Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@04:58:57 GMT

قرق شکنی ، ضیافت قتل عام پرندگان مهاجر در مازندران

تاریخ انتشار: ۸ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۳۳۱۵۶۹

قرق شکنی ، ضیافت قتل عام پرندگان مهاجر در مازندران

ساری - ایرنا - دوستداران محیط زیست در مازندران سنت ' قرق شکنی ' در تالاب های این استان را ضیافت قانونی برای قتل عام پرندگان مهاجر زمستان گذران ارزیابی کرده و خواستار پایان دادن به این اقدام شدند .

به گزارش خبرنگار ایرنا ، تعدادی از افراد عضو سازمان های مردم نهاد حامی محیط زیست در مازندران شامگاه یکشنبه در نشست خبری با عنوان ' نه به شکار پرندگان مهاجر ' که با حضور رئیس اداره حیات وحش محیط زیست استان در بنیاد حریری بابل برگزار شد ، بر ضرورت همکاری دستگاههای مسئول در این زمینه تاکید کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


قرق شکنی همه ساله در روزهای پایانی حضور پرندگان مهاجر در تالاب ها و دامگاههای بیشتر مناطق مازندران انجام می شود و هدف اصلی آن در زمان های قدیم بیرون راندن پرندگان از دامگاهها برای آماده کردن زمین های شالیزاری برای کشت بوده است .
در این روش اهالی روستاهای همجوار تالاب ها و همچنین روستاهائی که دارای آببندان پرنده پذیر هستند بویژه در شهرستان هائی مانند فریدونکنار ، بابلسر ، محمود آباد ، بابل و دیگر مناطق همجوار ، دستکم به مدت یک هفته دامگاهها را امن نگه می دارند تا پذیرای بیشترین تعداد پرندگان شوند.
پس از این تمهیدات ، از شکارچیان منطقه و حتی خارج از منطقه و استان های دیگر برای اجرای سنت قرق شکنی دعوت می شود و در روز خاصی که بیشتر در ماه اسفند واقع می شود ، دستجمعی وارد منطقه قرق شده می شوند و پرندگان را شکار می کنند .
البته در بعضی از مناطق ، شب قبل از قرق شکنی در خارج و حتی داخل دامگاهها تورهای هوائی زیادی نصب می شود تا بیشترین تعداد پرندگان در آخرین لحظات حضورشان در دامگاه شکار شوند . هدف از نصب این تورها که به طور معمول دامگاهها فاقد آنها هستند ، گرفتار کردن پرندگان ترسان و در حال فرار در تور هوائی است و به این ترتیب بر تعداد شکارها افزوده می شود.
پرندگانی که از تور و شلیک شکارچیان در طول قرق شکنی جان سالم به در می برند ، دامگاه را برای همیشه ترک می کنند و مجبورند مدت باقی مانده تا مهاجرت به سرزمین اصلی را در دریا یا تالاب های فاقد قرق شکنی سپری کنند و یا این که به مهاجرت خود زودتر از موعد پایان دهند.
دکتر محمود قاسم پوری عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس در این نشست گفت : خوشبختانه در سال های اخیر موج بسیار مثبت و ارزشمندی در جامعه ایجاد شده است که دوستداران محیط زیست و حیات وحش دغدغه های خود را برای حفظ آن بیان می کنند و با گسترش فضای مجازی اثر گذاری این سازمان های مردم نهاد بسیار جلوه بیشتری یافته است.
وی افزود : افکار عمومی انتظار دارد دستگاههای دولتی در کنار سازمان های مردم نهاد راهکارهای مناسبی برای حفظ محیط زیست و حیات وحش ارائه دهند.
** حیات وحش مازندران در مرحله هشدار
جواد ساداتی یکی از فعالان محیط زیست بابل هم در این نشست گفت : امروز حیات وحش مازندران به مرحله هشدار رسیده است و هیچ پرنده، خزنده و یا چرنده ای نباید شکار شود.
وی افزود : متاسفانه یک نسل کشی در قرق شکنی انجام می شود و دیده شده است که یک شکارچی دو کیسه پرنده در قرق شکنی شکار کرده است.
این فعال محیط زیست با تاکید بر ضرورت ممنوعیت قرق شکنی برای بیرون راندن پرندگان از دامگاهها ، گفت : از محیط زیست می خواهیم که تالاب ها را با قرق شکنی به میدان جنگ تبدیل نکنند.
بسیاری از کارشناسان محیط زیست یکی از دلایل عدم موفقیت پروژه حفظ و احیای ' درنای سیبری ' در شمال ایران را تیر خوردن نمونه‌های پرورش یافته در اسارت درنا که به جمعیت کوچک وحشی معرفی شده بودند، درست در زمان قرق شکنی عنوان می کنند.
به اعتقاد این کارشناسان بیشتر پرندگان تکثیر شده در اسارت و معرفی شده به طبیعت برخلاف پرندگان وحشی ، در ارتفاع پایین پرواز می‌کنند که این رفتار، موجب آسیب‌پذیری بیشتر این پرندگان در برابر شکارچیان و صیادان می‌شود. به همین دلیل معرفی هیچ‌یک از درناهای تکثیر شده در اسارت نیز با موفقیت انجام نشد و در نهایت اندک بازمانده جمعیت غربی درنا سیبری نیز از بین رفت و جمعیت غربی این پرنده بزرگ و باشکوه برای همیشه از طبیعت ایران و جهان حذف شد.
** حرکت گام به گام ولی مداوم
کعبه توسلی عضو انجمن حامیان محیط زیست بابلسر نیز در این نشست گفت : باید با نگاه منصفانه و واقع بینانه به این موضوع نگاه کنیم و نباید انتظار داشته باشیم که روند فعلی شکار پرندگان یک جا متوقف شود.
وی افزود : باید با ارائه راهکارهای مناسب و شغل جایگزین برای این صیادان به مرور زمان این روند را کنترل کنیم.
این فعال زیست محیطی اظهار داشت : با ارائه برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت می توانیم برای دستیابی به اهداف خود که حفظ حیات وحش مازندران است ، موفق عمل کنیم.
وی تغییر قوانین ناکارآمد ، برخورد با فروشندگان پرندگان در حال انقراض ، معرفی گونه های در حال انقراض و وضع جریمه های سنگین از یک سو و آموزش و فرهنگ سازی مردم از سویی دیگر از طریق رسانه ها و فضای مجازی را از جمله راهکارهای موثر در راستای حفظ حیات وحش برشمرد.
** پرنده نگری ، راهکاری جایگزین
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس یکی از برنامه های جایگزین برای سنت قرق شکنی و ایجاد درآمد برای مردم منطقه را اجرای طرح پرنده نگری دانست و گفت : امروز باید برای حل این مشکل راهکارهای عملی ارائه شود و فرهنگ سازی یکی ازاساسی ترین اقدامی است که در این مسیر باید انجام دهیم.
وی افزود : همه ما باید بدانیم که فرهنگ سازی زمان بر است و نباید انتظار داشته باشیم که در کوتاه ترین زمان به نتیجه برسیم.
قاسم پوری اظهار داشت : در کشور فنلاند 10 هزار برج پرنده نگری وجود دارد که مسافران و گردشگران به بالای برج رفته و پرندگان را نظاره می کنند ، اما متاسفانه در ایران هنوز یک برج پرنده نگری نداریم و این به عنوان یک نقص مطرح است .
** نگاه اقتصادی به شکار ، یک نقص
رئیس اداره حیات وحش سازمان محیط زیست مازندران نیز در این جلسه گفت : ما نمی توانیم به طور کامل تمامی شکارها را ممنوع کنیم بلکه آن چیزی که ما مخالفیم شکار نباید به صورت اقتصادی مطرح باشد و از قبل آن سود کلان به دست بیاید.
کوروس ربیعی افزود : ما با شکار دامگاه و دوما موافق هستیم و از سویی دیگر نمی توانیم اهالی را که 150 سال یا بیشتر به این روش سنتی شکار می کنند ، به یکباره متوقف کنیم.
وی گفت : در سال جاری به دلیل هشدارهای دامپزشکی هیچ پروانه شکاری صادر نشده است و از سوی دیگر در 10 سال اخیر نیز هیچ پروانه ایبرای شکار چهارپا در مازندران صادر نکرده ایم .
او افزود : در خصوص ممنوعیت قرق شکنی به لحاظ قانونی در این نشست نمی توانم یک جواب قطعی بدهم بلکه باید این موارد بررسی شود.
خبرنگار: فریبرز سیفی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
7343/1654

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۳۱۵۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زمین پاک یکی از ارکان مهم محیط زیست است

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران گفت: زمین پاک یکی از ارکان مهم محیط زیست است و قطعا تمام اکوسیستم‌ ها در حوزه محیط زیست مدیون داشتن زمینی پاک و خاکی پویا و حاصلخیز است.

به گزارش ایسنا و بنابر اعلام روابط عمومی اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران، حلیا سادات حسینی در چهارمین روز از هفته زمین پاک و در مراسم پیاده روی خانوادگی و پاکسازی، در تفرجگاه نرجس خاتون در منطقه ۱۵ در جمع فعالین محیط زیست به اهمیت  و مشارکت مردم در قبال کاهش پلاستیک و نجات زمین و حفظ آن برای نسلهای آینده اشاره کرد.

حسینی به معضلات محیط زیستی که منجر به عدم داشتن زمینی پاک می‌شود اشاره کرد و افزود: عواملی مانند توسعه شهرها، افزایش جمعیت، توسعه نامتقارن وعدم رعایت عدالت محوری در توسعه شهرها، منجر به بروز معضلات متفاوت و گریبان گیر زمین می‌شود.

وی در ادامه گفت: آمارها حاکی از آن است که وقتی فرسایش خاک را داریم معضلات بسیار زیاد را با از دست دادن اکوسیستم خاک به دست می‌آوریم. لذا می‌بایست حفاظت از خاک را به معنای واقعی جدی بگیریم و به مواردی چون نقاط انفصال فاضلاب‌ها، استفاده از گیاهان بومی، مصرف آبهای زیرزمینی، کاشت گیاهان همسو و هم جهت با شرایط اقلیمی توجه ویژه‌ای داشته باشیم تا بتوانیم خاک حاصلخیز و پویا را حفظ کنیم.

مدیر کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در ادامه صحبتهای خود به پاکسازی طبیعت اشاره کرد و گفت: در هفته زمین پاک و با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست، قصد داریم با انجام کارهای نمادین این هفته را مهم جلوه بدهیم  و حساسیت را در بدنه شهروندان ایجاد کنیم تا نسبت به محیط زیست پیرامون خود و حفظ زمین پاک، دغدغه‌مند شوند.

وی در پایان صحبتهایش به موضوع فرهنگ سازی و توانمندسازی شهروندان اشاره کرد و گفت: آمارها نشان می‌دهد که شش درصد از آلایندگی کره زمین مربوط به استفاده از صنایع شیمیایی و پلیمری است که منجر به تولید پلاستیک می‌شود. امیدواریم در آینده با فرهنگ سازی و دغدغه‌مند کردن شهروندان نسبت به کاهش مصرف پلاستیک و حفظ محیط زیست، شاهد هیچ نوع آلایندگی که حیات خاک را به خطر می‌اندازد، نباشیم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • برگزاری جشنواره زمین پاک در آستارا
  • مشارکت اجتماعی در حفظ محیط زیست
  • دستگیری متخلفان شکار و صید در مازندران
  • وضعیت مطلوب تالابهای نقده
  • میانگین بهره مندی مازندران از فاضلاب بهداشتی ۲۱ درصد است
  • زمین پاک یکی از ارکان مهم محیط زیست است
  • خریداری پرندگان برای بازگردان آن‌ها به طبیعت + فیلم
  • بازگردان پرندگان به طبیعت به همت دوستدار محیط زیست
  • تالاب کجی نمکزار نهبندان ۳۰ درصد آبگیری شد
  • آبگیری ۳۰ درصد از تالاب کجی نمکزار نهبندان