Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-29@18:29:20 GMT

پایان کار داعش در منطقه

تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۳۹۵۵۱

پایان کار داعش در منطقه

سفر پیروزمندانه بشار اسد به روسیه

به گزارش جام جم آنلاین ،برخی منابع رسانه ای هم دیدار روسای جمهوری روسیه و سوریه را به منزله اعلام پیروزی بر داعش و ورود به مرحله پساداعش در سوریه ارزیابی کرده اند.

کاخ کرملین روز سه‌شنبه از دیدار بشار اسد رئیس جمهوری سوریه با ولادیمیر پوتین در شهر سوچی روسیه خبر داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این دیدار که روز دوشنبه برگزار شد طرفین درباره دورنمای حل و فصل سیاسی بحران در سوریه و همچنین فراهم سازی مقدمات برگزاری کنگره گفت‌وگوهای ملی سوریه رایزنی کردند.

درباره اهمیت پایان کار داعش در منطقه، نکات مهم بسیاری وجود دارد که در این یادداشت به برخی از آنها اشاره می شود.

موجودیت داعش

نخستین مساله درباره گروه تروریستی – تکفیری داعش نحوه شکل گیری و موجودیت این گروه ساختگی است که در گرماگرم بحران سوریه در سال های 2013 و 2014 میلادی اعلام موجودیت کرد و به سرعت بخش های وسیعی از خاک سوریه و عراق و مناطقی از لبنان تا شمال آفریقا را تحت سیطره خود درآورد.

در این خصوص فرضیه های مختلفی مطرح شده است، اما مهمترین فرضیه ای که اسناد زیادی برای اثبات آن وجود دارد، نقش محوری آمریکا در ایجاد داعش، بر بستر بی ثباتی و ناامنی های پسابیداری اسلامی در منطقه است.

سایت افشاگر ویکیلیکس در سال 2016 میلادی اسنادی را فاش کرد که نشان می دهد، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) نقش مستقیمی در شکل گیری داعش داشته است.

جولیان آسانژ، از بنیانگذاران سایت افشاگر ویکی‌لیکس، با انتشار اسنادی معروف به «اسناد کارتر 3» توضیح داد که ریشه این گروه تروریستی به سال 1979 باز می گردد، زمانی که آمریکا و عربستان با هدف متوقف کردن ارتش سرخ شوروی بخشی از جنگجویان و مجاهدین افغانستان را مسلح کردند، و از این طریق زمینه‌های شکل گیری القاعده را فراهم کردند.

به گفته آسانژ گروه داعش از بقایای گروه القاعده در عراق و پس از سرنگونی رژیم صدام تشکیل شد، و در زمان مقتضی از منطقه الرقه در سوریه اعلام موجودیت کرد.

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه شوروی هم در تابستان سال گذشته تصریح کرد که آمریکا با اشغال عراق و منحل کردن ارتش و سازمان امنیت این کشور نقش مستقیمی در پیدایش داعش و سپس تقویت آن در منطقه داشت.

علاوه بر این دونالد ترامپ در دوران رقابت انتخاباتی خود، هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه وقت آمریکا را در این زمینه متهم کرد،و از دست داشتن وی در ایجاد گروه تروریستی داعش پرده برداشت و اسنادی را در این خصوص منتشر کرد.

در چنین شرایطی گروه داعش با استفاده از آشوب هایی که پس از موج بیداری اسلامی در سوریه ایجاد شد اعلام موجودیت کرد و با استفاده از فضای اینترنتی و دسترسی آسان به اطلاعات و جابه جایی پول و سلاح در منطقه به تثبیت موقعیت و ترویج ایدئولوژی تکفیری خود پرداخت.

درگیر شدن داعش در سوریه فرصت تازه ای به این گروه تروریستی داد تا از پشتیبانی جبهه مخالف نظام سوریه از آمریکا تا رژیم صهیونیستی، عربستان و دیگر کشورهای منطقه استفاده کند و با حمایت مستقیم و یا چشم پوشی جبهه غربی – عربی و کشورهایی نظیر ترکیه به جذب گسترده نیرو، سلاح و سرمایه برای سازماندهی در سوریه و عراق بپردازد.

در طول سال های گذشته نیز کشورهای مختلف به ویژه آمریکا و عربستان به شیوه های مختلف از نیروهای مسلح ضد سوری حمایت کردند، که بخش زیادی از این کمک ها به دست عناصر تروریستی داعش رسیده است. تمهید شرایط برای فروش نفت سوریه و عراق و انتقال پول آن، یکی از شیوه های حمایت جبهه آمریکایی – سعودی از گروه داعش در منطقه بوده است.

ائتلاف های ضد داعش

در سال های گذشته دو جریان مشخص در مبارزه با داعش شکل گرفت. جریان نخست، دولت، ارتش و گروه های مردمی عراق و سوریه که با حمایت روسیه، ایران و جنبش های حوزه مقاومت در برابر داعش قرار گرفتند، و سنگر به سنگر، خاک دو کشور عراق و سوریه و همچنین بخش های اشغال شده لبنان را از دست عناصر داعش پاکسازی کردند.

و جریان دوم، گروه موسوم به ائتلاف بین المللی ضد داعش که تحت رهبری آمریکا پرچم مبارزه با داعش را بلند کرد. این گروه درحالی مدعی مبارزه با داعش شده بود که در براندازی نظام سوریه هدف مشترکی را با داعش تعریف کرده و به همین دلیل در بسیاری از موارد از عناصر داعش در برابر نیروهای ارتش سوریه حمایت کرده بود.

بعلاوه اسناد ناظر به دست داشتن آمریکا در ایجاد داعش، در کنار نقش آشکار عربستان در حمایت از جریان های تروریستی و تکفیری منطقه هرگونه اعتماد به نقش آفرینی ائتلاف آمریکایی علیه داعش را زیر سئوال می برد.

در این چارچوب مرور فرآیند شکست داعش در سوریه و عراق نشان می دهد که آمریکا و ائتلاف تحت رهبری این کشور به جز در بخش هایی از شرق فرات در سوریه، هیچ مشارکت موثری در روند مبارزه با داعش نداشته است.

مرور پیروزی های راهبردی ارتش سوریه در قنیطره، ریف دمشق، حلب، دیرالزور، بوکمال و عملیات وسیع دیگری که در سایر استان ها ومناطق تحت سلطه گروه های تروریستی در سوریه صورت گرفته است نشان می دهد که در هیچ یک از این عملیات پیروزمندانه ردی از ائتلاف آمریکایی مشاهده نمی شود، و تنها ارتش و نیروهای مردمی سوریه در کنار حزب الله لبنان و حمایت مستشاری ایران و پشتیبانی هوایی روسیه باعث این پیروزی های خیره کننده شده است.

ائتلاف آمریکایی در الرقه

اخراج داعش از شهر الرقه در سوریه یکی از معدود مواردی است که در آن ائتلاف آمریکایی به پشتیبانی از نیروهای دموکراتیک سوریه پرداخت، و در موارد متعدد با هدف قرار دادن نیروهای ارتش سوریه، مانع از ورود ارتش این کشور به منطقه الرقه شده است.

آمریکا در این چارچوب شرایط جدیدی را در شرق فرات در سوریه ایجاد کرد و با حمایت از نیروهای دموکراتیک کرد، کانون تنش تازه ای را علیه دولت مرکزی این کشور سامان داد تا در آینده با تحریک جدایی طلبی و برانگیختن گروه های کرد سوری، اهداف فتنه انگیزانه خود در سوریه را دنبال کند.

تغییر معادلات قدرت در منطقه

به هر تقدیر قاطبه تحلیل گران منطقه ای و بین المللی بر این نکته تصریح دارند که مبارزه با داعش در سوریه و عراق به عرصه فراگیری از تقابل ائتلاف آمریکایی – سعودی با جبهه مقاومت به رهبری ایران تبدیل شده است.

در این چارچوب جبهه ضد مقاومت از همه ظرفیت های خود برای براندازی نظام سیاسی در عراق و سوریه استفاده کرد و اتحاد نانوشته ای میان جبهه غربی – عربی – عبری برای مبارزه با کشورهای محور مقاومت ایجاد شد.

به همین دلیل فرجام کار داعش در منطقه، فراتر از پایان دادن به موجودیت این گروه تروریستی در عراق، سوریه و لبنان، از زاویه فرجام تقابل جبهه مقاومت و کشورهای متخاصم هم دارای اهمیت راهبردی است.

باید به این موضوع توجه داشت که پیروزی جبهه مقاومت در برچیدن بساط داعش در منطقه به معنای پیروزی جبهه مقاومت متشکل از ایران، لبنان، سوریه و عراق در کنار روسیه است که در مقابله با داعش منافع مشترکی را با جبهه مقاومت در منطقه تعریف کرده است.

بعلاوه شکست داعش یکی از بزرگترین تحولاتی است که برای نخستین بار بدون ایفای نقش موثر آمریکا در خاورمیانه اتفاق افتاد. به عبارت دیگر در تحولات یکصد سال گذشته به ویژه پس از جنگ جهانی دوم رویداد تعیین کننده ای را در منطقه مهم خاورمیانه نمی توان یافت که بدون حضور و نقش آفرینی محوری آمریکا حل و فصل شده باشد.

به همین دلیل شکست داعش بدون ایفای نقش موثر آمریکا یک استثنا و نقطه آغازی در آینده خاورمیانه ارزیابی می شود. این معنا از زاویه دیگر به معنای ظهور قدرت های تعیین کننده دیگر در منطقه خاورمیانه است، که نقش محوری در برچیدن سلطه تروریسم در سوریه، عراق و لبنان را به عهده داشته اند.

روسیه به عنوان یک قدرت بین المللی پس از انفعال در جنگ افغانستان، عراق، لیبی و تحولات شمال آفریقا، این بار در سوریه به صورت یک قدرت موثر عمل کرد و با استفاده از استنکاف آمریکا برای ورود مستقیم به بحران سوریه، جایگاه برتر در مدیریت بحران سوریه را در اختیار گرفت و به عنوان یک قدرت بین المللی جایگاه خالی شده آمریکا را پر کرد.

ایران نیز با حضور مستشاری تعیین کننده در سوریه و عراق به عنوان راهنمای اصلی بغداد و دمشق مدیریت عملیات میدانی علیه داعش را بر عهده گرفت و نشان داد که از ظرفیت نظامی، فرماندهی و سازماندهی بالایی برای مقابله با تروریسم و حامیان منطقه ای و بین المللی گروه های تروریستی برخوردار است.

این شرایط در واقع نوید بخش تغییر اساسی در معادلات منطقه ای به نفع جبهه مقاومت از یک منظر و قدرت احیا شده سوریه از منظر دیگر است.

نکته قابل توجه اینکه ایران و روسیه علاوه بر داشتن دست بالا در تحولات میدانی در سوریه در عرصه سیاسی هم میدان دار مذاکرات موفق آستانه بوده اند و نشان داده اند که بر خلاف مذاکرات بین المللی ژنو - که به دلیل مداخلات جبهه آمریکایی – سعودی بی نتیجه مانده است - ظرفیت بالایی هم برای حل و فصل سیاسی اختلافات میان دولت و مخالفان سوریه و ترسیم آینده سیاسی این کشور دارند.

یوسف اسماعیلی / جام جم آنلاین

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۳۹۵۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار اسرائیل به نمایندگان دیپلماتیک خود در سراسر جهان/ آغاز سفر منطقه‌ای وزیر خارجه آمریکا از عربستان/ دیدار وزیر امور خارجه بحرین با بشار اسد

بین الملل تابناک: هشدار اسرائیل به نمایندگان دیپلماتیک خود در سراسر جهان، آغاز سفر منطقه‌ای وزیر خارجه آمریکا از عربستان، دیدار وزیر امور خارجه بحرین با بشار اسد، انهدام تجهیزات زرهی تروریست‌ها در حومه حلب، ادلب و لاذقیه و ادامه حملات پهپادی در دریای سرخ، از مهم‌ترین خبر‌ها و رویداد‌های منطقه‌ای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.

هشدار اسرائیل به نمایندگان دیپلماتیک خود در سراسر جهان

وزارت خارجه رژیم صهیونیستی با صدور بخشنامه‌ای برای همه سفارتخانه‌ها و نمایندگان دیپلماتیک این رژیم در سراسر جهان به آنها درباره اقدامات ضد صهیونیستی هشدار داد.

 رسانه‌های رژیم صهیونیستی اعلام کردند، «یسرائیل کاتس»، وزیر خارجه این رژیم با صدور بخشنامه‌هایی برای تمامی سفارتخانه‌ها و نمایندگان دیپلماتیک رژیم صهیونیستی در سراسر جهان از آنها خواست تا خود را برای آنچه آن را «موج جدید یهودستیزی» در سراسر جهان خواند، آماده کنند.

به گزارش خبرگزاری «سما» فلسطین، این بخشنامه با توجه به نگرانی‌های اخیر رژیم صهیونیستی از احتمال صدور حکم‌ بازداشت تعدادی از مسئولان ارشد این رژیم از سوی دیوانه کیفری بین‌المللی به دلیل فاجعه انسانی که تل‌آویو با حملات مستمر خود در نوار غزه رقم زده، صادر شد.

به گزارش رسانه‌های رژیم صهیونیستی کاتس در پیام‌های رسمی که برای تمامی سفارتخانه‌ها و نمایندگان دیپلماتیک این رژیم در خارج از سرزمین اشغالی ارسال کرد، به آنها دستور داد با توجه به انتشار شایعه‌هایی درباره احتمال صدور حکم‌های بازداشت در حق برخی مقامات ارشد سیاسی و نظامی رژیم صهیونیستی از سوی دیوان کیفری بین‌المللی، خود را برای «آغاز موج جدید یهودستیزی و اقدامات ضد اسرائیلی» آماده کنند.

کاتس در پیام خود مدعی شد: «در صورتی که چنین حکم‌های بازداشتی از سوی دیوان کیفری بین‌المللی در لاهه صادر شود، زیان آن متوجه سران و نیروهای ارتش اسرائیل خواهد بود؛ اما به حماس و محور اسلامی به رهبری ایران که علیه ما می‌جنگد، نیرو خواهد بخشید.»

وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در ادامه نیز دستور تقویت تدابیر امنیتی در اطراف نهادهای یهودی و یا موسسه‌های رسمی این رژیم در سراسر جهان را صادر کرد.

آغاز سفر منطقه ای وزیرخارجه آمریکا از عربستان

وزیر امور خارجه آمریکا روز دوشنبه در اولین ایستگاه از سفر منطقه‌ای خود وارد عربستان سعودی شد.

 آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه وارد عربستان شد تا به ادعای خودشان شانس دستیابی به آتش‌بس بین اشغالگران و جنبش مقاومت اسلامی (حماس) و ورود کمک‌های بشردوستانه بیشتر به نوار غزه را افزایش دهد.

بر اساس گزارش الجزیره، بنا به گفته یک مقام وزارت خارجه آمریکا، بلینکن در ریاض با چندین همتای خود از کشورهای حاشیه خلیج فارس و اروپا در مورد طرح‌های بازسازی نوار غزه پس از جنگ دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد و سپس به اردن و اراضی اشغالی خواهد رفت.

انتظار می‌رود آنتونی بلینکن به درخواست خود در سفر به اراضی اشغالی در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه، از منطقه «غلاف غزه»، به ویژه از کیبوتس «بئیری» و گذرگاه کرم ابوسالم بازدید کند.

وبگاه روزنامه یدیعوت آحرونوت، یکشنبه گزارش داد بازدید این مقام آمریکایی از منطقه غلاف غزه به درخواست وزیر امور خارجه آمریکا صورت می‌گیرد، در حالی که یوآو گالانت، وزیر جنگ و یسرائیل کاتس وزیر امور خارجه صهیونیست‌ها نیز وی را همراهی خواهند کرد.

دیدار وزیر امور خارجه بحرین با بشار اسد

 وزیر امور خارجه بحرین که روز یکشنبه در صدر هیأتی بلندپایه به سوریه سفر کرده است، با رئیس جمهوری این کشور دیدار کرد.

به گزارش خبرگزاری سوریه (سانا)، «عبداللطیف بن راشد الزیانی» وزیر خارجه بحرین عصر امروز با «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه دیدار کرد.

در این دیدار، روابط دوجانبه سوریه و بحرین و راهکارهای گسترش روابط در زمینه‌های مختلف در راستای منافع دو کشور بررسی شد.

دو طرف همچنین تدارکات و تلاش‌های بحرین برای برگزاری موفق اجلاس سران عرب که قرار است بزودی در بحرین برگزار شود و نیز مهم‌ترین موضوعات مربوط به دستور کار این اجلاس را بررسی کردند.

اسد در این دیدار بر تقویت همبستگی عربی و اقدام مشترک برای تحقق ثبات منطقه در سایه حوادث و تحولات جهان تأکید کرد.

الزیانی پیش از دیدار با اسد با «فیصل المقداد» وزیر امور خارجه سوریه نیز دیدار و درباره روابط دوجانبه گفت‌وگو کرد. دو طرف بر ضرورت تقویت روابط به نفع منافع مشترک دو کشور و دو ملت تأکید کردند.

وزرای امور خارجه بحرین و سوریه، مقدمات برگزاری سی و سومین اجلاس سران اتحادیه عرب را بررسی و تأکید کردند که این اجلاس باید از روند اقدام مشترک عربی و تقویت توان کشورهای عربی برای مقابله با چالش‌های مختلف حمایت کند.

انهدام تجهیزات زرهی تروریست ها در حومه حلب، ادلب و لاذقیه

روز یکشنبه وزارت دفاع سوریه، از هدف قرار گرفتن تجهیزات تروریست‌ها در حومه ادلب و حلب و نیز انهدام چند پهپاد در حومه لاذقیه خبر داد.

 وزارت دفاع سوریه امروز اعلام کرد، نیروهای ارتش این کشور تجهیزات تروریست‌ها در حومه ادلب و حلب را هدف قرار داده و با همکاری روسیه، چند پهپاد را در حومه لاذقیه منهدم کردند.

وزارت دفاع سوریه با انتشار ویدیویی از هدف قرار دادن خودروهای زرهی تروریست ها و سرنگون شدن تعدادی پهپاد با همکاری نیروهای روسی خبر داد.

هفته گذشته نیز یگان‌های توپخانه و موشکی ارتش سوریه، مواضع گروه تروریستی جبهه النصره و دیگر تروریست‌های هم پیمان آن را در حومه شهر ادلب و غرب شهر حلب هدف قرار دادند.

ادامه حملات پهپادی در دریای سرخ

فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) دوشنبه مدعی شد که با پنج پهپاد بر فراز دریای سرخ مقابله کرد.

 سنتکام در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: نیروهای فرماندهی مرکزی آمریکا، ساعت یک و ۴۸ دقیقه تا ۲ و ۲۷ دقیقه بامداد ۲۸ آوریل (نهم اردیبهشت) با موفقیت با پنج پهپاد بر فراز دریای سرخ مقابله کردند.

سنتکام اطلاعات بیشتری در این باره منتشر نکرد؛ اما ادعا کرد که مشخص شد این پهپادها تهدیدی قریب‌الوقوع علیه آمریکا، ائتلاف و کشتی‌های تجاری در منطقه ایجاد می‌کنند.

نیروهای مسلح یمن در ماه‌های گذشته در حمایت از مردم غزه، چند کشتی رژیم صهیونیستی یا کشتی‌های حامل کالا برای این رژیم را که در دریای سرخ، اقیانوس هند و تنگه باب‌المندب عازم سرزمین‌های اشغالی بودند، هدف قرار داده است.

نیروهای مسلح یمن متعهد شده‌اند تا زمانی که رژیم اسرائیل حملات خود به نوار غزه و کشتار مردم این منطقه را متوقف نکند، حملات به کشتی‌های این رژیم یا کشتی‌های عازم سرزمین‌های اشغالی و کشتی نیروهای ائتلاف حامی رژیم صهیونیستی را در دریای سرخ ادامه خواهند داد.

آمریکا و انگلیس طی چندین نوبت به بهانه صیانت از کشتیرانی بین‌المللی علیه مواضع نیروهای یمنی حمله کردند اما این اقدامات به گواه کارشناسان بین‌المللی نتوانسته است حملات علیه کشتی‌های وابسته به رژیم صهیونیستی در دریای سرخ را مهار و بازدارندگی ایجاد کند.

اتحادیه اروپا نیز یک ماموریت دریایی در دریای سرخ موسوم به «آسپیدس» تشکیل داده و مدعی شده که هدف از این عملیات فقط دفاعی است.

 

دیگر خبرها

  • تحرکات آمریکا در سوریه از بیم تشدید عملیات‌های مقاومت
  • هشدار اسرائیل به نمایندگان دیپلماتیک خود در سراسر جهان/ آغاز سفر منطقه‌ای وزیر خارجه آمریکا از عربستان/ دیدار وزیر امور خارجه بحرین با بشار اسد
  • الدفاعی: وعده صادق، پایان‌بخش توهم ارتش شکست‌ناپذیر اسرائیل
  • مسئول «پلیس اسلامی داعش» در عراق به دام افتاد
  • سنگ‌اندازی واشنگتن در توافق راهبردی عراق و ترکیه
  • آمریکا برای تداوم حضور نظامی در عراق، داعش را بهانه کرده است
  • مقابله با آمریکا؛ هدف مشترک تهران - مسکو
  • کنعانی: اگر رشادت مستشاران سپاه نبود داعش تا پشت درب پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ می‌کرد
  • آمریکا گروهک‌های تکفیری منطقه را احیا می‌کند
  • سپاه نبود داعش تا پشت درب پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ می‌کرد