Web Analytics Made Easy - Statcounter

نرم افزارالکترونیکی پل های شهر توسط سازمان فاوای شهرداری اصفهان تهیه شده و تا دو ماه آینده به مرحله بهره برداری می رسد؛ این نرم افزار به امر نگهداری و تعمیرات پل های شهر کمک شایانی خواهد کرد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، هر روز در شلوغی و ترافیک شاید بارها با خود این جمله را زمزمه می کنیم که «آیا کسی نیست به داد ما برسد؟»

پشت چراغ قرمز، زمان هایی که جا برای پارک خودرو نداریم و خیلی اوقات که ترافیک امان ما را بریده است، ازاینکه به خیابان های شهر آمده ایم احساس ناراحتی می کنیم اما در همین اوضوع شلوغی خیابان ها، وجود پل ها مُسکنی برای کاهش ترافیک خیابان ها هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امروز تصمیم گرفتیم درباره فعالیت های عمران شهرداری برای نگهداری و تعمیرات ابنیه فنی و به ویژه پل های شهر اصفهان گفتگویی را با «شاهرخ ضیایی مقدم- رییس اداره نگهداری و تعمیرات ابنیه فنی معاونت عمران شهرداری اصفهان» انجام داده ایم که مشروح آن را در ادامه می خوانید:

پل ها در هنگام افزایش ترافیک و شلوغی خیابان ها، به داد رانندگان می رسند، در حال حاضر شهر اصفهان چند پل دارد؟

در حال حاضر در سطح کلانشهر اصفهان حدود ۱۲۰ پل سواره رو وجود دارد که مشغول خدمت رسانی به مردم هستند.

با توجه به اینکه هر روز شاهد شماره گذاری بیش از پیش خودروها و افزایش معضل ترافیک هستیم، شهرداری اصفهان با شناسایی این فرایند و نقطه هایی که گره های ترافیکی دارند، به دنبال رفع معضل ترافیک شهر است و در برنامه های بلند مدت خود، ساخت پل ها را مد نظر قرار داده است.

در حال حاضر پل ها به گونه ای ساخته می شوند که زیباسازی های آنها همزمان با، انجام می شود.

یکی از ویژگی های هر پل معماری آن است که با توجه به گذشت زمان می توان تغییر روند پل سازی ها را در شهراصفهان مشاهده کرد.

مصداق بارز آن مجموعه پل های تقاطع غیر همسطح میدان استقلال است که با تلاش شبانه روزی خادمان مردم در شهرداری، به نتیجه رسید و در اختیار شهروندان قرار گرفت.

برای هر پل عمر چند ساله تخمین زده می شود؟

سطح خدمت رسانی پل ها با توجه به وضعیت ترافیک، مساحت پل و اینکه چند سطح باشد، مشخص می شود اما به طور معمول پل ها به گونه ای پل ها ساخته می شوند که تا ۵۰ سال جوابگوی ترافیک شهر باشند.

برای اینکه پل های شهر به عمر تخمین زده شده برسند، به نگهداری و تعمیرات نیاز دارند که در اداره نگهداری و تعمیرات ابنیه فنی معاونت عمران شهرداری اصفهان این موضوع به صورت جدی دنبال می شود.

البته چند پروژه نوین در زمینه نگهداری و تعمیرات پل ها داریم که طول عمر پل ها را افزایش می دهد.

پل های مخصوص عبور خودروها در اصفهان چند ساله هستند؟

قدمت پل های ماشین رو اصفهان تا ۶۰ سال هم می رسد مثل پل های فلزی، آذر، فردوسی که قدمت بالایی دارند و هنوز خدمت رسانی می کنند.

پل های شهر اصفهان تحت نظارت اداره نگهداری و تعمیرات ابنیه فنی معاونت عمران شهرداری اصفهان هستند که طی دوره های مشخصی مورد بازبینی قرار می گیرند.

در این بازبینی اگر نقصی مشاهده شود توسط بازرسان درج و بر حسب اهمیت آنها شهرداری تعیین بودجه و اولویت بندی و هر سال نسبت به تعمیر و نگهداری آنها اقدام می کند.

پل ها مشابه موجود زنده هستند که نیاز به چکاپ و بازبینی دارند.

یک پل از قسمت های مختلفی تشکیل شده است؛ فونداسیون، پایه ها، کوله ها و عرشه پل سازه های اصلی پل ها را تشکیل می دهند و قسمت های جانبی پل ها شامل: حفظ ها، نرده ها، آسفالت، علایم ترافیکی، نرده ها و فضای سبز می باشد که تحت نگهداری قرار می گیرند و چنانچه هر کدام از این عناصر به خوبی نگهداری نشوند، پل دچار مشکل می شود.

برای تعمیر و نگهداری پل ها چه اقداماتی انجام می شود؟

اگر عیب یا نقصی در قسمت های اصلی و فرعی پل به وجود آید، به عنوان مثال اصلاح حفاظ ها و نرده ها، ترمیم آسفالت، اصلاح کوله های پل یا بتن ها و غیره، موارد توسط بازرسان رصد و اولویت بندی می شود.

اگر آسیب های به وجود آمده رفع نشوند، قطعاً خسارات جبران ناپذیری به پل ها وارد می کنند تا جایی که حتی ممکن است پل را از سطح خدمت رسانی خارج کنیم.

تعمیر و نگهداری پل های شهر در چه بازه زمانی صورت می گیرد؟

نگهداری و تعمیرات پل ها با توجه به تعداد آنها که حدود ۱۲۰ پل سواره رو در شهر اصفهان داریم، تقسیم بندی و هر سه ماه یکبار به طور دقیق تحت کنترل قرار می گیرند.

آیا برای پل های شهر رویداد جدی پیش رو داریم؟

اصفهان شهر پل ها است به طوری که قدمت پل های این شهر به ۴۰۰ سال می رسد و شهرداری اصفهان همانگونه که در پل سازی پیشتاز است، باید در تعمیرات و نگهداری پل ها هم پیشتاز باشد.

یکی از خبرهای مسرت بخش در این باره، استفاده از سیستم های نوین در نگهداری و تعمیرات پل ها است.

البته طرح پایش سلامت پل های شهر اصفهان را پیش می بریم به عنوان نمونه پل استقلال را تحت پوشش طرح پایش سلامت دائم قرار دادیم.

در حال حاضر پل استقلال سنسور گذاری شده و سنسورهای دائم در سازه پل استفاده شده اند تا چنانچه کوچکترین اتفاقی برای پل حادث شود، مطلع شویم و به سرعت عیب یا نقص به وجود آمده را برطرف کنیم.

سنسورها یکی از به روز ترین سیستم های روز دنیا هستند که برای نگهداری پل ها استفاده کرده ایم.

 چه وظیفه ای به عهده این سنسورها است؟

از طریق این سنسورها دیتاهایی استخراج می شود که این دیتاها  می تواند تغییراتی که در مشخصات دینامیکی سازه به وجود آید را برای ما گزارش می کند.

به روایتی دیگر هر تغییری اتفاق افتد توسط سنسورها گزارش داده می شوند و از طریق کابل ها و بردها و با پردازش اطلاعات محتوای آن برای ما قابل فهم می شود.

برخی از سنسورها را می توان در پل های قدیمی شهر و پل هایی که از درجه اهمیت بالایی برخوردار هستند، هم استفاده کرد.

همچنین در پل های جدید الاحداث می توان از این سنسورها استفاده کرد،   حتی می توان روی ساختمان های حساس شهر هم این سنسورها نصب کرد.

این سیستم ها آلارم دهنده هستند و کار نیروهای انسانی را راحت تر و البته وظیفه آنها را خطیر تر می کند چون مسؤلیت سنگینی خواهند داشت.

ما پل های شهر اصفهان را تحت نرم افزار الکترونیکی پل ها قرار خواهیم داد؛ این رویداد مبارک تا چند ماه آینده اتفاق خواهد افتاد و ما پل های شهر را به صورت یک شبکه رصد خواهیم کردتا چنانچه مشکل خاصی در پل ها اتفاق افتد در اسرع زمان مطلع و نسبت به رفع آن اقدام کنیم.

این نرم افزارالکترونیکی توسط سازمان فاوای شهرداری اصفهان تهیه شده، در حال تست است و تا دو ماه آینده به مرحله بهره برداری می رسد و به امر نگهداری و تعمیرات پل های شهر اصفهان کمک شایانی خواهد کرد.

منبع: ایمنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۷۳۳۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هوشمندسازی به خوبی در شهر تهران پیش نرفت/ آینده جهان به سمت تکنولوژی و فناوری است

به گزارش «نماینده»، سوده نجفی، عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر تهران در نشست تخصصی دوقلوهای دیجیتال در متاورس شهری بررسی تطبیقی شهر تهران اظهار داشت: متاورس یک دنیای مجازی است که با ترکیب مفاهیم واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR)، به دنبال این است تا به کاربران خود این فرصت را بدهد تا هر آنچه را که در دنیای واقعی انجام می‌دهند بدون نیاز به حضور فیزیکی در متاورس انجام دهند. در واقع می‌توان متاورس را یک جهان برتر معرفی کرد که در آن محدودیت‌های دنیای فیزیکی از بین خواهد رفت و شاید انسان‌ها بتوانند در دنیای آرمانی خود زندگی کنند.

وی ادامه داد: متاورس دارای ویژگی های مختلف و کاربردهای متفاوت است که در حوزه آموزش، سلامت و درمان، بازاریابی، سرگرمی و گردشگری از آن استفاده می شود.

نجفی افزود: توسعه تکنولوژی و گسترش فناوری یکی از راه های افزایش رفاه و آسایش شهروندان است که در سال های اخیر پیشرفت های خوبی صورت گرفته که در انجام امورات روزمره شهروندان و کاهش آلودگی هوا و ترافیک موثر واقع شده است.

عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر تهران گفت: شورای شهر ششم با توجه به اهمیت این موضوع از ابتدای فعالیت بر مسئله هوشمند سازی تاکید داشته و دارد. در برنامه چهارم تحول و پیشرفت تهران نیز احکامی در خصوص هوشمند سازی مدنظر قرار گرفته است اما متاسفانه موضوع هوشمندسازی به خوبی پیش نرفت و ما امروز با گذشت ۳ سال وقتی از بسیاری از بخش های شهرداری تهران بازدید داریم خود سازمان‌ها، شرکت‌ها و مناطق شهرداری نسبت به عملکرد سازمان فاوا شهرداری تهران انتقاد دارد و معتقدند که بسیاری از برنامه‌ها و پروژه‌های ما توسط این سازمان قفل شده و یا به کندی پیش می‌رود.

وی در پایان گفت: آینده جهان به سمت تکنولوژی و فناوری در حال حرکت است و تعدادی از شهرهای جهان امروز با استفاده از همین تکنولوژی و فناوری مدیریت بهتر و سهل تر و رفاه و آسایش بیشتر توسط شهروندان را تجربه می کنند و هر شهر و مجموعه ای که نتواند از تکنولوژی های روز استفاده کند قطعا در مرور زمان دچار چالش خواهد شد. امیدواریم در شهر تهران نیز شاهد هوشمند سازی باشیم که انتظار می‌رود که سازمان فاوای شهرداری در این زمینه فعال باشد.

دیگر خبرها

  • هوشمندسازی به خوبی در شهر تهران پیش نرفت/ آینده جهان به سمت تکنولوژی و فناوری است
  • راهکارهایی برای به روزرسانی نقشه جامع علمی کشور
  • آخرین وضعیت حل مشکل پله برقی‌های خاموش تهران/ ۶۰ یونیت تا ۳ ماه آینده نصب می‌شود
  • رونمایی از طرح مرکز رشد و نوآوری اتاق بازرگانی سنندج
  • تجارت الکترونیکی یکی از راهبردهای دولت سیزدهم است
  • هوآوی از نرم‌افزار جدید خودروی هوشمند رونمایی کرد
  • احتمال رفع فیلتر گوگل‌پلی/رونمایی و پرتاب ماهواره‌های جدید
  • بهترین آموزشگاه تعمیرات پکیج در تهران
  • صعود آینده‌سازان نجف‌آباد به لیگ دسته یک هندبال کشور
  • صعود گلنور اصفهان به لیگ برتر بسکتبال ایران