Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@22:57:32 GMT

فصل شعله های آبی و خطر مسمومیت با منواکسید کربن

تاریخ انتشار: ۴ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۶۲۶۹۳

فصل شعله های آبی و خطر مسمومیت با منواکسید کربن

کرمانشاه- ایرنا- براساس اعلام مدیرکل پزشکی قانونی کرمانشاه در سال 95، 24 نفر بر اثر خفگی با گاز منواکسید کربن در استان جان باختند، میزان خفگی در نیمه دوم سال به دلیل افزایش استفاده از وسایل گاز سوز بیشتر از نیمه اول است و می طلبد شهروندان در استفاده از این وسایل نکات ایمنی را رعایت کنند.

به گزارش خبرنگار ایرنا؛ از جمله مسمومیت های مهم و شایع در فصول سرد سال مسمومیت با گاز منواکسید کربن می باشد، منواکسید کرین گازی است که در اثر سوختن ناقص سوخت های فسیلی مانند نفت، گاز، بنزین، گازوئیل و ذغال چوب حاصل می شود و چون گازی بی رنگ ، بی بو، بی مزه و غیرمحرک است مسمومیت با آن به راحتی اتفاق می افتد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


منواکسید کربن در خون با هموگلوبین ترکیب پایداری تشکیل داده و در نتیجه اکسیژن رسانی به بافتهای بدن را کاهش می دهد، در صورت مسمومیت شدید پس از بروز تشنج، مرگ در فرد مسموم فرا می رسد.
همین امر موجب شده تا مسمومیت با منواکسید کربن یکی از مرگبارترین انواع مسمومیت ها محسوب شود. مشاغلی مانند مکانیک ها، جوشکاران، آتش نشانها، شاغلین در پایانه های اتوبوسرانی، رانندگان تاکسی، کارگرانی که در محیط بسته از بخاری های نفتی برای گرم کردن محیط استفاده می کنند و همچنین خانواده هایی که در فصول سرد سال برای گرم کردن منازل از چراغ های نفتی یا بخاری های گازی بدون دودکش استفاده کرده و یا نکات ایمنی در مورد نصب دودکش استاندارد را رعایت نمی کنند در معرض خطر مسمومیت با گاز منو اکسید کربن قرار دارند.
رئیس اداره تحقیق، توسعه و آموزش مردمی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به مناسبت هفته پیشگیری از مسمومیت ها به خبرنگار ایرنا گفت که در سال های اخیر مسمومیت ناشی از منوکسید کربن عامل 11 تا 17 درصد از مرگ های ناشی از مسمومیت بوده و با توجه به آغاز فصل سرما، باید به این نکته توجه بیشتری کرد.
دکتر وریا رحیمی افزود: با رعایت نکات بسیار ساده در شروع فصل سرما می توانیم خانواده و عزیزانمان را از بروز این مسمومیت محافظت نماییم.

**علائم مسمومیت با منواکسید کربن
علائم مسمومیت می تواند در افراد مختلف متفاوت باشد ولی عمدتاً علائمی مانند سردرد، ضربان شدید شقیقه ها، وزوز گوش، سرگیجه، خواب آلودگی و در غلظت های بالاتر تهوع، استفراغ، تپش قلب، کاهش هوشیاری، کما و مرگ ممکن است بروز نمایند.
دکتر رحیمی در مورد اقدام های اولیه در برخورد با مسمومیت ناشی از منواکسید کربن توصیه می کند که به سرعت مصدومان را به هوای آزاد منتقل کنید، بلافاصله به اورژانس زنگ زده و کمک بخواهید، در صورت امکان برای بیمار بیهوش به سرعت از اکسیژن 100 درصد استفاده نمایید.
او همچنین یادآور شد که در صورت قطع تنفس بیمار انجام عملیات احیا قلبی عروقی توسط فرد آگاه برای بیمار ضروری می باشد و مراقب باشید، فرد کمک کننده خود نباید به صورت طولانی مدت در معرض گاز منواکسید کربن باشد زیرا خود نیز ممکن است مسموم شود.

**هشدارهایی برای پیشگیری از بروز مسمومیت با گاز منواکسید کربن
رئیس اداره تحقیق، توسعه و آموزش مردمی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در این ارتباط هشدار داد که استفاده از بخاری های بدون دودکش تنها در محیط هایی که دارای تهویه و جریان مناسب هوا می باشند مجاز است و شهروندان از بکار بردن این وسایل در محیط های بسته و فاقد جریان هوا خودداری کنند.
رحیمی تاکید کرد که در هنگام استفاده از بخاری های نفتی و گازی، برای پیشگیری از مسمومیت با گاز منوکسید کربن، اطمینان از نصب صحیح و کارکرد مناسب دودکش ها الزامی است.
وی اظهار کرد که مواردی از مسمومیت های کشنده با منوکسید کربن در رانندگانی گزارش شده است که برای گرم کردن خودروی خود در فصول سرد سال از گاز پیک نیکی استفاده کرده اند.
حضور در گاراژهای در بسته که در آن اتومبیل با موتور روشن وجود دارد خطر بروز مسمومیت با منوکسید کربن را به همراه دارد و تماس طولانی مدت با مقادیر کم گاز منوکسید کربن می تواند فرد را به بیماری های قلبی- عروقی مبتلا سازد.
همچنین تماس طولانی مدت با گاز منوکسید کربن بویژه در کودکان، می تواند با بروز اختلالات رفتاری و کاهش حافظه و ضریب هوشی آنها همراه باشد و در دود سیگار مقادیری از گاز منوکسیدکربن موجود است و این گاز می تواند در اثر مصرف طولانی مدت سیگار سبب بروز مسمومیت مزمن در افراد سیگاری شود.
نوزادان، افراد سالمند، بیماران دارای ناراحتی های قلبی عروقی و خانم های باردار در صورت تماس با منواکسید کربن حتی در صورت نداشتن علائم شدید باید توسط پزشک معاینه شوند، در مورد خانم های باردار ممکن است جنین آسیب دیده باشد در حالیکه علائمی در مادر مشاهده نشود.

** گاز منوکسید کربن جان 24 کرمانشاهی را در سال 95 گرفت
مدیرکل پزشکی قانونی کرمانشاه در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه در سال 95، 24 نفر بر اثر خفگی با گاز منواکسید کربن در استان جان باختند که نسبت به سال قبل از آن 2 نفر افزایش یافته است، گفت: از 24 نفر جانباخته به دلیل خفگی با گاز منوکسید کربن، 18 تن مرد و 6 نفر زن گزارش شده است.
رئیس اداره تحقیق، توسعه و آموزش مردمی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با شاره به اینکه سال ۹۵ تعداد ۱۰۷ نفر با گاز مونوکسید کربن مسموم شدند، گفت: با توجه به سرمای هوا در نیمه دوم سال بیشترین میزان مسمومیت با گاز منوکسید کربن است باید در این زمینه مردم دقت بیشتری داشته باشند.
استان کرمانشاه 2 میلیون نفر جمعیت دارد که حدود 530 هزار نفر از این تعداد در 2 هزار و 600 روستا سکونت دارند.
هم اکنون 99 درصد جمعیت شهری و 57 درصد جمعیت روستایی استان کرمانشاه در قالب 27 شهر و 850 روستا از نعمت گاز طبیعی برخوردار هستند.
به گفته مدیرعامل شرکت گاز این استان 525 هزار مشترک گاز طبیعی دارد که از این تعداد 450 هزار مشترک در بخش شهری و 75 هزار مشترک مربوط به بخش روستایی هستند.
3033/8066 خبرنگار:فرزاد نویدی ** انتشار دهنده:علی مولوی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۶۲۶۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طلسم‌های مرگباری که در کتاب‌های قدیمی جاساز شده‌اند

به گزارش خبرآنلاین و به نقل از ایسنا، کتاب‌های قدیمی قرن نوزدهم دارای جلدهای سبزرنگ با مقادیر نگران‌کننده‌ای از آرسنیک هستند که باعث شده است برخی از کتابخانه‌ها آن‌ها را از قفسه‌ها حذف کنند. پژوهشگران دانشگاه دلاور (University of Delaware) با استفاده از اشعه ایکس برای آزمایش ترکیبات شیمیایی، سطوح جیوه و سرب را نیز در کتاب‌های دارای جلد قرمز و زرد شناسایی کردند.

دانشمندان سال‌هاست به مردم هشدار می‌دهند که مراقب آثار آلوده باشند؛ چراکه قرار گرفتن در معرض آن‌ها می‌تواند به مشکلات تنفسی، ضایعات و سرطان منجر شود.

ناشران عصر ویکتوریا در اوایل دهه ۱۸۰۰ تولید انبوه کتاب را آغاز کردند اما جلد چرمی کتاب‌ها باعث افزایش سرسام‌آور هزینه تولید کتاب می‌شد. ناشران کتاب به عنوان جایگزین ارزان‌تر چرم، جلدهایی را برای کتاب‌ها تولید کردند که حاوی رنگ سبز بود، اما در آن روزگار کسی نمی‌دانست که آرسنیک مورداستفاده برای ساختن رنگ می‌تواند کشنده باشد.

ناشران ترجیح می‌دادند که برای جذب خوانندگان از رنگ‌های روشن مانند نوعی رنگ سبز استفاده کنند که به نام سبز پاریسی، سبز زمردی یا سبز شیله مشهور است. نام سبز شیله از نام «کارل ویلهلم شیله» (Carl Wilhelm Scheele) داروساز آلمانی-سوئدی گرفته شده است. شیله در سال ۱۷۷۵ کشف کرد که با مخلوط مس و آرسنیک می‌توان رنگ سبز چشم‌نوازی ساخت؛ اما او درنهایت به دلیل قرار گرفتن در معرض جیوه، آرسنیک و سایر ترکیبات شیمیایی جان خود را از دست داد.

در دهه‌های پس از کشف رنگ زمردی و پاریسی، گزارش‌هایی مبنی بر مرگ افراد پس از تماس طولانی‌مدت با اقلام پوشیده‌شده در این رنگ منتشر شد. این گزارش‌ها شامل مسمومیت ناشی از شمع در مهمانی‌های کریسمس، مسمومیت افرادی که لباس‌های سمی سبزرنگ به تن داشتند و مسمومیت کارگران کارخانه پس از رنگ کردن زیورآلات بود که درنهایت به تشنج دچار می‌شدند و استفراغ می‌کردند.

کتاب‌های سمی امروزه هنوز در کتابخانه‌ها وجود دارند و در میان انبوهی از سایر کتاب‌ها در مؤسسات سراسر جهان پنهان شده‌اند. هر بار که یکی از آن‌ها کشف می‌شود، برای تحلیل بیشتر در محیط قرنطینه‌شده قرار می‌گیرد.

هفته گذشته، کتابخانه ملی فرانسه چهار کتاب را با جلد سبز زمردی که گمان می‌رفت حاوی آرسنیک باشند، از دسترس عموم خارج کرد. هرچند آسیب‌های ناشی از آن کتاب‌ها احتمالاً جزئی خواهد بود، اما کتابخانه پیش‌ازاین که دوباره آن‌ها را در قفسه‌ها قرار دهد، آزمایش‌های ایمنی را روی آن‌ها انجام خواهد داد. مقامات کتابخانه ملی فرانسه گفته‌اند: «ما این آثار را در قرنطینه قرار داده‌ایم و آزمایشگاهی بیرون از کتابخانه مشغول تحلیل آن‌هاست تا میزان آرسنیک موجود در هر جلد را ارزیابی کند».

قرار گرفتن در معرض آرسنیک با تضعیف علائم تنفسی، ضعف عملکرد ریه و بیماری مزمن ریوی مرتبط است اما قرار گرفتن بلندمدت در معرض این ماده می‌تواند به بروز ضایعات پوستی و سرطان منجر شود.

دیگر رنگ‌های سمی جذاب

پژوهشگران، «پروژه کتاب سمی» (Poison Book Project) را در سال ۲۰۱۹ آغاز کردند و در این پروژه به آزمایش صدها جلد کتاب پرداختند تا فلزات سنگین ازجمله سرب، آرسنیک و کروم را در آن پیدا کنند.

آن‌ها دریافته‌اند که کتاب‌هایی با جلد قرمزرنگ، حاوی ماده معدنی سینابر (Cinnabar) هستند که به نام سولفید جیوه نیز شناخته می‌شود و رتبه بالایی را در فهرست مواد سمی مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا دارد. این رنگ قرمز که قدمت آن به هزاران سال می‌رسد، می‌تواند به مسمومیت با جیوه منجر شود. مسمومیت با جیوه، آسیب عصبی و کلیوی و مشکلات تنفسی را به همراه دارد.

کتاب‌های دارای جلد زرد، حاوی کرومات سرب هستند که در مقادیر زیاد می‌تواند سمی باشد. با وجود این، رنگ زرد به‌اندازه کتاب‌های قرمز یا سبز باعث نگرانی نمی‌شود زیرا به آن اندازه محلول نیست و همین ویژگی، جذب آن را از راه دست زدن به جلد دشوار می‌کند.

افرادی که در کتابخانه‌ها کار می‌کنند یا ممکن است کتاب‌هایی با پوشش آرسنیکی در خانه داشته باشند، باید با پوشیدن دستکش هنگام دست زدن به کتاب و شستن دست‌ها، اقدامات لازم را برای محافظت از خود در برابر مواد شیمیایی انجام دهند. کسانی که کتاب‌ها را در اختیار دارند باید آن‌ها را درون پوشش پلاستیکی قرار دهند تا از پوسته‌پوسته شدن جلد سمی کتاب جلوگیری شود.

۵۴۵۴

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901370 ذوالفقار دانشی

دیگر خبرها

  • آسمان‌خراش‌ها؛ قاتل یا ناجی شهرها؟
  • طلسم‌های مرگباری که در کتاب‌های قدیمی جاساز شده‌اند
  • آشنایی با استاد شعله
  • نجات فرد مجروح از بین شعله‌های آتش توسط آتش نشانان
  • دستگیری ۳ نفر برای مسمومیت الکلی و فوت یک پزشک
  • مسمومیت ۲۹ پزشک با مشروبات الکلی تقلبی در شیراز | یک پزشک زن فوت کرد و یک پزشک دیگر در کما
  • مسمومیت ۲۹ پزشک با مشروبات الکلی تقلبی در شیراز
  • دردسرهای افزایش بیش‌ از حد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده
  • دردسرهای افزایش بیش‌ازحد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده
  • نهضت هنر انقلاب در خوزستان شعله‌ورتر از گذشته‌ شد‌