Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@13:50:00 GMT

باغداران مازندران در حسرت رونق بازار مرکبات

تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۰۲۰۳۹۳

باغداران مازندران در حسرت رونق بازار مرکبات

ساری - ایرنا- پرتقال و نارنگی های باغداران مازندران این روزها بی مشتری است به طوریکه دلالانی که در گذشته محصول باغها را به صورت کلی می خریدند و خود برداشت می کردند اینک حتی هزینه برداشت را نیز بر دوش باغدار تحمیل می کنند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، قیمت پرتقال تامسون که از اوایل اذرماه باغداران سخت مشغول برداشت و شاهد عرضه فراوان آن در بازارهستیم درهر کیلوگرم سر درخت به صورت یکجا 700تا 800 تومان ، در بازار دست فروش ها 900 تا یکهزار تومان و در فروشگاه ها نیز یکهزار و 500 تا 2 هزار تومان عرضه می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گفته باغداران همین پرتقال و نارنگی های نارنجی رنگ و خوشمزه که اینک دلالان برای بزخری حتی به ان نگاه هم نمی کنند در یک گردش چند هفته ای و دست به دست شدن مداوم در اوایل بهمن و اسفندماه به کیلویی تا 4 هزار تومان می رسد اما باغدار در فصل تولید به یک چهارم این قیمت هم راضی است.
براساس آمارهای رسمی، در مازندران افزون بر 110 هزار هکتار باغ مرکبات وجود دارد که به صورت میانگین بسته به شرایط آب و هوایی سالانه حدود 2.5 میلیون تن محصول از آنها برداشت و روانه بازار می شود.
از این میزان حدود یک میلیون و 700هزار تن پرتقال تامسون و مابقی نارنگی و دیگر مرکبات است که 70درصد مناسب برای تازه خوری است و قابلیت اب گیری ندارد.
**دلالان چیدن پرتقال را نیز برعهده باغدار گذشتند
یک باغدار مازندرانی در گفت وگو با ایرنا گفت : در سالهای گذشته دلالان محصول باغ را به صورت کلی می خریدند و خود نیز با اوردن کارگر ان را می چیدند ، اما امسال برخی ازاین دلالان هزینه برداشت مرکبات را به دوش باغدار گذشتند.
اکبر جعفری افزود : دلال مرکبات درختان باغم را یلویی 800 تومان قیمت گذشته اما می گوید باید خود ان را برداشت بکنید که با احتساب دستمزد هر کارگر به طور متوسط 60هزار تومان در روز در واقع قیمت پرتقال به کیلویی 700تومان کاهش می یابد .
وی با اشاره به اینکه محصول مرکبات امسال بسیار خوب و هوا نیز مناسب بوده است ، گفت : ما که از قیمت های موجود راضی نیستم ولی ای کاش روشهایی تعبیه می شد تا مرکبات با همین قیمت ها و سود معقولی به دست مصرف کننده برسد.
علی دژبان یکی از باغداران از روستای آقاملک بخش لاله آباد بابل که خود را صاحب نیم هکتار باغ مرکبات دانست در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: هر ساله بازار مرکبات به دلیل وجود عرضه فراوان در فصل پاییز و با فعالیت چشم گیر واسطه ها ،دستخوش تغییرات اساسی در قیمت و نحوه عرضه می شود.
وی با بیان اینکه باغداران پس از سه تا چهار سال سرمایه گذاری به مرحله تولید و فروش محصول می رسند، افزود: با توجه به ارزش زمین اگر محصولات مرکبات مورد حمایت و بازار آن ساماندهی نشود، ادامه فعالیت به صرفه نیست.
وی با بیان این نکته که متوسط درآمد امروز هر باغدار با فرض تولید حداکثری میانگین تولید 25تن در هکتار ، با قیمت سرباغ 800تومان درهر کیلو گرم 20میلیون تومان است که با احتساب هزینه های باغداری اصلا بصرفه نیست.
سلمان حبیبی یکی دیگر از باغداران منطقه بند پی شرقی بابل با بیان اینکه تغییر کشت از باغداری به زراعت از جمله برنج ، کلزا و علوفه بار دیگر مورد توجه کشاورزان این منطقه قرار گرفته است ، گفت: هر چند دغدغه کمبود آب برای کشاورزی برنجکاری جدی است ، اما در شرائط فعلی که عمده درختان مرکبات استان از رقم پرتقال تامسون است که صد درصد آن خاصیت تازه خوری دارد، مقرون به صرفه نیست.
وی افزود: اگر کارشناسان ، دست اندرکاران تصمیم گیران بخش کشاورزی ارقام های متعددی را برای باغداری معرفی می کردند، امروز با اشباع یک رقم از مرکبات روبرو نبودیم.
وی اضافه کرد: آمار صادرات 100 تا 200هزار تن مرکبات و خرید تضمینی و ذخیره 35تا 40 هزار تن پرتقال شب عید مرکبات در مقایسه با تولید بیش از 2 میلیون تن بسیار ناامید کننده است.
این باغدار گفت : درهمه دنیا با انجام تحقیقات و کشاورزی حرفه ای و مکانیزه در کمترین مساحت زمین های کشاورزی در صدد بهره وری و افزایش تولید هستند ، اما در حالی که باغداران مازندران در زمین های خرد و کوچک، کشاورزی غیر حرفه ای و سنتی برغم تلاش های فراوان تولید می کنند اما بازار فروش ندارند.
وی افزود : کاهش قیمت مرکبات باعث شده تا برخی باغداران در یک نوسان مداوم دوباره به دنبال تبدیل باغ به برنجکاری هستند امری که در سالهای گذشته سرمایه برخی کشاورزان را به علت این تغییرات مداوم قیمتی از بین برده است .
بر پایه آمار رسمی از جهاد کشاورزی مازندران پارسال حدود سه هزار هکتار از باغات و زمین های بایر استان با تغییر کشت از باغ به زمین شالیزاری تبدیل شده است.
** کارشناسان چه می گویند
کارشناسان کشاورزی در مازندران معتقدند کم تعداد بودن صنایع تبدیلی فراوری مرکبات ، مشخص نبودن وضعیت صادرات و فعالیت غیر حرفه ای باغداری و بی توجهی به انتخاب ارقام مناسب برای فرآوری از عمده مشکلات بخش باغداری مازندران است.
به گفته آنان اگر باغداری با انجام فعالیت های حرفه ای شامل هرس ، کودهی ، سم پاشی و مبارزه با آفات صورت بگیرد، به طور یقین با افزایش میانگین تولید مواجه و در نتیجه کاهش قیمت جبران می شود.
بنابر امار رسمی میانگین تولید در هکتار باغ مرکبات در مازندران 25تن است اما کشاورزان نمونه در استان با رعایت اصول علمی تا 90 تن در هکتار نیز محصول مرکبات برداشت کردند.
این کارشناسان می گویند مشکل دیگر در باغداری مازندران استفاده از یک محصول پرتقال تامسون است که حدود 70 درصد تولید استان را تشکیل می دهد و این محصول قابلیت ابگیری ندارد و تنها جنبه تازه خوری دارد.
کوچک و خرد بودن باغ ها، پیاده نشدن دانش کشاورزی در مزرعه، نداشتن الگوی کشت، باغداری سنتی ، ساماندهی نشدن بازار فروش و صادرات همگی باعث شده تا محصول تولیدی مرکبات مازندران برای کشاورز به صرفه نباشد و یا در واقع به مفهوم دیگر گران تولید شود.
از سوی دیگر در سالهای دهه هفتاد بخشی از زمینهای دشت و جلگه مازندران به خاطر قیمت های خوب مرکبات به باغهای مرکبات تبدیل شده که به گفته کارشناسان این اراضی مستعد باغداری نیستند و در نتیجه تولید به صرفه نباشد.
** امید به بازار صادراتی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه به دنبال ایجاد بازار و فرصت های جدید برای توزیع و فروش محصولات کشاورزی مازندران هستیم، گفت:بسته های تشویقی برای صادرات مرکبات تعریف شد.
دلاور حیدر پور با تاکید بر پایداری تولید و جلوگیری از ضرر و زیان تولیدکنندگان، خواستار تکمیل و توسعه زنجیره های تولید برای کاهش فاصله تولید تا مصرف مرکبات و کیوی شد.
وی خطاب به کشاورزان توصیه کرد به هیچ عنوان باغداری در دشت ها را ایجاد و یا توسعه ندهند و تاکید کارشناسی کشاورزی بر کشت محصولات زراعی در دشت ها است.
وی با تاکید مجدد که امروزه باغ ها در دشت ها بازده اقتصادی ندارند، گفت: کشاورزان می توانند باغ های درجه سه خود را در دشت ها از حالت باغ خارج کنند و به زراعت که درآمد خوبی دارد ،برگردانند.
رئیس اتاق بازرگانی مازندران نیز گفت که در این استان افزون بر 500 هزار تن تولید مازاد مرکبات وجود دارد که با صادرات می توان بازار نابسامان مرکبات را تنظیم کرد و این برنامه نیاز به حمایت مالی تجار با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت دارد.
عبدالله مهاجر افزود : تجار ما برای صادرات با مشکل مالی مواجهند و بازگشت سرمایه نیز به کندی انجام می شود و این روند قدرت ریسک کردن تجار ما را برای صادرات کاهش داده است.
وی ادامه داد : دولت با پرداخت تسهیلات با نرخ سود پائین و بازپرداخت حداقل یک ساله ، می تواند توان مالی تجار را برای صادرات افزایش دهد و این کمک خوبی برای صادرکنندگان است تا بتوانند محصول مرکبات را صادر کنند.
بر اساس آمار اتاق بازرگانی مازندران ، حدود یکهزار نفر در این استان کارت بازرگانی دارند و پارسال حدود 500 میلیون دلار کالا به خارج از کشور صادر کردند که میزان صادرات مرکبات کمتر از یک میلیون دلار بود.
بر اساس آمارهای رسمی 26 درصد از اشتغال مولد مازندران در اختیار بخش کشاورزی است و 50 درصد از این اشتغال این حوزه نیز مرتبط با باغداری به خصوص مرکبات است .
همچنین 10.5 درصد از ارزش افزوده بخش کشاورزی کشور مربوط به مازندران است و سالانه در این استان افزون بر 6 میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می شود.
خبرنگار: سید رضا هاشمی کروئی ** انتشار دهنده: محسن حسن نیا
6990/1899

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۰۲۰۳۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمبود کالا و افزایش قیمت در کمین بازار موبایل و لپ‌تاپ؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،بازار موبایل هفته دوم اردیبهشت ماه سال جاری را نیز با اخباری از تولید گوشی‌های تقلبی و محدودیت در تخصیص ارز واردات پشت سر گذاشت. البته در این هفته فعالان از احتمال تشدید رکود در بازار موبایل و لپ‌تاپ تحت تاثیر بخشنامه جدید وزارت صمت درباره سهمیه ارزی ابراز نگرانی کردند که به نظر می‌رسد این بخشنامه قرار است بازنگری شود. با این‌حال فعالان بازار کالاهای‌ آی‌تی از جمله موبایل و لپ‌تاپ همچنان از رکود در این بازار می‌گویند؛ تا جایی که به اعتقاد مدیرعامل یک فروشگاه اینترنتی تعمیرات و خرید موبایل، بازار تعمیرات با تاکید بر تولید داخل در نبود زیرساخت‌ها و کمبود کالای روز، رونق گرفته است.
کمبود کالا و افزایش قیمت در کمین بازار موبایل و لپ‌تاپ؟
از رکود در بازار لپ‌تاپ تا رونق تعمیر موبایل
پس از اینکه وزیر ارتباطات پیگیری پرونده تولید گوشی‌های تقلبی در کشور را از وظایف وزارت صمت دانست، هفته جاری سازمان توسعه تجارت ایران در نامه‌ای به وزارت صمت خواستار توضیح این وزارتخانه در خصوص تولید نوکیای تقلبی شد. به همین منظور، عباس علی‌آبادی، وزیر صمت در نشست خبری درباره تولید این گوشی‌ها اظهار کرد: «در صورت محرز شدن تقلبی بودن نوکیا، کالای تقلبی در کشور نهاد مسوول خود را دارد و البته ما هم مسوول هستیم؛ قطعا اگر ثابت شود، لااقل به آن خدمت نمی‌دهیم و به دستگاه‌های مربوطه و تعزیرات معرفی می‌کنیم.» او همچنین به ممنوعیت فروش کالای تقلبی در کشور اشاره کرد و می‌گوید اگر تولید گوشی‌های تقلبی تایید شود، مانع از واردات، تخصیص ارز و ریال به تولیدکننده می‌شویم. حتی آنها را به دستگاه‌های مرتبط معرفی خواهیم کرد. در شرایطی که تولید گوشی‌های تقلبی هنوز تعیین تکلیف نشده است و حمایت‌های مادی و معنوی از تولید داخل همچنان ادامه دارد، بخشنامه جدید وزارت صمت برای سهمیه ارزی و نحوه تخصیص آن منتشر شده و نگرانی واردکنندگان از سخت‌گیری‌های ارزی دولت را تشدید کرده است؛ تا جایی که محمدرضا فرجی، نایب‌رئیس اتاق اصناف تهران در گفت‌وگو با رسانه‌ها هشدار داده در صورتی که تخصیص ارز به واردکنندگان لپ‌تاپ مشروط به فروش ۷۰ درصدی واردات پیشین باشد، بازار لپ‌تاپ در نیمه دوم سال با کمبود کالا روبه‌رو می‌شود. به گفته او بازار در حال حاضر نیز راکد است و متقاضیان بلاتکلیف هستند.

در این وضعیت، آمار گمرک از واردات انواع گوشی در سال جاری نیز اعلام شده که طبق آن در فروردین ماه تعداد ۴۹۴ هزار و ۴۹۵ دستگاه گوشی تلفن همراه به دو شیوه تجاری و مسافری وارد کشور شده است. ارزش این تعداد گوشی تلفن همراه وارد شده به کشور در فروردین امسال ۱۲۲ میلیون و ۸۵۹ هزار دلار است. براین اساس، در فروردین ماه سال ۱۴۰۳ تعداد ۴۶۶ هزار و ۱۹۳ دستگاه گوشی تلفن همراه به ارزش ۱۰۶ میلیون و ۵۵۸ هزار دلار به شیوه تجاری و ۲۸ هزار و ۳۰۲ دستگاه گوشی تلفن همراه به ارزش ۱۶ میلیون و ۳۰۱ هزار دلار به شیوه مسافری وارد شد.

تا اینجا بازار موبایل همچنان با اخبار حمایت از تولید داخل، تعیین تکلیف تولید گوشی تقلبی و محدودیت در تخصیص ارز واردات درگیر است، اما در هفته جاری خبری از الزامات جدید وزارت صمت برای روند تخصیص ارز به کالاهای آی‌تی از جمله موبایل و لپ‌تاپ منتشر شد که با واکنش و نگرانی واردکنندگان مواجه شد. طبق گفته برخی از فعالان به نظر می‌رسد که این بخشنامه قرار است بازنگری شود. حتی از سوی فروشندگان پیش‌بینی می‌شود که قیمت لپ‌تاپ و سایر کالاهای مربوط به حوزه آی‌تی با نوسانات قیمت دلار، افزایش یابد.

نگرانی فعالان از آینده بازار موبایل
به همین منظور، «دنیای اقتصاد» با برخی از فعالان و فروشندگان بازار موبایل درباره وضعیت عرضه و تقاضا و پیش‌بینی آینده این بازار صحبت کرد و آنها از تداوم رکود و نبود عرضه در بازار موبایل و لپ‌تاپ گفتند. یک فروشنده در این زمینه با بیان اینکه تقاضا در بازار موبایل و لپ‌تاپ به‌شدت پایین است، توضیح می‌دهد: «همچنان تقاضا کم است و با اینکه ثبت سفارش و تخصیص ارز به کندی و به میزان کم انجام می‌شود، تاکنون در بازار کمبود کالا نداشته‌ایم.»

طبق گفته او، مصرف فعلی لپ‌تاپ در ماه‌های اخیر حدود هفت تا هشت هزار دستگاه است و تقریبا ۱۰ هزار دستگاه در بازار موجود است. این در حالی است که این میزان در مدت مشابه سال قبل حدود ۲۰ هزار دستگاه بوده است.

همچنین، به اعتقاد علیرضا اسدی، مدیرعامل یک فروشگاه اینترنتی تعمیر موبایل با فشار بر تولید داخل در شرایط نبود زیرساخت‌ها و کمبود کالای روز، بازار تعمیرات رونق گرفته است. او در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به کاهش قابل ملاحظه قدرت خرید مردم از کاهش تخصیص ارز موبایل و سایر کالاهای آی‌تی انتقاد می‌کند و به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «در حال حاضر تقاضا به دلیل کاهش قدرت خرید مردم کمتر از قبل شده و عرضه کالاهای آی‌تی از جمله موبایل نیز با محدودیت تخصیص درگیر است.»

با این حساب، به نظر می‌رسد این روزها نگرانی واردکنندگان و فعالان بازار از تشدید محدودیت در تخصیص ارز و واردات به واقعیت پیوسته و آنها پیش‌بینی می‌کنند که اگر وضعیت تخصیص ارز و ثبت سفارش در شرایط فعلی باقی بماند، بازار موبایل و سایر کالاهای آی‌تی در سه تا چهار ماه آینده با کمبود کالا و افزایش قیمت مواجه خواهد شد.

۲۲۰

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902071

دیگر خبرها

  • حمایت جهاد کشاورزی از ساخت ماشین آلات کشاورزی با همکاری چینی‌ ها
  • اعلام آمادگی ۵ استان برای افزایش سطح زیرکشت گوجه‌فرنگی
  • سهم ۲۴ درصدی محصولات کشاورزی در تولید ناخالص استان مازندران
  • کمبود کالا و افزایش قیمت در کمین بازار موبایل و لپ‌تاپ؟
  • دشت هراز بزرگترین تولیدکننده برنج مازندران است
  • معامله ارز، بی‌رونق‌تر از دیروز
  • سهم ۲۴ درصدی مرکبات و کیوی در تولید ناخالص مازندران
  • کیوی و مرکبات نخستین زنجیره ارزش مازندران است
  • خبر وزیر کشاورزی درباره شکر؛ متقاضیان ثبت نام کنند
  • مشکل تولید بذر کشاورزی در مازندران امسال رفع خواهد شد