Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-30@04:08:47 GMT

تبلیغات ضد سلامت هنوز زنده است

تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۹۷۶۹۴۰

تبلیغات ضد سلامت هنوز زنده است

بتازگی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به منظور تأمین نظر شورای نگهبان با اصلاح طرح ممنوعیت تبلیغات و معرفی محصولات و خدمات غیرمجاز و آسیب‌رسان به سلامت در رسانه‌های ارتباط جمعی داخلی و بین‌المللی و فضاهای مجازی موافقت کردند.

قدس آنلاین- بتازگی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به منظور تأمین نظر شورای نگهبان با اصلاح طرح ممنوعیت تبلیغات و معرفی محصولات و خدمات غیرمجاز و آسیب‌رسان به سلامت در رسانه‌های ارتباط جمعی داخلی و بین‌المللی و فضاهای مجازی موافقت کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر این اساس، ارائه هرگونه اطلاعات نادرست و تبلیغات خلاف واقع که موجب گمراهی و فریب مخاطب می‌شود، به هر طریق از جمله رسانه‌های داخلی و خارجی یا فضای مجازی درباره آثار مصرف مواد و فراورده‌های دارویی، خوراکی، آشامیدنی، آرایشی، گیاهی، طبیعی، مکمل و همچنین تجهیزات و ملزومات پزشکی، دندانپزشکی و آزمایشگاهی و هرگونه خدمات سلامت ممنوع است و مرتکب به حبس یا جزای نقدی درجه ۶ و محرومیت از فعالیت شغلی و اجتماعی مرتبط برای ۲ تا ۵ سال محکوم می‌شود و در صورتی که به مصرف‌کننده خسارتی وارد شود علاوه بر جبران آن معادل ۲ تا ۵ برابر خسارت وارده به عنوان جزای نقدی به مجازات مذکور اضافه می‌شود.

همچنین انتشار تبلیغات موضوع این قانون از سوی رسانه‌های جمعی موجب محکومیت مدیرمسئول در رسانه‌های چاپی یا مسئول مربوط در سایر رسانه‌ها به مجازات مندرج در این قانون می‌باشد. همچنین الزام به جبران خسارت شامل مواردی که ورود آسیب منتسب به تبلیغ‌کننده نیست، نمی‌گردد.

* ردپای ناآگاهان در آگاهی مردم

بنابر ادعای متولیان سلامت کشور، ۹۰ درصد بازار تبلیغات و بازاریابی این حوزه توسط افراد غیرمتخصص مدیریت می‌شود. به تعبیر دیگر، امروزه میدان آگاه سازی سلامت جامعه به ناآگاهان واگذار شده است. همان داستان مکرر «آنان که نمی‌دانند می‌توانند و آن هایی که می‌دانند نمی‌توانند».

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با اشاره به وضعیت نابسامان تبلیغات حوزه سلامت به قدس می‌گوید: امروزه فعالیت‌های تبلیغاتی مربوط به موضوع سلامت در جوانب مختلف آن اعم از زیبایی و آرایشی، تغذیه‌ای یا درمانی از سوی رسانه‌های مختلف رسمی و غیر رسمی متداول است؛ حال آنکه حتی در رسانه‌های رسمی و داخلی همانند رسانه ملی و مطبوعات شاهد موارد تبلیغی نامناسب و ضدسلامت هستیم، از این موارد می‌توان به تبلیغ تنقلات صنعتی، فست فودها، نوشابه‌های گازدار و البته ترویج مصرف بستنی به جای شیر اشاره کرد که به واقع بر سلامت افراد جامعه تأثیر نامطلوبی دارد. بخصوص آنکه شاهدیم بسیاری از افراد جامعه که به لحاظ اقتصادی از وضعیت مناسبی برخوردار نیستند، همین بودجه اندک خانواده را به جای صرف خرید ملزومات اساسی تغذیه‌ای همانند مواد لبنی، پروتئین‌ها به خرید مواد غذایی بی ارزش و حتی آسیب زا اختصاص می‌دهند.

دکتر سیامک مره صدق می‌افزاید: در شبکه‌های مجازی و ماهواره‌ای با محوریت حوزه سلامت شاهد تبلیغات وسیعی هستیم، از این موارد نیز می‌توان به داروهای مربوط به رژیم‌های متعدد، افزایش قد، مکمل‌های بدنسازی و زیبایی و جوانی اشاره کرد. این درحالی است که از سوی مراجع علمی و تخصصی مصرف بسیاری از این محصولات به دلیل عوارض تأیید شده آن؛ ممنوع است. همچنین بنابر شواهد موجود بخشی از مراجعه کنندگان به مراکز درمانی ما را مصرف کنندگان این گونه محصولات تشکیل می‌دهند؛ از این رو در سال‌های گذشته طرحی توسط نیروی انتظامی برای کنترل و کاهش فعالیت این گونه تبلیغات ماهواره‌ای صورت پذیرفت که تأثیرهای قابل توجهی بر حوزه سلامت داشت. چنان که خطوط تلفنی که به این گونه تبلیغات مربوط می‌شد با هماهنگی مخابرات به طور خودکار قطع می‌گردید. البته این روند نیز بنابر اقدامات حاشیه‌ای کمرنگ شده است. همچنین به لحاظ قانونی نمی‌توان به طور فراگیر و اصولی مانع فعالیت شبکه‌های خارجی و تبلیغات غیرمجاز آن شد.

مره صدق خاطر نشان می‌کند: نظارت‌های اندکی نیز بر فعالیت شبکه‌ها و رسانه‌های داخلی و رسمی وجود دارد که محتاطانه صورت می‌گیرد؛ زیرا بیم آن می‌رود با اعمال فشارها و نظارت‌های افزون‌تر این گونه تبلیغات به سوی شبکه‌های غیرقانونی گرایش پیداکنند که میزان نظارت‌ها بر آن‌ها به حداقل رسیده و عوارض آسیب‌زای بیشتری به جامعه تحمیل کند.

*ضعف در طرح‌های نظارتی

سابقه توجه بر تبلیغات رسانه‌ها به برنامه پنجم توسعه می‌رسد، چنان که بصراحت در ماده ۳۷ قانون مزبور تبلیغ کالاهای آسیب‌رسان به سلامت ممنوع اعلام شده است، اما چرا هنوز هم شاهد تبلیغات ضدسلامت در رسانه‌ها هستیم و چرا طرح‌های نظارتی چندان توفیقی نداشته است.

دکتر غلامرضا آذری، صاحب نظر درحوزه ارتباطات می‌گوید: بنابر شواهد موجود، در کشور برنامه ریزی منسجمی در خصوص تبلیغات حوزه سلامت نداریم. درحالی که نخستین راهکار برای داشتن تبلیغاتی سلامت محور وجود برنامه ریزی و سیاستگذاری منسجمی است که توسط گروهی از کارشناسان حرفه‌ای و متخصص صورت بگیرد. چنان که این افراد نیز دارای سه ویژگی باشند، نخست پزشک باشند، تخصص رسانه داشته باشند و سپس کار رسانه‌ای کرده باشند. بدین ترتیب می‌توانند در قالب کارگروهی تخصصی به تبلیغات توجه کنند. این درحالی است که امروزه همسویی چندانی بین عوامل مؤثر بر تبلیغات دیده نمی‌شود، چنان که مطبوعات ساز خود را می‌زنند و رسانه‌های شنیداری و تصویری رسمی هم روشنگری قابل توجهی ندارند، حال آنکه بخشی از مردم ما متأثر از تبلیغات رسانه‌های ماهواره بوده واین اطلاعات را می‌پذیرند. به هرروی، برای تقویت فعالیت‌های رسانه‌ای مؤثر باید به اجرای طرح‌های میان رشته‌ای توجه کرد، در واقع در کنار فعالان حوزه سلامت اعم از پزشکان یا روانپزشکان گروه هایی از دیگر تخصص‌ها همانند اصحاب رسانه، جامعه شناسان و حتی فعالان اقتصادی نیز حضور داشته باشند.

دکتر آذری با اشاره به دلایل پررنگ شدن بعد تجاری سازی بر ارائه خدمات سلامت در تبلیغات می‌افزاید: بنابر قرائن موجود، در اغلب صنوف با ورشکستگی مقطعی روبه رو هستیم که بر بدنه اقتصاد عمومی کشور نیز اثرگذار است. همچنین در حال حاضر متخصص بین المللی بهداشت عمومی یا متخصصان رسانه با محوریت بهداشت عمومی در کارزار رسانه‌ای به کار نگرفته نمی‌شوند. نکته دیگر اینکه مردم ما نیز رغبتی به مشاوره با متخصصان و صاحب‌نظران در حوزه‌های گوناگون ندارند؛ بنابراین وقتی حضور و نقش گروه‌های اثرگذار بنابر دلایل متعدد کمرنگ و ناپیدا می‌شود، به طورکلی شاهد ضعف و کاستی در مجموعه تبلیغات حوزه سلامت خواهیم بود؛ چنان که افراد به خرید هر محصول با هربرند و قیمت‌گذاری اقبال نشان می‌دهند.

این صاحب‌نظر حوزه ارتباطات تأکید می‌کند: جدی‌تر از عوامل و عناصر نظارتی و قانونی، وجود کارگروه‌های تخصصی در سیاستگذاری‌هاست؛ حال آنکه حتی در دانشگاه‌های ارتباطات رشته‌ای به نام ارتباطات سلامت یا مشابه آن نداریم، در حالی که با وجود چنین رشته‌هایی می‌توانیم از فعالیت‌های ناخوشایند در حوزه سلامت پیشگیری کنیم. همچنین برای اثربخش بودن فعالیت‌های رسانه‌ای در حوزه تبلیغات سلامت متولیان حوزه سلامت، باید فضاهایی را برای حضور و گفتمان اصحاب رسانه فراهم کنند. به منظور آگاهی مردم از فضای تبلیغات حوزه سلامت نیز می‌توان از تجربیات دیگر جوامع بهره گرفت و در قالب فیلم‌های مستند این رویه را آموزش داد.

منبع: روزنامه قدس

منبع: قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۷۶۹۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تبلیغات دور دوم انتخابات مجلس از ۱۳ اردیبهشت آغاز می‌شود

ایسنا/لرستان استاندار لرستان با اشاره به آمادگی برای برگزاری دور دوم انتخابات جهت انتخاب دو نماینده در حوزه خرم‌آباد و چگنی گفت: تبلیغات دور دوم از ۱۳ اردیبهشت آغاز و انتخابات به صورت الکترونیکی برگزار می‌شود.

ابوطالب شفقت روز یک‌شنبه در حاشیه شورای اداری فرمانداری خرم‌آباد با اشاره به اینکه مقدمات برگزاری دور دوم دوازدهمین دوره انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه خرم‌آباد و چگنی فراهم شده است، افزود: این مرحله از انتخابات مجلس شورای اسلامی در این حوزه به صورت تمام الکترونیک برگزار خواهد شد.


استاندار لرستان افزود: تجهیزات برگزاری انتخابات به صورت الکترونیکی فراهم شده است و فرآیند آموزشی برای مردم و دست‌اندرکاران اجرایی با کمک مسئولان و صدا و سیمای مرکز استان انجام خواهد شد.


وی گفت: تبلیغات انتخاباتی نامزدها و طرفداران آنان از بامداد روز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت آغاز می‌شود و تا هشت صبح روز پنجشنبه مورخ ۲۰ اردیبهشت ادامه می‌یابد.


شفقت افزود: امیدواریم که هریک از عوامل دخیل در این انتخابات به نحو احسن نقش خود را ایفا کرده و مردم پرشورتر از قبل به پای صندوق رأی بیایند.


دومین دور انتخابات برای شکل گیری دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی روز جمعه ۲۱ اردیبهشت ماه برگزار می‌شود.

 انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ۷ موجود زنده‌ای که می‌توانند سیارۀ ما را نجات دهند
  • توریسم درمانی در حال ترک ایران است؛ عراقی‌ها هم دیگر نمی‌آیند
  • ضرورت توجه به جریان رسانه‌ای در مناطق مختلف اردبیل
  • تبلیغات دور دوم انتخابات مجلس از ۱۳ اردیبهشت آغاز می‌شود
  • رسانه عبری: ویدئوی حماس زنده بودن ۲ اسیر در غزه را ثابت کرد
  • زمان تبلیغات نامزد‌های دور دوم انتخابات مجلس اعلام شد
  • زمانبندی تبلیغات نامزد‌های دور دوم انتخابات مجلس
  • استقبال گسترده از فعالیت‌های فرهنگی امامزاده قاسم(ع) تهران/فعالیت‌ها با پیوست رسانه ای انجام می شود
  • سلامت و محیط زیست؛ دستمایه تبلیغات میلیاردی
  • روش‌های جدید در تبلیغات دین به معنای کمرنگ شدن روش‌هایی سنتی تبلیغ نیست