانی غالباً اومانیستی و انسان‌محوری است و طبیعتاً هنگامی که اختلاف مبنایی حاصل شد در شاخه‌ها و فروع نیز به طریق اولی اختلافاتی وجود دارد.

وی ادامه داد: مسئولین و پژوهشگران، کتاب‌های متعددی درخصوص اسلامی‌سازی علوم انسانی نوشته‌اند و دیدگاه‌ها و نظریات بسیاری در این رابطه وجود دارد که می‌توان به آن‌ها مراجعه کرد، بحث روش‌شناسی نیز در این خصوص مهم است.

وجود دو دیدگاه در اسلامی‌سازی علوم انسانی

این پژوهشگر علوم دینی با اشاره به وجود دو دیدگاه در رابطه با اسلامی‌سازی علوم انسانی، تصریح کرد: یک دیدگاه از منظر فلسفی بررسی می‌شود، یعنی از دانش و علم فلسفه به ویژه حکمت متعالیه که ملاصدرا آن را بنیان نهاده، برای اسلامی‌سازی علوم انسانی استفاده شود و فارابی نیز از فیلسوفانی است که از او به عنوان مؤسس توسعه فلسفه به علوم اجتماعی و انسانی یاد می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: در یونان هم دیدگاهی اجتماعی نسبت به علوم انسانی وجود داشت و علوم انسانی دارای جایگاه بود، پس پیوندی میان فلسفه و دانسته‌های اجتماعی و علوم انسانی از ابتدا در یونان وجود داشته است و پس از ورود فلسفه به حوزه اسلامی توسط مسلمانان و فیلسوفانی همچون خواجه نصیرالدین طوسی، بوعلی سینا و فارابی نگاه به فلسفه چنین بود که بر علوم انسانی مسلط است.

حجت‌الاسلام موسوی یادآور شد: استفاده از قرآن و سنت، روشی دیگر در رابطه با اسلامی‌سازی علوم انسانی است، پیشینه‌ این روش نیز به مفسرینی باز می‌گردد که از نگاه قرآن و حدیث، مطالبی را بیان کردند.

طبقه‌بندی تفسیرهای قرآنی

وی درخصوص طبقه‌بندی تفسیرهای قرآنی اظهار کرد: تفسیرهای اجتماعی، تفاسیری هستند که به مردم، جامعه و نیازهای اجتماعی توجه دارند، تفاسیر عصری(زمانی) هم مسائل روز و مورد نیاز را بیان می‌کنند و دسته سوم نیز شامل تفاسیر موضوعی هستند که نیازهای جامعه را بر مبنای آیات قرآن پاسخ می‌دهند یعنی موضوع از جامعه استخراج شده و براساس قرآن بررسی می‌شود که کتاب «سنت‌های تاریخ در قرآن» از شهید سید محمد باقر صدر نیز در راستای تفسیر موضوعی است.

مدیر گروه و عضو هیئت علمی گروه علوم قرآن و حدیث مؤسسه آموزش عالی حوزوی علامه مجلسی(ره) یادآور شد: در جلد چهارم از تفسیر المیزان و ذیل آیه ۲۰۰ سوره آل عمران «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ»، کلمه «رابِطُوا» مباحث اجتماعی را از منظر قرآن بیان کرده است.

وی خاطرنشان کرد: به حمدلله در بحث اسلامی‌سازی علوم انسانی، چه با روش فلسفی و استفاده از ایده‌های فیلسوفان و چه با روش تفسیری، منابع و پیشینه متعددی وجود دارد.

حجت‌الاسلام موسوی با تقسیم تفسیر موضوعی به دو نوع درون قرآنی و برون قرآنی، ابراز کرد: منظور از تفسیر موضوعی درون قرآنی آن است که موضوع در قرآن وجود دارد و تفسیر موضوعی برون قرآنی به مسائل روز و دانش‌های بشری اشاره دارد.

ساختارگرایی و کارکردگرایی

وی درباره کارکردهای خانواده، گفت: اصل پیدایش کارکردهای خانواده در غرب مطرح شد و کتاب‌های متعددی نیز در این رابطه نوشته‌اند، به طور کلی دو شاخه و مکتب فکری در تمام عرصه‌ها میان غربیان رواج دارد که مباحث را به دو شاخه ساختارگرایی و کارکردگرایی تقسیم می‌کند.

این پژوهشگر علوم دینی تأکید کرد: ساختارگرایان معتقد بودند در موضوعات علوم انسانی می‌بایست به مبادی، ساختارها، اصول و ریشه‌ها نگریست ولی به فواید و منافع کمتر توجه داشته‌اند، کارکردگرایان نیز در پی تحولاتی که در غرب به وجود آمد، منفعت‌گرا شدند و به سمت بیان کارکردها و فواید رفتند.

وی یادآور شد: خانواده از مباحث بین رشته‌ای استف به این معنا که هم در روان‌شناسی و هم در جامعه‌شناسی مورد بحث قرار می‌گیرد، اما از آنجا که مبحثی اجتماعی به‌شمار می‌رود، پس جامعه‌شناسان بیشتر به آن پرداخته‌اند، جامعه‌شناسان کارکردگرا نیز بحثی با عنوان «کارکردهای خانواده» را مطرح کردند که برای مثال بحث تولید مثل و تنظیم و کنترل نسل را از کارکردهای خانواده برشمردند.

حجت‌الاسلام موسوی خاطرنشان کرد: آیات قرآن به گونه‌ای است که هم به بحث ساختار خانواده و هم کارکرد خانواده نظر دارد، در گام اول می‌بایست با استفاده از روش «معادل‌یابی واژگانی»، آیات مربوط به خانواده همچون ولد، ابن و بنت را از قرآن استخراج کنیم، سپس در گام بعدی آن‌ها را مرور کرده و هر کدام با بحث کارکردها متناسب است را مورد توجه بیشتری قرار دهیم.

انتهای پیام. /

دیگر خبرها

  • جای خالی وزرای علوم و بهداشت در سیزدهمین جشنواره نشریات دانشجویی و انتقاد دانشجویان
  • دانشجویان باید با «تیتر» نقشه راه را به رؤسای دانشگاه‌ نشان دهند
  • دانشجویان باید با یک تیتر نقشه راه را به روسای دانشگاه‌ها نشان دهند
  • تقدیر از ۱۵۰ فعال قرآنی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
  • برگزاری مسابقات قرآن بین کودکان و دانش آموزان در روستای الیف + تصاویر
  • مرحله نهایی جشنواره قرآنی حیات در مشهد برگزار خواهد شد
  • اختتامیه جشنواره سفیران سلامت در چابهار برگزار شد
  • دیدگاه‌های متعدد در اسلامی‌سازی علوم انسانی بررسی شد
  • ایران در سایه تهدید بحران سالخوردگی
  • برگزاری طرح «هر روستا یک خانه قرآن» در ملایر